Slovenija tesno premagala Avstrijo in se vrnila v elitno skupino

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi SP skupine B z 2:1 premagala Avstrijo in napredovala v elitno skupino.

Objavljeno
29. april 2016 15.12
Posodobljeno
29. april 2016 16.00
M. Ž.
M. Ž.

Katovice - Slovenska hokejska reprezentanca je zadnji dan svetovnega prvenstva skupine B tesno premagala Avstrijo z 2:1 in si s tem zagotovila napredovanje v elitno skupino.

Za varovance Nika Zupančiča je v boju za končno prvo mesto štela le zmaga, ki so jo po preobratu tudi dosegli.

Slovenci so dvoboj začeli slabše in se v šesti minuti znašli v zaostanku, potem ko je z igralcem več zadel Konstantin Komarek. To Slovenije ni zmedlo in je izenačila že v enajsti minuti prek Roberta Saboliča, odločilni gol pa je v 28. minuti z igralcem več dosegel Ken Ograjenšek.

Zelo pomemben delež pri zmagi je prispeval tudi vratar Gašper Krošelj, ki je ustavil 26 izmed 27 strelov na svoja vrata in bil izbran tudi za najboljšega igralca svoje reprezentance.

Slovenija je tako osvojila prvo mesto in se vrnila v elitno skupino svetovnega hokeja. Na drugo mesto so se prebili Italijani, ki pa bodo morali na morebitno nastopanje na prvenstvu elitne skupine še počakati - njihova usoda bo namreč jasna med letošnjim prvenstvom elitne skupine v Rusiji, na katerem Nemčija in Francija, gostiteljici SP 2017, ne smeta končati na zadnjem mestu svoje skupine.

Urbas najkoristnejši igralec prvenstva

Prireditelji prvenstva so za najkoristnejšega igralca prvenstva razglasili slovenskega napadalca Jana Urbasa, ki je na petih tekmah vknjižil dva gola in štiri podaje.

Za najboljšega vratarja je bil izbran Avstrijec Bernhard Starkbaum, najboljši branilec je Italijan Thomas Larkin, najboljši napadalec pa Poljak Patryk Wronka.

POTEK TEKME

Prva tretjina

Začetek tekme je bil v znamenju avstrijske reprezentance, ki je v prvih štirih minutah sprožila dva strela, a je slovenski vratar Gašper Krošelj ustavil poskusa Manuela Geierja in Manuela Schlacherja.

V slovenski reprezentanci je bil v šesti minuti kaznovan Anže Kuralt, kar so Avstrijci znali izkoristiti. Po 48 sekundah številčne premoči je plošček na desni strani napadalne tretjine sprejel Konstantin Komarek in zadel za 1:0.

Risi so imeli na samem začetku velike težave v napadu in so prvo nevarno akcijo izpeljali šele v deveti minuti prek Jana Urbasa, njegov strel pa je ustavil Bernhard Starkbaum.

Le dve minuti kasneje pa so Slovenci izenačili. Izenačujoči gol so dosegli člani prvega napada, Žiga Jeglič je zadrsal okoli gola in podal Robertu Saboliču, ta pa je z leve strani natančno zadel v daljši kot. To je bil sicer šele drugi strel slovenske reprezentance v okvir avstrijskega gola.

V petnajsti minuti je član drugega avstrijskega napada Raphael Herburger naletel na Jana Urbasa in si prislužil dvominutno kazen, Slovenci pa z igralcem več niso bili uspešni. Prva tretjina se je končala z neodločenim izidom 1:1.

Druga tretjina

Druga tretjina se je začela z incidentom, saj se je Alexander Pallestrang grdo zaletel v Andreja Hebarja in si zaradi naleta v glavo prislužil kazen tekme. Slovenski reprezentant je led zapustil ob pomoči soigralcev.

Slovenci so imeli zaradi Pallestrangove izključitve kar pet minut igralca več na ledu, kar so tudi unovčili. Do spremembe rezultata je prišlo dvanajst sekund pred koncem kazni, ko je Klemen Pretnar sprožil z modre črte, pri odbitem ploščku pa je bil prvi Ken Ograjenšek in premagal Starkbauma.

Reprezentanci sta imeli do konca tretjine po en »power-play«, vendar pa je se rezultat ni spremenil. Slovenci so tako pred zadnjimi dvajsetimi minutami vodili z 2:1.

Tretja tretjina

Avstrijci so v zadnji del krenili odločno in hitro ogrozili slovenska vrata, a se je Gašper Krošelj izkazal ob strelu iz neposredne bližine. Naši severni sosedi so v prvih sedmih minutah nizali strele (razmerje 5:0), ki pa niso bili uspešni.

Ofenzivo Avstrije je prekinila dvominutna kazen Konstantina Komareka v 48. minuti. Slovenci so lažje zadihali in krenili v napad, a se rezultat ni spremenil. Zgolj štirinajst sekund po koncu Komarekove kazni je avstrijska reprezentanca prejela novo dvominutno kazen - tokrat jo je zakrivil Stefan Ulmer - a so risi znova jalovo napadali.

V samem zaključku so prevladovali Avstrijci, ki so v 56. minuti po kazni Kena Ograjenška dočakali novo številčno premoč. V tem časuje imel najlepšo priložnost Manuel Geier, ki je poskusil iz neposredne bližine, a se je Gašper Krošelj izkazal z odlično reakcijo.

S tem še ni bilo konec težav za Slovenijo, saj je moral v zadnji minuti na kazensko klop še Miha Verlič, Avstrija pa je z ledu potegnila vratarja in napadla z dvema igralcema več. A našim severnim sosedom tudi do ni pomagalo, Slovenija je vpisala minimalno zmago in si zagotovila napredovanje v elitno skupino.

IZJAVE PO TEKMI

Nik Zupančič, slovenski selektor: »To so težke tekme, ker odločajo. Vsi smo vedeli, kaj je v igri. Začeli smo nervozno, oni so prvi zadeli, mi pa smo se vrnili z izenačenjem po 'power-playu', ki je bil sicer slab, a smo na koncu na srečo zadeli. Potem smo začeli igrati kot ekipa, v zadnjem delu pa smo imeli nekaj poškodb, toda danes je odločilo moštvo. Nikogar ne morem izpostaviti, zmagala je ekipa Slovenije.«

Jan Urbas, napadalec slovenske reprezentance: »Naš 'power-play' štiri minute ni bil najboljši, potem je prišel tisti zadetek. V nadaljevanju smo zelo dobro odigrali, Gašper je zelo dobro oddelal tekmo, a vsi fantje si to zaslužimo. Za tisto tekmo proti Poljski ni izgovora, ampak mislim, da smo na zadnjih dveh pokazali značaj in tudi danes tekmo pripeljali do konca. Je pa zelo lep občutek, ko premagaš severne sosede.«

Rok Tičar, napadalec slovenske reprezentance: »Treba je bilo stisniti do konca. Res je šlo za veliko tekmo, zadnjo v sezoni in ni bilo težko zbrati moči. Začeli smo dobro, pri tretji se nam je malo zalomilo. Takrat nam ni šlo nič, toda po tem porazu smo se zbrali in proti Koreji odigrali zrelo, danes pa so bili tekmeci Avstrijci, kjer je vedno rivalstvo. Dobra tekma, z naše strani ne odlična, je pa bila zmaga priborjena in vsak je dal svoj maksimum. Zmagala je želja. Pred tekmo smo si rekli, da moramo dati 'jajca ven', kot mi rečemo. In smo jih, zagotovo.«

SP skupine B, peto kolo

Avstrija - Slovenija 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

(Komarek 6.; Sabolič 11., Ograjenšek 28.)

Italija - Južna Koreja 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

(Ramoser 3., Tudin 55.; Regan 57.)

Poljska - Japonska 10:4 (6:1, 1:1, 3:2)

(Wronka 1., Chmielewski 4., 45., Malasinski 7., Kruczek 11., Pasiut 13., Dziubinski 18., Baginski 24., Dronia 56., Wajda 60.; Ueno 20., Kawai 26., Obara 42., Nišiwaki 45.)

 

Lestvica:

1. Slovenija 5 4 0 0 1 18:8 12 točk

2. Italija 5 3 0 0 2 11:10 9

3. Poljska 5 3 0 0 2 17:12 9

4. Avstrija 5 2 1 0 2 11:8 8

5. Južna Koreja 5 2 0 1 2 11:11 7

6. Japonska 5 0 0 0 5 7:26 0