S praskami in bolečinami prek pasti do plena

Po izjemnem boju z Avstrijo si je Slovenija priborila deveti nastop med najboljšimi na svetu.

Objavljeno
30. april 2016 02.20
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Katovice – Slovenski hokejisti so po junaškem boju v predstavi z napakami, a z izjemnim nabojem in pristopom, ugnali večne tekmece iz Avstrije, tako kot nazadnje pred dvema letoma osvojili 1. mesto na prvenstvu drugega svetovnega razreda in se vrnili med elito. Naslednje leto bodo devetič doslej nastopili med najboljšimi na svetu, morda pa se bo na SP 2017 uvrstila še Italija, v Katovicah drugouvrščena.

Že prav težko je verjeti, kako pogosto se slovenski hokej prepleta z avstrijskim. Prav včerajšnja tekma med starimi znanci na ledu pa je bila spet ena tistih odločilnega pomena na tovrstnem tekmovanju. Tokrat je šlo za derbi prvouvrščenih v zelo napetem zadnjem kolu, ko se je kar pet moštev od skupno šestih v osrčju Šlezije spogledovalo z upanjem o uvrstitvi v najvišji razred, le zmagovalca slovensko-avstrijskega derbija pa je neposredno čakal nastop na prvenstvu elite leta 2017.

Psihološka prednost je pred dvobojem glede na medsebojno bilanco zadnjih tekem nedvomno pripadala slovenski izbrani vrsti, v tej sezoni že dvakrat prepričljivi zmagovalki pripravljalnih dvobojev. Vendar pa nato včerajšnje uvodne minute nikakor niso razkrivale samozavestnega in odločnega pristopa risov, kakršnega so denimo z odločnim razdiranjem akcij tekmecev že v njihovi polovici razgrnili proti Italiji.

Slovenija je bila kot Bayern po Guardiolovih notah z žogo resda pogosteje pri ploščku, a obenem je sleherni avstrijski poskus v bližini vrat Gašperja Krošlja že klical k nevarnosti. Slovenski čuvaj mreže je ohranjal zbranost in mirno kri, le vodstva tekmecev v trenutkih njihove premoči petih proti štirim ni mogel preprečiti. Uvod torej risom ni ponudil želenega scenarija, po četrtkovem treningu so številni med našimi reprezentanti poudarjali pomembnost vodilnega gola na tekmi.

A prav hudega preplaha le ni bilo zaznati. In hitro je sledilo izenačenje po imenitni akciji z natančnim strelom za izenačenje povsem prebujenega Roberta Saboliča. Ko je v Katovice prišel na tretjo slovensko tekmo proti gostiteljem po koncu dolge klubske sezone v Pragi, sta bili sprva opazni telesna in psihična izčrpanost, nakar je že naslednjič s Korejo prispeval pomemben delež k zmagi, včeraj pa je bil že od uvodnih minut med najbolj aktivnimi in vidnimi udeleženci derbija. Po izenačenju so tako risi lažje zadihali, a hudega boja še zdaleč ni bilo konec, kar je bilo ob izjemnem vložku vrnitve med najboljših 16 reprezentanc povsem razumljivo.

Toda v drugi tretjini so risi primaknili več kakovostnega vložka, ustvarjalnosti, petminutno prednost igralca več, potem ko si je avstrijski reprezentant Alexander Pallestrang za grob nalet prislužil kazen igre, pa bi lahko kronali še s kakšnim golom več od Ograjenškovega, ki je bil – kot se je izkazalo ob koncu – odločilen v tej napeti predstavi. Na ledu so švigale iskrice, severnim sosedom v trenutkih zaostanka nikakor ni bilo vseeno, da se, prvič po 25 letih (!), oddaljujejo od mesta, ki jim v skupini B zagotovlja napredovanje med svetovno elito.

Krošelj je še naprej v vratih vlival moč naši vrsti, ta je garala, da je bilo kaj – Andrej Hebar je predčasno zapustil led z lažjim pretresom možganov, vodilni slovenski branilec Sabahudin Kovačevič je dobil močan udarec v ramo, Žiga Jeglič, naš as iz bratislavskega Slovana, je vrnitev v elitni svetovni razred plačal s tremi šivi, sijajni Robert Sabolič pa z bolečinami v rebrih …

Predvsem v zadnjih dvajsetih minutah so oboji uprizorili še eno napeto poglavje v že prav dolgi zgodbi medsebojnih tekem, ki pa se v zadnjih letih razpletajo po slovenskem okusu. Včeraj bi bili risi zmagi še bližje, če bi v zadnji tretjini z golom kronali vsaj eno številčno premoč od dveh zapored, na koncu so imeli priložnost z igralcem več tudi tekmeci, povrh zamenjali vratarja s šestim igralcem v polju, a Krošelj se s soigralci ni dal. Slovenija je dosegla cilj sezone, v tem letu je pred njo še naslednji – boj za uvrstitev na olimpijske igre …

SP skupine B, rezultati petega kola

Avstrija - Slovenija 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Italija - Južna Koreja 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Poljska - Japonska 10:4 (6:1, 1:1, 2:2)

 

Lestvica:

1. Slovenija 5 4 0 0 1 18:8 12 točk

2. Italija 5 3 0 0 2 11:10 9

3. Poljska 6 3 0 0 2 17:12 9

4. Avstrija 5 2 1 0 2 11:8 8

5. Južna Koreja 5 2 0 1 2 11:11 7

6. Japonska 5 0 0 0 5 7:26 0