S Saboličem zdaj še bolj odločno po novo zmago

SP skupine B v hokeju: po prostem dnevu se bo Slovenija z okrepitvijo iz Prage danes ob 20. uri pomerila s Poljsko.

Objavljeno
25. april 2016 23.26
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Katovice – Slovenska hokejska reprezentanca že dobra tri leta ni imela v prvih dveh nastopih na velikem tekmovanju dveh zmag, zato tudi lahko samozavestno pričakuje nadaljevanje prvenstva v industrijski Šleziji. Povrhu pa se ji bo za današnjo tekmo ob 20. uri proti domači reprezentanci pridružil Robert Sabolič.

Če bi pred leti naše rise dve zmagi, med katerima je zlasti odmevna nedeljska z Italijo (3:1), odnesli k pretiranemu sanjarjenju, je zdaj zagotovo drugače. Že pri prejšnjem selektorju, avtoritativnem Matjažu Kopitarju, na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju 2013 ni bilo pardona, Nik Zupančič skupaj z izkušenim jedrom igralcev, ki se mu očitno uspešno približujejo tudi nekateri mlajši, nadaljuje po znani poti. Umirjeno in brez kančka evforije. Zato je tudi ob vprašanju v prostorni areni Spodek o cilju petih zmag v petih katoviških preizkušnjah le dejal: »Naš cilj je zdaj le zmaga na naslednji tekmi, torej v torek s Poljsko.«

Za Ljubljančana je sicer to prvenstvo prvo veliko tekmovanje v vlogi selektorja, zanimivo, da je prav na Poljskem, a takrat, leta 2004, na severu dežele, v Gdansku, zadnjič nastopil kot igralec na svetovnem prvenstvu. Rise je takrat vodil finski strokovnjak Kari Savolainen, Zupančič pa je igral v napadu z Ivom Janom in Dejanom Kontrecem. Tukaj v Katovicah s svojim prvim strokovnim sodelavcem ter z vodjo reprezentance! In podobno kot pred ducatom let je bila tudi tu zelo pomembna tekma drugega kola proti Italiji. Kakšen bo pomen te zmage, bodo slovenskemu taboru razkrili prihajajoči dnevi, takrat je bil ob izidu 4:0 to izjemno pomemben korak h končnemu zmagoslavju. In sodeč po vsem, kar smo videli v prvih dveh kolih letošnjega šampionata, bi bilo lahko tokrat podobno. Italijanska vrsta je namreč konkurenčna, bolj kot katerakoli druga tekmica Slovenije v Šleziji ima pisano zasedbo igralcev iz močnih evropskih lig – švedske, finske, nemške, švicarske.

»Premagati Italijo nikakor ni bila lahka naloga, kar me ob pogledu na seznam izkušenih reprezentantov ni presenetilo. So telesno močni, tudi zviti in nepredvidljivi. Obenem pa nas zdaj ne smeta zavesti poljska spodrsljaja, saj je tudi domače moštvo lahko zelo nevarno. Naš adut pa je ob dosedanji beri točk tudi zadosten čas za regeneracijo. V nedeljo smo igrali v zgodnjem popoldnevu, za torkovo osmo uro zvečer se res lahko v miru pripravimo,« je razmišljal branilec Klemen Pretnar, napadalec Žiga Pance pa se veseli napovedanega ozračja v polni dvorani: »Navzočnost številnih gledalcev ti vedno znova vlije posebno energijo. Seveda bi bilo lepše, če bi igrali ob bučni podpori za nas, a četudi bo večina spodbujala domače moštvo, me to prav nič ne moti.« Ta reprezentant si je sicer nazadnje z Italijo priigral nekaj priložnosti, a ni bil pri strelu: »Drži, a na srečo nas je v moštvu dovolj, enkrat zadane eden, drugič kdo drug. Najbolj pomembno je, da tu uresničujemo moštveni cilj.«

In na poti k omenjenemu cilju bo zdaj pomagal tudi Sabolič. Odlični napadalec praške Sparte je bil seveda na Zupančičevem seznamu že od prvega dne, trojka Sabolič-Tičar-Jeglič naj bi bila sploh najmočnejše orožje risov na poti vrnitve med elito, a dokler se za tega hokejista ni končala finalna serija v cenjeni češki extraligi, so bile Katovice predaleč. Po izjemnem boju je pred 17.000 gledalci v razprodani areni 02, prizorišču lanskega SP v hokeju, Sparta v drugem podaljšku izgubila finale z Libercem, moštvo s češkega vzhoda se je s skupnim izidom 4:2 veselilo svojega prvega naslova, 27-letni Jeseničan pa bo tako danes v postavi za tekmo proti domači izbrani vrsti. »Slehernemu igralcu, ki nastopi v finalu končnice, želim zmago,« je bil slovenski selektor jasen tudi ob izidu 3:2 za Liberec, a zdaj, ko je omenjene serije konec, ga je seveda nemudoma povabil na Poljsko. Na novo veliko predstavo in v boj za katoviško zmago št. 3.