Slovenci po slabem začetku visoko porazili Južno Korejo

Slovenski hokejisti so v četrtem kolu svetovnega prvenstva skupine B premagali Južno Korejo s 5:1.

Objavljeno
27. april 2016 15.24
Posodobljeno
27. april 2016 16.10
M. Ž.
M. Ž.

Katovice - Slovenska hokejska reprezentanca je v četrtem kolu svetovnega prvenstva skupine B vpisala tretjo zmago, potem ko je s 5:1 premagala Južno Korejo.

Varovanci Nika Zupančiča so po včerajšnjem porazu s Poljaki nujno potrebovali pozitiven rezultat in ga tudi dosegli, z novimi tremi točkami pa so napredovali na prvo mesto, saj so na večerni tekmi Poljaki premagali Avstrijce z 1:0.

Slovenija je dvoboj z Južno Korejo začela zelo slabo in prvi gol prejela že po 40 sekundah, v nadaljevanju pa se je le zbrala in do vrha napolnila mrežo Matta Daltona.

Do konca prve tretjine sta zadela Robert Sabolič (9. minuta) in Anže Kuralt (20.), v drugi tretjini sta se med strelce vpisala Aleš Mušič (27.) in Rok Tičar (35.), v zadnji pa še Klemen Pretnar (52.).

Slovenija bo prvenstvo končala s petkovo tekmo proti Avstriji (16.30).

POTEK TEKME

PRVA TRETJINA

Slovenski selektor Nik Zupančič se je odločil, da tekmo začne z vratarjem Gašperjem Krošljem, ta pa je prvi gol prejel že po vsega 40 sekundah. Takrat so Slovenci zapravili svoj prvi napad, sledil je protinapad Korejcev, v katerem je Sangwook Kim na desni strani opazil nepokritega Kisung Kima, ta pa je iz bližine brez težav zadel za 1:0.

Slovenci so bili v prvih devetih minutah manj nevarni od Korejcev (streli 3:5), nato pa dočakali priložnost ob izključitvi Hyonhoja Oha, ki so jo tudi izkoristili. Po 52 sekundah številčne premoči je Sabahudin Kovačević z razdalje podal na levo vratnico, kjer je plošček v mrežo potisnil Robert Sabolič.

V 13. minuti je moral na kazensko klop tudi Žiga Pance in Koreja je imela prvi »power-play« na tekmi. Azijska reprezentanca je z igralcem več dvakrat ogrozila vrata Gašperja Krošlja, ki je v obeh primerih dobro posredoval.

Po le 58 sekundah enakovredne igre si je Slovenija znova prislužila dvominutno kazen, tokrat je bil kaznovan Andrej Hebar, a Koreja tudi v tem poskusu ni uspela prebiti slovenske obrambe.

Slovenci so kaznovali neučinkovitost svojih nasprotnikov in v zadnji minuti povedli z 2:1. Strelec je bil Anže Kuralt, ki je dobil plošček na levi strani napadalne tretjine, odlično prodrl v sredino in hladnokrvno premagal Matta Daltona. Izid tretjine je bil 2:1.

DRUGA TRETJINA

Slovenci so drugo tretjino začeli napadalno in v prvih treh minutah sprožili štiri strele (razmerje 4:2), vendar pa se rezultat ni spremenil.

V korejski reprezentanci je bil v 24. minuti izključen Brock Radunske in Slovenija je imela priložnost, da podvoji vodstvo, vendar pa ni izkoristila svoje druge številčne premoči.

Kar risom ni uspelo z igralcem več, jim je v 27. minuti ob enakovredni igri. Akcijo je začel Anže Kuralt in izza gola podal Alešu Mušiču, ta pa je iz neposredne bližine natančno meril v levi kot za vodstvo s 3:1.

V 35. minuti je Slovenija dosegla še četrti gol, zanj pa je poskrbel prvi napad. Podajalec je bil Žiga Jeglič, ki je na levi strani opazil nepokritega Roka Tičarja, ta pa je natančno zadel v bližnji kot. Po dveh tretjinah je bil izid 4:1 za Slovenijo.

TRETJA TRETJINA

Slovenski hokejisti so bili v uvodnih minutah boljši nasprotnik ter imeli med 44. in 47. minuto dvakrat igralca več na ledu - kaznovana sta bila Hyonho Oh in Don Ku Lee - česar pa niso izkoristili.

Risi so kljub temu vztrajno napadali in v 52. minuti povišali izid. Andrej Hebar je krenil v protinapad in za seboj opazil Klemna Pretnarja, ta pa se je s ploščkom pridrsal vse do korejskega gola in zadel za 5:1.

Južna Koreja je imela do konca tekme še dvakrat igralca več na ledu, Slovenija pa enkrat, a se rezultat ni spremenil. Končni rezultat je bil 5:1.

IZJAVE PO TEKMI

Sabolič: Hitro smo pozabili tekmo s Poljsko

»Včerajšnji poraz smo takoj pozabili. Bilo me je kar malo sram, a smo si rekli, da moramo pozabiti. In smo. Igrali smo drugače, tako, kot smo se zmenili. Seveda so bile še napake, a je bila igra bistveno boljša. Igrali smo tako, kot znamo, vemo, da smo najboljša ekipa na tem turnirju. Samo ne smemo misliti na tekmece, razmišljati moramo samo o svoji igri. Začetek je bil slab, a smo se pobrali, kar ni enostavno, tako da bi pohvalil fante,« je povedal Robert Sabolič.

Žiga Pance je dodal: »Korejci so povedli, a se mi nismo predali. Vedeli smo, da bomo pravi, mogoče smo potrebovali malo dlje, da smo prišli do svoje igre, a smo na koncu zasluženo zmagali. Obe ekipi sta bili pod pritiskom, mi zaradi poraza, ker smo vedeli, da si ne smemo več privoščiti 'kiksa', oni zaradi priložnosti za napredovanje. A imamo veliko boljšo in izkušenejšo ekipo, pokazali smo, kakšen karakter imamo. Prišli smo nazaj kljub temu, da smo imeli manj kot en dan počitka.«

SP skupine B, četrto kolo

Slovenija - Južna Koreja 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

(Sabolič 9., Kuralt 20., Mušič 27., Tičar 35., Pretnar 52.; K. Kim 1.)

Japonska - Italija 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

(Kuji 9.; Kostner 14., Bernard 28., Ramoser 38.)

Poljska - Avstrija 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

(Pasiut 13.)

 

Lestvica

1. Slovenija 4 3 0 0 1 16:7 9 točk

2. Avstrija 4 2 1 0 1 10:6 8

3. Južna Koreja 4 2 0 1 1 10:9 7

4. Italija 4 2 0 0 2 9:9 6

5. Poljska 4 2 0 0 2 7:8 6

6. Japonska 4 0 0 0 4 3:16 0