Risi visoko prek poljske ovire, pred njimi je danska

Hokej: v Minsku za začetek olimpijskih kvalifikacij trojček Anžeta Kopitarja, poteza dneva za kapetana Jana Muršaka.

Objavljeno
02. september 2016 00.13
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Minsk – Slovenska hokejska reprezentanca je zelo prepričljivo preskočila uvodno oviro na finalnem kvalifikacijskem turnirju za zimske olimpijske igre 2018. Poljakom je nasula pol ducata golov, sijajen je bil trikratni strelec Anže Kopitar, nadgradnja doseženega bo sledila danes ob 14. uri, ko se bodo risi pomerili z zelo močnimi Danci.

Vedno si ob začetku nove sezone sledijo vprašanja in ugibanja o moči posameznega moštva, zato je bilo v pričakovanju premiere risov v letošnjih olimpijskih kvalifikacijah težko primerjati slovensko in poljsko reprezentanco z zadnjega svetovnega prvenstva, aprila v Katovicah. In četudi med izbranci Nika Zupančiča tedaj ni bilo nekaterih pomembnih adutov sedanjega moštva, predvsem seveda Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka, je selektor pred uvodno tekmo posebej opozarjal igralce na zbranost. Pomladni poraz na poljskem jugu ni namreč privabljal prav lepih spominov, pri željah naše reprezentance bi se namreč v Minsku hudo zataknilo, če bi jim spodrsnilo že za začetek.

Zato so se že od uvoda zelo resno lotili uvodne naloge, stisnili tekmece pred vrata, v katerih Przemyslawu Odrobnem nikakor ni bilo dolgčas. A povsem gladko ni šlo. Udarni aduti slovenskega napada so si namreč hitro pripravili več nevarnih akcij, toda strelov je bilo premalo, nekajkrat so si zlasti člani imenitne naveze iz KHL – Žiga Jeglič, Robert Sabolič in Rok Tičar – želeli plošček spraviti prav do črte vrat tekmeca, v slogu nekdanje sovjetske hokejske šole. A dejansko je bilo le vprašanje časa, kdaj bo omenjeni poljski čuvaj mreže kapituliral.

In prvi slovenski gol v Minsku je zabil kar najvidnejši zvezdnik turnirja – Anže Kopitar. Za začetek je natančno potisnil plošček v mrežo po lepi potezi Žige Panceta, nove celovške okrepitve. Že ko je dobro minuto pozneje še ljubljenec bratislavskega občinstva Jeglič izid povišal, je uvodno breme izginilo, kmalu je bilo nato jasno, da glede uvodnih točk Slovenije na tem turnirju ne bo nikakršnih težav. Muršak, velemojster iz vrst slovitega moskovskega CSKA je namreč uprizoril imeniten slalom med osuplo obrambo tekmecev in z natančnim »backhandom« pod prečko zabil gol za 3:0.

In ko je za njim zadel še drugič Kopitar, je bilo na dlani – Slovenija bo prepričljivo preskočila uvodno oviro, hitro so misli začele uhajati k naslednji nalogi, po napovedih za raven ali dve težji. V današnjem 2. kolu turnirja bodo pred risi Danci, tukaj z zelo konkurenčno ekipo, kot sami pravijo, svojo najmočnejšo v zgodovini olimpijskih kvalifikacij. Kar pa ni naključno, prav na igrah v Koreji, pozimi 2018, bi si želeli pripraviti odskočno desko za svetovno prvenstvo, ki ga bodo tri mesece pozneje gostili sami.

A risi bi jim danes, vnovič ob 14. uri, radi pokvarili načrte. Podobno kot včeraj bo moral Gašper Krošelj ohraniti zbranost v vratih, obenem bo najbrž imel precej več dela kot na premieri, verjeti gre v novo veliko predstavo avtorja trojčka golov Kopitarja kot tudi drugih reprezentančnih adutov.

Danes bo za Slovenijo novi hokejski dan D.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Najbolj pomembno je, da smo uresničili cilj in vpisali uvodno zmago. Popotnica za nadaljevanje nam je lahko zlasti odločna in agresivna prva tretjina, v drugi smo si privoščili preveč napak, a obenem zabijali gole v trenutkih odločitve. Malce prednosti imamo pred Dansko zaradi daljšega počitka do tekme, vseeno pa je pred nami zelo zahtevna preizkušnja.«