Risi že doma, z olimpijsko vozovnico v žepu

Slovenska hokejska reprezentanca se je iz Minska, kjer je zmagala na turnirju olimpijskih kvalifikacij, vrnila v domovino.

Objavljeno
05. september 2016 13.55
hokej 1
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Če se je pred tremi leti zdelo, da je slovenska hokejska pravljica z uvrstitvijo na OI v Sočiju neponovljiva, je ta sijajna generacija poskrbela za njeno nadaljevanje. Po velikem slavju v Minsku se je reprezentanca s selektorjem Nikom Zupančičem na čelu vrnila v Slovenijo, z velikim pokalom za zmago v olimpijskih kvalifikacijah in vozovnicami za Pjongčang.

Risi so se sicer v veliki meri že odpotovali vsaj na svoj konec sveta, med drugim se je po dolgem poletju doma prek Atlantika podal Anže Kopitar, v Rusijo se je vrnil tudi kapetan Jan Muršak, med tistimi, ki so se z velikim uspehom vrnili na domača tla, pa so bili tudi nekoliko poškodovani rezervni kapetan Jan Urbas in tudi velika junaka uspeha v Belorusiji: strelec ključne tekme Rok Tičar in vratar Gašper Krošelj.

»Pred odhodom v Belorusijo smo potiho verjeli v uspehi, vedeli smo za naše kvalitete in sposobnosti. Prikazal se je pravi moštveni duh, ki nas ves časi krasi in dobili smo zelo lepo nagrado. Včeraj pa je bilo težko, pritisk navijačev je bil velik, v dvorani je bilo zelo vroče. Po našem vodstvu so gostitelji turnirja prišli nazaj in izenačili. Toda, kot sem rekel, prikazali smo pravi karakter in zasluženo zmagali,« je dejal Urbas po prihodu na letališče, kjer je bilo sicer več predstavnikov sedme sile kot navijačev.

»Včeraj je bilo užitek igrati v polni dvorani in v tistem vzdušju. Vsi smo vedeli, za kaj gre. Nekateri nimajo nikoli v življenju priložnosti, da bi igrali na kakšni taki tekmi. Mi smo jo imeli in res se boriš do zadnje kaplje moči in v Belorusiji se je vse 'poklopilo'. Tam gotovo ne bomo več dobrodošli, saj je bilo v Minsku že vse organizirano za veliko slavje, pričakovanje je bilo veliko, pa smo jim olimpijski nastop še drugič preprečili, tokrat na njihovem ledu in pred njihovimi navijači,« pa je dejal Mitja Robar, ki je tako kot Urbas že v Sočiju začutil olimpijski utrip.

Kot v Sočiju ...

V južnokorejskem Pjongčangu bo na OI Slovenija nastopila z istimi tekmeci predtekmovalne skupine, kot v Sočiju; igrala bo v skupini B skupaj z Rusi, Američani in Slovaki. Slednje je v Rusiji premagala, izgubila z rusko in ameriško reprezentanco, v kvalifikacijski tekmi za četrtfinale premagala Avstrijo ter v četrtfinalu izgubila s Švedsko. »Spet isti nasprotniki v predtekmovanju, mogoče, v narekovajih, je vse skupaj že malo dolgočasno. Toda nima smisla izgubljati besed o kvaliteti tekmecev, spet se bomo zoperstavili svetovnim velesilam. Gotovo pa se bomo tudi na te OI pripravili zelo dobro in ne bomo šli v Južno Korejo kot gledalci, ampak zato, da tam tudi kaj naredimo. Do OI je še daleč. Težko je napovedati, če bomo znova igrali v četrtfinalu. Naredili pa bomo vse, da bi uspeh iz Sočija ponovili,« je zatrdil Zupančič, ki je bil že na zadnjih OI del strokovnega tima, in dodal. »Veseli me, da imamo v reprezentanci fante z odgovornimi položaji v močnih ekipah. To se je videlo včeraj proti Belorusiji, ko je prišlo do posebnega položaja in izenačenja, kar pa so vajeni. Nimajo težav s prevzemanjem odgovornosti. To so igralci, ki za to igrajo, ki to rabijo in jih take stvari napajajo.«

Z olimpijskimi kvalifikacijami je reprezentanca izpolnila tudi prvi cilj v sezoni, naslednji bo obstanek v elitni skupini svetovnega hokeja ob koncu pomladi. »Jedro ekipe za SP in tudi za Korejo ste videli tukaj. Upam, da se bodo pokazali še kakšni mladi, saj ta notranja evforija dviga kvaliteto ekipe.«