SP skupine A: Borbeni risi prvenstvo odprli s porazom proti Norveški

Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi na SP v Stockholmu klonila proti Norveški s 3:1.

Objavljeno
04. maj 2013 12.53
HOKEJ
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Stockholm - Drugi dan 77. svetovnega prvenstva elitne divizije se je prvič predstavila tudi slovenska hokejska reprezentanca. Risi so se na uvodnem dvoboju merili z Norveško in se predstavili v pozitivni luči, toda po napeti končnici v Stockholmu vendarle doživeli poraz s 3:1.

Usoden je bil slab uvod v tekmo, saj so Vikingi v 15. minutah zadeli dvakrat, nato pa so se varovanci Matjaža Kopitarja vendarle nekoliko sprostili in se enakovredno kosali s skandinavskimi tekmeci, a jim je za izenačenje v finišu zmanjkalo nekaj sreče, saj so imeli Norvežani v vratih izjemno razpoloženega Larsa Haugena.

Slovenci bodo drugo tekmo na SP igrali že v nedeljo ob 12.15, ko se bodo pomerili z izbrano vrsto Belorusije.

Norvežani prepričljivo dobili uvodno tretjino

Norvežani so bili v prvi tretjini prepričljivo boljši tekmec (streli na gol 11:4 za Norveško) in vodili že z 2:0, toda Slovenci so v finišu vendarle znižali zaostanek. Kopitar je tekmo začel s peterko vratar Robert Kristan, Robert Sabolič, Rok Tičar, Žiga Jeglič, Mitja Robar in Blaž Gregorc. Norvežani so že od prve sekunde zaigrali zelo agresivno in tudi ekspresno povedli. Uvodno premoč Vikingov je z golom v drugi minuti po hitrem protinapadu kronal Anders Bastiansen.

Tudi risi so si uspelo hitro priigrati prvo nevarno priložnost, Jeglič je tako v četrtini minuti stresel vratnico. V naslednjih minutah so imeli Slovenci prvič na tekmi igralca več na ledeni ploskvi, toda Norvežani so se ubranili. Skandinavci so imeli še naprej občutno premoč, tako so si varovanci Matjaža Kopitarja prislužili dve izključitvi (Kranjc, Urbas).

V 15. minuti je slovenska obramba klonila še drugič. Vnovič se je v napadu odlično znašel izkušeni Bastiansen, ki se je spretno znašel po globinski podaji pred slovanska vrata in s strelom med nogama Kristana zadel še drugič na tekmi. V zadnjih minutah prve tretjine so risi izvedli lepo protinapad, toda Sabolič z zaključnim strelom z desne strani ni uspel znižati zaostanka.

Le 16 sekund pred koncem pa so norveško mrežo prvič načeli tudi Slovenci. Rok Tičar je z dolgo podajo pred gol lepo našel povsem odkritega Jegliča, ki je z močnim strelom dosegel prvi gol na tem SP.

Krajši premor koristil prerojenim risom

Risi so po krajšem premoru v drugo tretjino krenili bolj odločno in se enakovredno kosali z močno skandinavsko reprezentanco ter jo na trenutke celo nadigrali (2:10 v strelih na gol za Slovenijo). V 25. minuti se je po protinapadu pred Kristanom sam znašel zvezdnik Patrick Thoresen, toda slovenski vratar se je izkazal z 12. obrambo.

Sredi tretjine je Kopitar pripravil manjše presenečenje in na klop potegnil Kristana, Slovenija pa je zaigrala s šestimi hokejisti na ledu in vršila močan pritisk proti norveškim vratom. Sledil je še drugi slovenski »powerplay« na obračunu, ki so risi izvedli bolje kot v prvem delu tekme, toda vnovič brez zadetka.

Dobrih pet minut so imeli risi vnovič igralca več. Urbas je že v uvodnih sekundah »powerplayja« ukradel plošček v srednji tretini in krenil v protinapad, a je norveški vratar uspel odbiti plošček. Do njega je prišel Kovačevič, toda s fantastično obrambo z nogo se je še enkrat več izkazal Lars Haugen. Slovenci so bili še naprej nevarni - David Rodman je prišel do strela, a zgrešil vrata. Odlična tretjina za Slovenijo, žal je manjkal le izenačujoči gol.

Haugen zaklenil svoja vrata

V uvodnih minutah zadnjega dela tekme je moral hitro na klop Kranjec. Norvežani so ob igralcu več takoj zapretili, toda še enkrat se je izkazal Kristan, v naslednjem napadu so Vikingi stresli še okvir slovenskih vrat, toda risi so se vendarle uspeli ubraniti.

V 45. minuti je Thoresen v srednji tretjini grobo podrl Tičarja, norveškemu zvezdniku je z udarcem v telo vrnil Sabolič in si prislužil kazen dveh minut. V finišu »powerplayja« sta plošček ukradla Tičar in kapetan Tomaž Razingar, toda Haugen je bil nepremagljiv. Sledil je hiter protinapad Vikingov, ki ga je ustavil razpoloženi Kristan.

Skandinavci so bili nekoliko bolj nevarni, toda v 50. minuti so imeli novo odlično priložnost risi. Pred vratom je do pozabljenega ploščka prišel Sabolič in nevarno ustrelil, a je ostalo pri Norveškem vodstvu. Šest minut pred koncem dvoboja je imel priložnost še Jeglič, toda Haugen je uspel ustaviti plošček tik ob desni vratnici.

Razpoloženi Kristan ubranil tudi kazenski strel

Pet minut pred koncem je imel Slovenija spet prednost igralca več, toda agresivni Norvežani so se uspeli rešiti. V finišu tekme je rise v igri za izenačenje ohranil Kristan, ki je ubranil odlično priložnost. Že v naslednjem napadu se je pred slovenskim vratarjem povsem sam znašel Mads Hansen, Robar ga je podrl, Norvežani pa so dobili kazenski strel. Izvedel ga je Hansen, ki pa ni našel poti mimo fantastičnega Kristana.

V zadnjih sekundah je pred norveškim vratom vladala prava zmeda, žal pa nihče od Slovencev ni uspel priti do ploščka in ga potisniti za hrbet izjemnega Haugna. Tri sekunde pred koncem je Hansen zadel prazen slovenski gol in postavil končni izid tekme.

SP divizije A:

Skupina S (Stockholm)

Norveška - Slovenija 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

(Bastiansen 2., 15., Hansen 60.; Jeglič 20.)

Kanada - Danska 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

(Duchene 31., 48., Stamkos 32.; Green 5.)

Češka - Švedska 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

(Hudler 33.; Ericsson 11., Tallinder 24.)

Odigrano v petek, 3. maja

Češka - Belorusija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Švedska - Švica 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Skupina H (Helsinki)

ZDA - Avstrija 5:3 (1:2, 4:1, 0:0)

(Moss 11., Johnson 24., 39., Stapleton 30., Palushaj 31.; Latusa 5., Welser 6., Schuller 34.)

Rusija - Latvija 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

(Birjukov 14., Medvedjev 29., Radulov 33., Rjasenski 39., Kovalčuk 41., Petrov 45.)

Finska - Slovaška 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

(Aaltonen 12., Kontiola 43.)

Odigrano v petek, 3. maja

Francija - Slovaška 2:6 (0:1, 0:2, 2:3)

Finska - Nemčija 4:3 (1:0, 1:1, 1:2; 1:0)

(Kontiola 11., 59., Pesonen 40., Salminen 62.; Schutz 31., Ehrhoff 43., Ankert 57.)