Ružička: breme kolajne in obtožb

SP v hokeju: V Pragi bi za domače tekme imeli nogometni štadion.

Objavljeno
28. april 2015 10.38
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ko bi nekdo omenil drsalke, palice, plošček ter vprašal po zemljepisni legi, bi bil prvi odgovor Kanada. Tam je na poledenelih ribnikih nastal hokej. Toda doma je tudi na Češkem, saj je že dolga desetletja zelo priljubljen in zato ni nikakršnega presenečenja, da svetovno prvenstvo v Pragi in Ostravi privablja toliko zanimanja.

V središču pozornosti tekmovanja, ki se bo začelo v petek in končalo čez dobra dva tedna, z večerno finalno predstavo 17. maja, bo za prireditelje najpomembnejše dogajanje v glavnem mestu, kjer bo od začetka nastopala češka reprezentanca. Ta je nazadnje osvojila naslov najboljše na svetu pred petimi leti v Nemčiji, vedno znova je med ozko elito kandidatk za kolajne, na domačem ledu bo še posebej odločno napadla oder, če bo le mogoče kar najvišjo stopničko, potem ko lani ni uresničila načrtov: na olimpijskih igrah se ji je pot ustavila v četrtfinalu, pozneje je na svetovnem prvenstvu v Belorusiji zasedla 4. mesto.

Neuspeha pa nikakor nista vzela volje številnim hokejskim zanesenjakom na Češkem, zato so vstopnice za tekme domače izbrane vrste na prihajajočem prvenstvu pošle v slabi uri. »Četudi je že dolgo jasno, da vstopnic preprosto ni, telefoni še naprej zvonijo, elektronsko pošto pa bo kar razneslo. Za tekme domače reprezentance bi potrebovali nogometni štadion,« so pred dnevi sporočili prireditelji, ki po potrditvi Sidneyja Crosbyja, enega vodilnih zvezdnikov NHL in strelca gola odločitve v olimpijskem finalu v Vancouvru 2010, o nastopu na prvenstvu pričakujejo, da bodo tudi tekme kanadske izbrane vrste v Pragi razprodali. Sicer se češko glavno mesto ponaša z imenitno ledno dvorano za 18.000 obiskovalcev, toliko jih na stari celini na hokejski prireditvi lahko sprejme le še arena Lanxess v Kölnu, kjer so se Čehi nazadnje veselili naslova svetovnih prvakov.

A četudi bodo imeli na tribunah glasne navijače, na ledu neuničljivega Jaromirja Jagra ter Jakuba Voračka, četrtouvrščenega hokejista po točkah v rednem delu NHL, na klopi pa selektorja Vladimirja Ružičko, ki je uspešno vodil reprezentančno moštvo prav v Kölnu, lahkega dela ne bo. Dolga zgodovina svetovnih hokejskih prvenstev namreč govori, da so se gostitelji, pa naj so bili še tako izraziti favoriti, ob vsem bremenu pogosto sesuli. Med drugim se je to pripetilo tudi Čehom ob zadnjem prvenstvu na domačem ledu, ko je bilo za njih zgodbe v Pragi 2004 konec že v četrtfinalu.

»Breme je izjemno, zato potrebujemo predvsem mir,« je pojasnil selektor Ružička ob odločitvi, da s svojo izbrano vrsto ne bo bival v uradnem hotelu prvenstva. »Nočem zganjati terorja, pri hokejistih ne bo nikakršnih težav v prostih dneh sprejeti obisk najbližjih, a obenem se zavedamo pomembnosti tekmovanj in zato bomo poskušali ohraniti red in zbranost. V našem hotelu ne bo drugih reprezentanc,« je že pred časom napovedal strokovnjak, ki pa ga je malce pred tem prvenstvom pretresla afera, češ da je kot trener Slavie lani prejel podkupnino kar 500.000 kron (18.200 evrov), da bi mlademu hokejistu zagotovil nastop pri udarnem moštvu. Denar naj bi mu izplačal Miroslav Palaščak, bogati poslovnež, Ružička pa je že najel odvetnika, s katerim bo poskusil zanikati obtožbe.

Predvsem pa se v teh dneh pred prvenstvom izmika odgovorom v javnosti na to temo: »Nikakor nočem, da bi te govorice vplivale na ozračje v slačilnici. Prvenstvo na domačem ledu je res posebno, radi bi razveselili našo deželo, a kot vedno znova ponovim – za kar najbolj ustrezno pripravo potrebujemo mir.« Nekaj tednov pred začetkom najpomembnejšega hokejskega tekmovanja reprezentanc v sezoni so najbolj ogorčeni na Češkem zaradi suma prejemanja podkupnine zahtevali Ružičkov odstop, ob tem tudi ukrep nacionalne hokejske zveze. A radikalne poteze ni bilo, v vrhu češkega hokeja so si enotni, da se je zdaj treba izkazati predvsem na ledu, zaplet okrog selektorja bodo reševali po koncu sezone.

Kako uspešna bo ta, bo seveda najbolj pokazalo prvenstvo, po 11 letih spet v Pragi in Ostravi. Ob vsem spoštovanju do ljubiteljev športa v delavskem mestu na severovzhodu dežele pa si pri domači reprezentanci želijo igrati le v glavnem mestu. Tu bodo najprej imeli sedem tekem v skupini in če jih bodo sklenili na enem od prvih dveh mest, bodo tudi v četrtfinalu igrali v omenjeni mogočni areni. Sleherna selitev, torej četrtfinale za tretje- in četrtouvrščeno moštvo v skupini, pa zahteva spremembo ritma, hitro privajanje na novo okolje in dodatne napore. Ružička pa bi tudi pri tem rad ohranil mir, brez pretiranega stresa. Že tako ga bo dovolj, bolj se bo tekmovanje bližalo vrelišču. Za Čehe pa bo to takrat, ko bodo na vrsti tekme odločilnega pomena na poti k stopničkam.