Slovenija postala vzornica Avstriji

Avstrijsko hokejsko reprezentanco navdušil pristop risov. Jutri generalka za SP v Budimpešti.

Objavljeno
12. april 2014 10.42
Slovenia forward Jan Mursak scores a shorthanded goal against Austria defenseman Gerhard Unterluggauer in the third period of a men's ice hockey game at the 2014 Winter Olympics, Tuesday, Feb. 18, 2014, in Sochi, Russia. Slovenia won 4-0 to advance to
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – V taboru slovenske hokejske reprezentance se je začelo novo pomembno odštevanje. Že ob naslednjem koncu tedna bodo risi v Koreji začeli misijo vrnitve proti skupini A, po četrtkovi zmagi na Dunaju pa jih jutri čaka še zadnja pripravljalna tekma pred odhodom v Azijo. V Budimpešti se bodo pomerili z Madžari, tekmeci v skupini B.

Z vzhodnimi sosedi se na različnih ravneh, reprezentančni in klubski, slovenski hokejisti merijo že vrsto let. Največkrat jih premagujejo, tudi na tekmah odločitve svetovnih prvenstev drugega razreda, med elito se ti dve reprezentanci še nista srečali. Resda bodo risi v Korejo prišli s sanjsko popotnico četrtfinalne olimpijske zgodbe, a tokrat v moštvu ne bo nekaterih zelo pomembnih akterjev iz Sočija.

Četrtkova uvodna tekma teh priprav na Dunaju po pričakovanju še ni razgrnila vseh značilnosti igre prenovljene slovenske izbrane vrste, zadržanosti je bilo pri obeh moštvih več, kot jih je nato na tekmah resnega tekmovalnega značaja. In pri slednjih Sloveniji v zadnjem času kaže bolje kot Avstriji. Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so namreč sosede ugnali v nepozabni kvalifikacijski predstavi za olimpijski četrtfinale, pred tem so bili od njih boljši tudi v dvoboju za 1. mesto na SP skupine B pred dvema letoma v Ljubljani. Na dunajskem ledu so sicer pred tem četrtkom slovenski reprezentantje gostovali aprila lani, tudi takrat remizirali po 60 minutah in nato ugnali tekmece po kazenskih strelih z goloma Luke Bašiča in Žige Panceta. Tokrat pa je za novo zmago proti Avstriji z golom v podaljšku poskrbel prvi zvezdnik zdajšnje selekcije Jan Muršak, edini Slovenec v KHL.

K samozavesti in psihični trdnosti takšne zmage nedvomno prispevajo svoj delež, ozračje je že sicer v slovenski slačilnici na krepko višji ravni. Pri Kleine Zeitungu, enem najbolj branih avstrijskih časnikov, so objavili zapis o slovenski hokejski izbrani vrsti kot vzornici, kako se je treba boriti za svoje moštvo. Pri Avstriji je pač drugače, kar 15 hokejistov je iz različnih razlogov odpovedalo svoj prihod na te priprave, v Seulu bo za rdeče-belo-rdeče nastopila le osmerica akterjev iz Sočija.

In Slovenija? Za hip je zbudilo skrb dejstvo, da je bilo na četrtkovi tekmi po dveh tretjinah konec boja za Marcela Rodmana, pozneje je prišel iz slačilnice s povezano roko, a udarec naj ne bi pustil hujših posledic, tako da bo že jutri v Budimpešti spet nared za tekmo. Ta bo ob 18. uri v osrednji areni madžarskega glavnega mesta, po nastopu čaka rise vrnitev domov in nato v sredo odhod v Seul. Pri madžarskem moštvu izstopa močno jedro iz Szekesfehervarja, kar trije iz tujine pa so bili v sezoni soigralci naših risov: Janos Vas z Andrejem Tavžljem v Franciji, Istvan Sofron z Mitjo Robarjem v Nemčiji in Istvan Bartalis z Žigo Pavlinom in Tomažem Razingarjem na Švedskem.