Rusi zadnji s polfinalno vozovnico

Polfinalna para novo obujenega hokejskega svetovnega pokala v Torontu sta Kanada - Rusija in Švedska - Evropa.

Objavljeno
23. september 2016 08.23
HKI-SPO-WCH-WORLD-CUP-OF-HOCKEY-2016---FINLAND-V-RUSSIA
J. P.
J. P.

Toronto - Medtem ko je bilo v skupini A vnovič obujenega hokejskega svetovnega pokala v Torontu že pred sinočnjim zadnjim dvobojem jasno, da sta si polfinalni vstopnici zagotovili izbrani vrsti Kanade in Evrope (na čelu s kapetanom Anžetom Kopitarjem), je v skupini B evropski derbi odločil, da si je poleg Švedske napredovanje zagotovila še Rusija, ki je brez pretiranih težav s 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) odpravila Finsko in z dvema zmagama zasedla drugo mesto v skupini. Poraženci so turnir končali z ničlo in razliko v golih 1:9.

Bil je to dvoboj zasedb, ki sta malo streljali na gol. Rusi so zmogli 22 poskusov, Finci enega manj, pri čemer je Sergej Bobrovski svojo mrežo ohranil nedotaknjeno vso tekmo, Tuukka Rask pa zgolj do 24. minute, ko ga je matiral Vladimir Tarasenko, še drugič pa je šel na kolena pičlih 79 sekund pozneje, ko se je prvič na turnirju med strelce vpisal tudi Ivan Telegin. Zmago je v začetku zadnje tretjine potrdil zvezdnik Jevgenij Maljkin. V prvem polfinalu se bodo Rusi v nedeljo zjutraj (ob 1. uri) merili s še neporaženimi svetovnimi prvaki, olimpijskimi zmagovalci in gostitelji Kanadčani.

Milan Michalek (na tleh) je dvakrat ukanil Bena Bishopa. Foto: Tom Szczerbowski/AFP.

Američani streljali, Čehi zadevali

Drugi polfinalni par je Švedska - Evropa. V zadnjem dvoboju skupine A, ki ni odločal o ničemer več, so Čehi s 4:3 (1:1, 3:1, 0:1) odpravili Američane, vpisali prvo zmago na turnirju - ZDA so ostale brez - in zasedli tretje mesto. Poraženci so več napadali, imeli razmerje strelov krepko na svoji strani (39:27), a bili manj učinkoviti. Ves dvoboj so lovili tekmeca, ki je prvič ušel prek Zbyneka Michaleka, izenačil je Joe Pavelski ob številčni premoči. Nato je zadel Zbynekov mlajši brat Milan Michalek, izid je poravnal Justin Abdelakder, Čehe pa sta še pred drugim odmorom na +2 popeljala Andrej Šustr in, še v drugo, Milan Michalek. V zadnjem delu je Ryan McDonagh zgolj ublažil poraz z zadetkom ob igralcu manj na ploskvi, ko je na kazenski klopi sedél Zach Parise. Za izenačenje in podaljšek pa je Američanom zmanjkalo moči.