Sosedska generalka za korejsko bitko

Danes ob 20.30 na Dunaju dvoboj Avstrije in Slovenije. V Južno Korejo bržčas brez Tičarja, Jegliča, Saboliča ...

Objavljeno
10. april 2014 01.54
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Vrnitev v hokejsko elito bo trnova. To je realnost za slovensko reprezentanco, ki bo z nocojšnjo prijateljsko tekmo z Avstrijo na Dunaju (20.30) začela sklepni del priprav za svetovno prvenstvo skupine B v Južni Koreji. Na Daljni vzhod bodo risi odpotovali v sredo, prvo tekmo pa bodo igrali v nedeljo, 20. t. m., proti Japonski.

Selektor Matjaž Kopitar se je že bolj ali manj sprijaznil s tem, da v Južni Koreji ne bo imel najmočnejših adutov. Roku Tičarju, Alešu Kranjcu (oba Köln), Žigi Jegliču, Robertu Saboliču (oba Ingolstadt) se nasmiha uvrstitev v finale nemškega DP (Köln in Ingolstadt do finala loči le še zmaga, saj imata v zmagah prednost s 3:1), Sabahudin Kovačevič bo s kazahstanskim Karagandijem igral finale druge ruske lige, sinoči pa je slovaški finale začel Robert Kristan. Že prej je bilo jasno, da bo prvi zvezdnik Anže Kopitar z Los Angeles igral v končnici NHL.

Na Dunaj je Kopitar včeraj odpeljal triindvajseterico, med njimi zadnje prišleke Žigo Pavlina ter novopečena francoska prvaka Boštjana Goličiča in Jako Ankersta (oba Briancon). Strokovni štab se je odločil, da bosta priprave zaključila Žiga Pešut in Gregor Koblar. Končno podobo reprezentance je zapletel še Salzburg, ki je tretjo tekmo finala EBEL proti Bolzanu gladko dobil in znižal izid v zmagah na 1:2. Luka Gračnar (Salzburg) in Žiga Pance (Bolzano) se bosta v najslabšem primeru reprezentanci pridružila po nedeljski peti tekmi. A že jutri, ko bo 4. tekma v Salzburgu, bi lahko Bolzano postal prvak, kar bi pomenilo, da bosta Gračnar in Pance kolegom pomagala v drugi pripravljalni tekmi v nedeljo v Budimpešti proti Madžarski, sicer še eni tekmici v Koreji.

Pisana in nepopolna slovenska zasedba se že od 17. marca pripravlja za korejski turnir, na katerem bodo prav Avstrijci največji tekmeci za vrnitev v skupino A. Po slovenski olimpijski zaušnici bodo naši severni sosedi bržkone nabrušeni, toda prav tako bodo v Korejo odpotovali močno oslabljeni.

»Največ pozornosti smo namenjali posamični vadbi in igri pred svojimi ter tekmečevimi vrati. Trenirali smo obrambo in napad, poskušali smo uigrati nekatere zamisli,« je glavnino dela v uvodnem delu priprav razgrnil Kopitar, ki se zaveda težke naloge. Izpostavil je pomembnost odličnega štarta na turnirju: »Azijci so praviloma na začetku najboljši. Z Japonci in Korejci igramo prvi dve tekmi, tako da moramo biti od prvega dne v popolni pripravljenosti in maksimalno pri stvari.«

Danes z Avstrijo, v nedeljo še z Madžarsko, to sta edini tekmi naših hokejistov pred sredinim odhodom v Južno Korejo. Sodeč po uspešnih in odmevnih igrah naših najboljših hokejistov v tujini bo imel strokovni štab še največ dela z uigravanjem branilskih vrst, ki bodo z odsotnostjo Kranjca, Kovačevića in poškodovanega Pretnarja močno zdesetkane.

»Pri branilcih bomo tanki. Ostali smo brez tehnično močnih igralcev, ki bi vodili napad z igralcem več. Toda zdaj se priložnost ponuja drugim,« se Kopitar zaveda šibke točke.