Risi za začetek brez štirih iz KHL

V sredo na Bledu zbor slovenske hokejske reprezentance pred kvalifikacijami za zimske olimpijske igre.

Objavljeno
21. avgust 2016 16.48
Slovenia forward Jan Mursak scores a shorthanded goal against Austria defenseman Gerhard Unterluggauer in the third period of a men's ice hockey game at the 2014 Winter Olympics, Tuesday, Feb. 18, 2014, in Sochi, Russia. Slovenia won 4-0 to advance to
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Le redko, v zadnjem desetletju pravzaprav nikdar, so se reprezentančne priprave izbranih slovenskih hokejistov začele že v avgustovskih dneh. A prihajajoča sezona je res posebna, saj že v prvem septembrskem tednu ponuja odločilni kvalifikacijski turnir za uvrstitev na OI. Slovenska vrsta bo prihodnji teden v Minsku lovila olimpijski vizum.

Selektor Nik Zupančič je sprva načrtoval uvodni zbor za današnji ponedeljek, a ker je bilo kmalu jasno, da zavoljo klubskih obveznosti tako zgodaj še ni moč zbrati želenih kandidatov, povrhu pa je odpadla tudi načrtovana četrtkova pripravljalna tekma na Slovaškem, je sledila preložitev začetka priprav.

Tako se bodo risi na Bledu, zdaj že v svojem tradicionalnem brlogu, zbrali v sredo, dan pozneje bodo spregovorili na novinarski konferenci, v soboto bodo nekateri vihteli palice za golf na dobrodelnem turnirju Anžeta Kopitarja, nato pa bo, vključno s ponedeljkovo tekmo proti Italiji na blejskem ledu, sledilo le še zadnje odštevanje do odhoda v metropolo Belorusije. Sprva je bilo načrtovano gostovanje pri Slovakih, a njihova zveza je ponudila nesprejemljive pogoje o stroških tekme, zato Zupančičevih kandidatov za Minsk tam ne bo. Podobno kot tudi ne Poljakov, naših tekmecev v Belorusiji, ki so prav tako načrtovali tekmo v hokejski deželi pod Tatrami, a se je nato zapletlo. Od načrtovanih treh tekem bodo tako Slovaki igrali le eno, in sicer na Dunaju z Avstrijci, za naše rise bo odskočna deska prav omenjeni tekmovalni preizkus z azzurri.

Kot kaže, tudi za to tekmo selektor ne bo imel na voljo vseh, s katerimi bi nato v Minsku rad napadal 1. mesto in ponovitev podviga izpred štirih let, ko se je slovenska hokejska reprezentanca prvič doslej uvrstila na prestižni olimpijski turnir. Zapletalo se bo namreč s četverico zelo pomembnih adutov iz KHL, v kateri se bo nova prvenstvena sezona začela že danes. Za uvod bo Jan Muršak s soigralci iz CSKA gostoval v Magnitogorsku, Žiga Jeglič bo z Bratislavčani vstopil v sezono jutri v Kazanu, njegov prejšnji soigralec Rok Tičar bo s svojim moštvom iz Jekaterinburga v Novosibirsku, premiera Roberta Saboliča pa v daljnem Vladivostoku čaka v sredo proti moskovskem Dinamu. Do tu še ni pripomb, a zapleta se za naslednje dni. Iz HZS prepričujejo klubske delodajalce, da ne gre za nikakršne ekshibicjske predstave, temveč zadnje sito za OI.

»Zdaj upam, da se bom po naši uvodni tekmi v Bratislavi, torej čez en teden, le lahko preselil na Bled in skupaj s fanti odpotoval v Minsk. Pri Slovanu so si namreč najprej želeli, da bi 31. nastopil še v KHL ter odšel naravnost v Belorusijo, a v tem primeru bi se močno zataknilo glede moje navzočnosti na uvodni tekmi turnirja. Pri dogovorih smo le storili korak naprej, tako da le upam na ugoden razplet,« nam je iz Bratislave sporočil Jeglič, o čigar izjemni želji vnovič zablesteti v reprezentančnem dresu spet ne gre dvomiti. Prav ta izjemen ekipni duh je potisnil rise doslej prek marsikatere visoke ovire, bo tako tudi v Belorusiji? Vloga favorizirane vloge v družbi Danske, Poljske in Slovenije pripada domači vrsti, ki si v Areni Minsk, kjer so pred dobrima dvema letoma priredili imenitno svetovno prvenstvo, ne sme privoščiti spodrsljaja. Pri domači zvezi so vse pripravili za uspeh, zanimivo podrobnost pa razkriva tudi spored tekem KHL. Jedro beloruske reprezentance prihaja iz Dinama Minsk, moštva v tej razširjeni ruski ligi, pri katerem pa do konca olimpijskih kvalifikacij nimajo niti ene tekme!