S polovično bero v novi teden

Hokej: Olimpija prekinila črn domači niz. Jesenice v Gardeni zapravile vodstvo z 2:0. Čudežni gol Kopitarjevih Kraljev.

Objavljeno
29. oktober 2017 20.54
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Strasti so se po razburljivem sredinem slovenskem hokejskem derbiju umirile, tako pred zmaji kot železarji sta bili ob koncu tedna novi nalogi. Navidezno lažji z moštvoma iz spodnjega dela lestvice, a tudi ti dve tekmi sta pokazali, kako nepredvidljivo je tekmovanje v alpski ligi. Slovenska bera je bila tokrat polovična.

V Tivoliju se je uresničila želja domačih hokejistov. Njihov trener Andrej Brodnik je namreč po tesnem porazu v slovenskem derbiju (2:3) dejal, da bo poslej treba prednost domače dvorane vidneje izkoristiti pri beri točk. Zmajem je namreč spored prinesel kar štiri tivolske predstave zapored, v prvih dveh so osvojili le točko, in sicer za remi po 60 minutah ob prejšnjem koncu tedna s Feldkirchom. Nato je sledil spodrsljaj proti Gorenjcem, zdaj pa so v zeleno-beli bilanci vendarle tri nove točke. Zmaji so gladko, s 3:0, ugnali Neumarkt, moštvo iz okolice Bolzana, tudi razmerje strelov (40:29) je jasno razkrivalo, kdo je bil na ljubljanskem ledu dejavnejši.

Res pa včasih to ne razgrinja končne podobe zmagovalca, prav to se je zgodilo na sobotni večer v dolomitskem smučarskem paradižu – Val Gardeni. Tam so gostovali jeseniški železarji, strelov sprožili več od domačega moštva (38:27), kar pa jim je bilo ob razpletu le v slabo tolažbo.

Zmage so se veselili pri italijanskem moštvu, izjemnega niza desetih zaporednih uspehov slovenskih prvakov je bilo tako konec. »Zdržali smo najdlje med vsemi, povrhu nam je tudi tu dobro kazalo. Ohranjali smo vodstvo in nadzor nad dogajanjem na ledu, a pridejo dnevi, ko zlepa ne zadeneš v polno, kar se je nam dogajalo v drugi polovici tekme,« je strnil misli po vrnitvi iz Italije in prespani noči Gaber Glavič, trener železarjev. Slednji so sicer sanjsko začeli tekmo, si priigrali vodstvo že po 22 sekundah, nato rezultat povišali na 2:0, v končnem razpletu pa ostali praznih rok (2:3) in povrh brez poškodovanega poškodba reprezentanta Nika Pema.

Jeseničani so še naprej na 2. mestu lestvice, le da je zdaj vodilni Ritten po zmagi pri Vipitenu po kazenskih strelih povišal prednost na +4, Olimpija je 4. in tako kot gorenjsko moštvo s čvrstimi obeti za končnico. Pred obema moštvoma pa je na praznično sredo nova lepa priložnost, saj bosta nastopili doma.

Kmalu bodo sicer klubski nastopi za nekaj časa pospravljeni v predal, prihodnji teden bodo po vsej Evropi reprezentančni turnirji in pripravljalne teme. Slovensko vrsto čaka pariški test z gostiteljico Francijo, Latvijo in Belorusijo. Tam se bo že predstavilo jedro večine risov za februarski nastop na olimpijskih igrah, med njimi nekaterim pripadajo zelo vidne vloge v tujih klubih.

Kajpak svojo izjemno zgodbo še naprej piše Anže Kopitar, ki ga – žal – tako kot tudi drugih akterjev iz NHL ne bo v Pjongčangu. Tridesetletnik je prispeval izjemno podajo strelcu Tylerju Tofoliju za zmago Los Angelesa v Bostonu – pičle 0,9 sekunde pred koncem! Povrhu je šlo za bliskovito akcijo po buliju, o kateri je naš zvezdnik po koncu dejal: »Česa takšnega na svoji športni poti še nisem doživel!«