S kapetanom iz Moskve po slasten plen v Minsk

Selektor Nik Zupančič vlogo favoritov v olimpijskih kvalifikacijah podelil Dancem, dres z oznako C vrnil Janu Muršaku.

Objavljeno
26. avgust 2016 01.24
Trening hokejske reprezentance. Na Bledu 24.8.2016[hokej.trening]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Sproščeni in nasmejani obrazi so včeraj v blejskih sončnih žarkih razkrivali dobro voljo slovenskih hokejistov, za katere pa bi bilo prav imenitno, ko bi bili tako razposajeni čez dober teden. Na prvi septembrski ponedeljek so bodo vračali z olimpijskih kvalifikacij v Minsku. Cilj je druga zaporedna uvrstitev na največji dogodek zimskega športa.

Jedro reprezentance se je, kot smo že poročali, zbralo v sredo na blejskem ledu, aduti iz KHL (Rok Tičar je včeraj zabil edini gol za Jekaterinburg) so zdaj še v ruskih arenah in se bodo izbrani vrsti pridružili pozneje. Podobno bo tudi z branilcem Blažem Gregorcem, letošnjo okrepitvijo moštva Hradec Kralove, ambicioznega kluba v uglednem češkem DP, ni še povsem jasno, kako bo s prihodom Klemna Pretnarja, po novem branilca Junosti iz Minska, ki je tako kajpak že na prizorišču olimpijskega kvalifikacijskega turnirja. Neposredno v belorusko metropolo bo iz Rusije prišel Tičar, in sicer v torek, tako da bom počakal soigralce in druge spremljevalne člane izbrane vrste, ki bo v sredo zjutraj poletela proti mestu, v katerem so pred dobrima dvema letoma gostili SP.

V mogočni Areni Minsk za 15.000 gledalcev se bodo za 1. mesto in tako uvrstitev na OI 2018 borile domača Belorusija, Danska, Poljska in Slovenija. Naši hokejisti se bodo za uvod, 1. septembra, pomerili s Poljaki, prav ti so jim prizadejali edini poraz na zadnjem prvenstvu skupine B v Katovicah. »In prav ta tekma nam je v lahko zdaj v opozorilo, da se moramo dvoboja s Poljsko lotiti zelo resno, četudi ta na papirju nima tako močne postave kot naši drugi dve tekmici v skupini, Danska in Belorusija,« je ob srečanju z novinarji poudaril selektor NIk Zupančič, nakar se je še lotil prve ocene favoriziranih vrst: »Seveda je Belorusija kot gostiteljica v prednosti z uigranimi hokejisti, ki večinoma igrajo pri Dinamu iz Minska v KHL, toda sam bi več možnosti na tem turnirju namenil Dancem, ki med vsemi skandinavskimi reprezentančnimi moštvi igrajo najbolj ustvarjalno. Res pa je, da znajo biti tudi sproščeni, morda se tudi pri tem skriva priložnost za nas.«

Sicer pa je Zupančič prepričan tudi o moči svojega moštva. Pa tako ne razmišlja le selektor. »Zdaj imamo res konkurenčno selekcijo, še nikdar ni imela Slovenija izbrane vrste s tako lepim številom hokejistov z vidnimi vlogami v uglednih tujih klubih,« je ocenil napadalec Žiga Pance (pred kratkim se je iz Beljaka preselil k bogatejšim in bolj ambicioznim sosedom v Celovec) in se spoštljivo ozrl k Anžetu Kopitarju, ki se vrača v izbrano vrsto. »Čas v Severni Ameriki mi pač ne dovoljuje, da bi prihajal pogosteje, a ko se le ponudi priložnost, sem rad v tem moštvu,« je dejal zvezdnik in po novem tudi kapetan moštva iz Los Angelesa.

Prvi mož slovenske reprezentančne stroke je razmišljal, da bi mu zdaj, ko si je vodilni slovenski hokejist v Kaliforniji prislužil prestižno oznako C, podobno čast izrekel tudi med risi, a se je na koncu vseeno odločil za povratnika po poškodbi Jana Muršaka, akterja slovitega CSKA iz Moskve: »On je bil naš kapetan že v prejšnji sezoni, poškodba mu je pač preprečila prihod na zadnje svetovno prvenstvo. Ker igra v Evropi, se bo reprezentančnih zborov lahko pogosteje udeležil kot Anže, zato sem na koncu vendarle sklenil, da glede kapetanske vloge ne bo zasuka.« Reprezentančnemu vodstvu glede temeljne telesne pripravljenosti ob začetku sezone ni treba skrbeti, za vse skupaj – kajpak ne le za Slovence – je tako močan turnir že v septembrskih dneh pravi izziv. »Ob vsem spoštovanju do reprezentanc v skupini B se vendarle moramo zavedati, da bodo te kvalifikacije na višji ravni kot naše zadnje SP,« je še dejal Zupančič. Zato bo tudi slovenska vrsta morala igrati bolje kot pomladi, obenem pa bo imela v svojih vrstah več vrhunskih igralcev kot takrat.