Soči vendarle ni odprl vrat paradiža

Marcel Rodman je po prihodu iz Nemčije že pred novimi visokimi cilji.

Objavljeno
25. marec 2014 19.08
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Jesenice – Resda med zbranimi hokejskimi reprezentanti v Podmežakli ta čas še ni gneče, saj številni kandidati nadaljujejo nastope po evropskih ligah. Toda med navzočimi je že izkušeni Marcel Rodman, eden naših vodilnih akterjev na nepozabnem turnirju v Sočiju. Svojo nemško zgodbo je končal, zdaj ga zanima le novi reprezentančni izziv.

Kot profesionalec, brez katerega si že dobro desetletje ni mogoče predstavljati slovenske izbrane vrste, nima pripomb nad dosedanjim delom priprav, ko je bila na ledu pravzaprav le ena peterka, v vratih pa Andrej Hočevar, nazadnje na OI št. 3 med našimi čuvaji mreže. »Seveda gre zdaj zgolj za uvod, s petimi ali šestimi soigralci na ledu, v prvem tednu pa le s tremi, tako ni mogoče ustvarjati čudežev. A obenem so mi všeč nekatere vaje, ki temeljijo na posamični tehniki. Prav te med sezono pogrešam, vem, takrat preprosto ni časa, da bi sleherni igralec posebej namenjal pozornost svojemu znanju in napredovanju,« so premišljeno kot ponavadi zvenele besede ta čas najbolj izkušenega med slovenskimi reprezentanti. V olimpijskem rodu risov je starejši le kapetan Tomaž Razingar, z branilcem Alešem Kranjcem je Marcel Rodman, rojen 1981., vrstnik.

Prav omenjeni Kranjc pri svojem Kölnu skupaj s še enim slovenskim reprezentantom Rokom Tičarjem nadaljuje sezono v končnici ugledne DEL. Tudi najstarejši od bratov Rodman prihaja iz elitnega klubskega razreda v Nemčiji, le da se njegov Schwenningen ni uvrstil v izločilne boje. »Dolgo smo bili konkurenčni, a nato nizali številne slabe predstave. Na koncu smo se prepozno zbudili, zaostanka 20 točk preprosto ni bilo mogoče več ujeti,« se je spomnil zadnjih tednov klubske sezone pri moštvu, kjer najbrž v prihodnje svoje športne poti ne bo nadaljeval: »Z nekaterimi igralci so pri klubu že podpisali nove pogodbe, z mojim menedžerjem se za zdaj še nisva odločila, kako in kaj. Časa je še nekaj, bomo videli,« pravi in vzdihne ob namigu, da bi mu odlične igre na olimpijskih igrah utrdile ugled: »Ah, pogosto si mislimo, kako ti nekaj tekem na velikem tekmovanju odpre vrata paradiža. A ko se vrneš h klubu, se soočiš z realnostjo – pohvalijo te za prikazano, pri priči pa se moraš znova uveljavljati. Seveda upam, da bo kdo od naših igralcev po zaslugi olimpijskih iger dobil lepo novo pogodbo, a najbrž se to pred koncem sezone ne bo zgodilo …«

Pred Marcelom Rodmanom in drugimi risi pa je zdaj že odštevanje do novega reprezentančnega izziva, aprilskega SP skupine B v Koreji. »V Aziji sem doslej igral le na prvenstvu za hokejiste do 20 let v Naganu, zdaj se s prizoriščem kaj prida ne obremenjujem. Zavedam se, da nam pripada vloga favoritov za vrh, vse razen vrnitve v najvišji svetovni razred bi bil neuspeh,« se dobro zaveda izkušeni reprezentant, ki bo do konca tedna vadil na domačih Jesenicah, od naslednjega tedna rise čakajo priprave v Ljubljani. Pred odhodom v Korejo bodo opravili dve tekmi za trening, na Dunaju in v Budimpešti proti domačima reprezentancama, takrat bo tudi že znano jedro postave za prvenstvo, ki bo od 20. do 26. aprila v Seulu.