Slovenci za konec ugnali še Ukrajino

Na pripravljalnem turnirju so slovenski hokejisti pred tem premagali že Poljsko in Italijo.

Objavljeno
11. februar 2017 18.27
mpi-hokej
A. V.
A. V.

Katovice - Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi zadnjega kola turnirja evropskega izziva v Katovicah premagala Ukrajino s 6:2 (2:0, 1:1, 3:1). Slovenci so na tekmovanju, kjer sodelujeta še Poljska in Italija, osvojili prvo mesto s tremi zmagami. V prvem krogu so izbranci selektorja Nika Zupančiča premagali Poljsko s 4:1, v drugem pa Italijo s 6:2.

Za ta februarski termin se selektorju Niku Zupančiču sicer ni uresničila želja, da bi imel na voljo nekoliko močnejšo zasedbo; na prizorišče v mestu, kjer so si Slovenci lani zagotovili vozovnico za Pariz, je iz različnih vzrokov odpeljal nekoliko premešano zasedbo z nekaterimi povratniki in mladimi upi, ki so prvič okusili takšen članski turnir.

Ukrajinci bodo tako kot Poljaki v tej sezoni nastopili na drugoligaškem tekmovanju. Medtem ko sta Italija in Poljska v zadnjih letih že stari slovenski znanki z različnih tekmovanj, so Slovenci z Ukrajinci odigrali manj tekem, nazadnje so se na uradnem turnirju merili leta 2014 na drugoligaškem SP v Južni Koreji, kjer je bila Slovenija boljša s 5:3.

Recept s prvih dveh tekem so Slovenci uporabili tudi tokrat, le da so stvari še nekoliko pospešili. Na prvih tekmah sta namreč uvodni tretjini pripadli tekmecem, potem je sledil preobrat. Tokrat je bilo pred Andrejem Hočevarjem, ki je kot tretji vratar dobil priložnost po Luki Gračnarju v četrtek in Matiji Pintariču v petek, vroče le v uvodnih minutah.

Potem se je igra preselila pred gol Ukrajine, na zadetek pa ni bilo treba čakati dolgo, mrežo je načel Andrej Hebar. Po slovenski premoči v večjem delu tretjine, vmes so se izbranci Nika Zupančiča uspešno ubranili še številčne prednosti tekmecev, pa so sami nekaj minut pred koncem prvega dela izkoristili "power play" in David Rodman je poskrbel za udobno vodstvo.

Ukrajinci so sicer kmalu po začetku drugega dela po hitrem protinapadu znižali, toda prejeti zadetek Slovencev ni zmedel. V sicer precej raztrgani igri v tem delu, ki so jo prekinjali številni prekrški pa tudi tehnične težave z vrati Ukrajinca Eduarda Zahračenka, so nato proti koncu spet stopnjevali ritem in bili v 39. minuti še enkrat učinkoviti ob številčni prednosti; ob novi podaji na tem turnirju zelo razpoloženega kapetana Jana Urbasa je bil uspešen Miha Verlič.

V zadnjem delu Slovencev nista zmedla ne hiter gol tekmecev ne njihova groba igra; ta je s številni izključitvami na ukrajinski strani Slovencem ponudila še nekaj priložnosti za igro z igralcem več, izkoristil pa jo je Klemen Pretnar za gol po silovitem strelu od daleč dve minuti pred koncem. To je bil zadnji slovenski zadetek v Katovicah, že prej pa sta se - ob izenačenih močeh na ledu - z zadetkoma po lepih akcijah izkazala še Eric Pance in Matic Podlipnik.

V Katovicah se je s hokejsko tekmo med Poljsko in Italijo, ki so jo s 4:1 dobili domači, končal turnir evropskega izziva.

Ukrajina - Slovenija 2:6 (0:2, 1:1, 1:3)

Dvorana Spodek Satelita, gledalcev 100, sodniki: Baca, Kaczmarek (glavna), Bucki, Szachniewicz (vso Poljska).
Strelci: 0:1 Hebar (Pretnar, Ankerst, 5.), 0:2 Rodman (Urbas, 18.), 1:2 Bucenko (Ljalka, Babinec, 26.), 1:3 Verlič (Urbas, Tavželj, 39.), 2:3 Babinec (Ljalka, 41.), 2:4 Pance (Pretnar, Podlipnik, 45.), 2:5 Podlipnik (Hebar, Koblar, 57.), 2:6 Pretnar (Koblar, Goličič, 59.).
Kazenske minute: Ukrajina 24, Slovenija 6 + 10.

Izidi:
Slovenija - Italija 6:2
Poljska - Ukrajina 3:2 podaljšek
Poljska - Slovenija 1:4
Italija - Ukrajina 3:4 podaljšek
Ukrajina - Slovenija 2:6
Poljska - Italija 4:1

Lestvica:
Slovenija 3 3 0 0 0 16:5 9
Poljska 3 2 0 0 1 8:7 5
Ukrajina 3 1 0 1 1 8:12 3
Italija 3 0 0 1 2 6:14 1