Rusi k sosedom na popravni izpit za OI

78. svetovno prvenstvo v hokeju: danes začetek spektakla v Belorusiji. Kar desrt tujih selektorjev.

Objavljeno
09. maj 2014 01.41
S. U., šport
S. U., šport
Minsk – Na hokejski sceni leta 2014 bodo kajpak ostale najvidneje podčrtane olimpijske igre z zmagoslavjem Kanadčanov v Sočiju, a pred izbrano šestnajsterico reprezentanc je zdaj še svetovno prvenstvo, prvič doslej na beloruskem ledu. Začelo se bo danes, Slovenije po lanskem slovesu od skupine A ni med navzočimi, k najboljšim se bo vrnila prihodnje leto na Češkem.

Osrednjega hokejskega dogodka na stari celini ob koncu naslednje sezone se že zdaj veselijo mnogi športni zanesenjaki tako pri nas kot na tujem, na Češkem gre pričakovati podoben hokejski praznik kot tisti izpred treh let v sosednjih Bratislavi in Košicah. A najprej je na vrsti Belorusija, od koder predsednik države Aleksandr Lukašenko sporoča, da se bodo gostitelji izkazali z najbolje organiziranim prvenstvom doslej. Pa to najbrž poznavalcev niti ne bi presenetilo, saj se Minsk ponaša z dvema sodobnima objektoma, mesto slovi kot izjemno čisto, zaradi slabega ugleda na mednarodnem prizorišču in ocen o režimu diktature pa se gostom želi predstaviti v kar najlepši luči.

Pri mednarodni zvezi sicer vztrajajo pri svetovnih prvenstvih tudi v letih močnih olimpijskih turnirjev, res pa je, da takrat priložnost dočakajo dežele, ki sicer v konkurenci močnejših hokejskih tekmic in tradicionalnih prirediteljic ponavadi potegnejo listič z napisom – več sreče prihodnjič. Tako pa sta nazadnje Köln in Mannheim pred štirimi leti, torej v sezoni olimpijskega Vancouvra, pripravila odmevno prvenstvo, nepozabna ostaja tudi Riga iz maja 2006. Takrat je latvijska metropola navdušila z dvoranama, ki ju je ločilo le četrt ure hoje, zdaj je razdalja med arenama večja, a podzemna železnica v Minsku bo v pričakovani gneči marsikomu močno skrajšala pot, tudi o prometni ureditvi ob velikih prireditvah v deželah nekdanjega sovjetskega imperija ne kaže dvomiti, kar je nenazadnje pred dvema mesecema potrdil tudi olimpijski Soči.

Tam so se naslova najboljših veselili Kanadčani, v Minsk prihajajo branit svojo lovoriko svetovnih prvakov Švedi, a zadnje ocene stroke kot tudi razmerja moči na stavnicah največ možnosti namenjajo ruski vrsti. Tej je na olimpijskih igrah v domovini močno spodrsnilo, sedanje moštvo z zvezdnikom Aleksandrom Ovečkinom iz Washingtona se zaveda pomembnosti popravnega izpita, četudi bo ostalo jasno zapisano, da v letu 2014 pač največ šteje turnir v Sočiju, kjer so bili dejansko zbrani vsi mojstri ledenih ploskev. Mnogih med njimi pa tukaj ni, saj onstran Atlantika nastopajo v končnici NHL.

Posebej motivirani bodo poraženci olimpijskega turnirja, najbolj omenjeni Rusi, a tudi Čehi z neuničljivim 42-letnim Jaromirjem Jagrom ter Slovaki s povratnikom Miroslavom Šatanom hrepenijo po odmevnem dosežku v Minsku. Med temi tremi moštvi je olimpijski neuspeh preživel le slovaški selektor Vladimir Vujtek. Na češko klop se je vrnil Vladimir Ružička, prvi mož klopi, ko so Jagr in soigralci nazadnje razveselili rojake z naslovom svetovnih prvakov, v Kölnu 2010. Ruse bo poskusil vrniti na vrh Latvijec Oleg Znarok. Sploh je med 16 reprezentancami tega svetovnega prvenstva kar 10 tujih selektorjev, najbolj znan slovenski sceni je Tom Pokel, glavni trener italijanske vrste, nazadnje pri Bolzanu, kjer je na zadnji tekmi končnice z golom prvaka EBEL odločil naš reprezentant Žiga Pance.

Današnji spored - arena Čižovka: Kanada – Francija (15.45), Češka – Slovaška (19.45); arena Minsk: Švica – Rusija (15.45), Belorusija – ZDA (19.45).