SP v hokeju: Američani po podaljšku prek Kanade, Švedi prepričljivo

Na derbiju drugega dne SP so Američani premagali Kanado (5:4), do zmage še Švica, Rusija in Švedska.

Objavljeno
05. maj 2012 12.13
Posodobljeno
05. maj 2012 13.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Stockholm/Helsinki - Nadaljuje se 76. svetovno prvenstvo elitne divizije v hokeju, v okviru katerega so danes že zaključili tri dvoboje. Dvoboj Amerike in Kanade je upravičil vsa pričakovanja, saj so gledalci v Hartwall Areni videli devet golov in zmago hokejistov ZDA, ki so z golom Jacka Johnsona po podaljšku vknjižili še drugo zmago.

Američani strli odpor Kanade

Hokejisti ZDA so povedli že po manj kot dveh minutah igre, ko je Jim Slater izkoristil nepripravljenost Kanadčanov. Ti so odgovorili z golom Johna Tavaresa le pet minut kasneje, nato pa se mreži do konca uvodnih dvajsetih minut nista več zatresli (1:1).

Igralci obeh moštev so tudi v drugi tretjini dosegli po en gol, pri čemer sta reprezentanci zamenjali vlogi. Tako so prvi gol nadaljevanja dosegli Kanadčani - natančen je bil Jeff Skinnerja v 28. minuti - Američani pa izenačili prek Jacka Johnsona. Do konca drugih dvajsetih minut so si več priložnosti pripravili hokejisti ZDA, ki so imeli od severnih sosedov kar trinajst strelov več (32:19).

Izjemno izenačena igra se je nadaljevala tudi v zadnji tretjini. Nekoliko presenetljivo so Američani zabili z igralcem manj - uspešen je bil Patrick Dwyer - vendar se Kanadčani niso pustili zmesti in so manj kot tri minute kasneje spet izenačili, tokrat se je med strelce vpisal Evander Kane. To pa ni bilo vse, kar sta do konca rednega dela prikazali ekipi. Američani so namreč manj kot štiri minute pred koncem zopet povedli in vse je kazalo, da je Nate Thompson odločil zmagovalca, a so se Kanadčani vrnili v igro v 59. minuti, ko je bil natančen Duncan Keith.

Po šestdesetih minutah je bil izid poravnan na 4:4, zato je sledil podaljšek. V tem so bili v veliki prednosti Američani, saj je bil pri nasprotnikih pred koncem rednega dela izključen John Tavares. Številčna premoč se je izkazala za ključno, zmagovalca pa je v 62. minuti odločil Jack Johnson.

Švicarji prepričljivo prek Kazahstana

V uvodnem obračunu dneva so Švicarji prepričljivo premagali Kazahstan (5:1). Slednji se je nasprotnikom upiral do polovice druge tretjine, nato pa sta v razmaku manj kot štirih minut zadela Rüthemann in du Bois in zmagovalec je bil odločen. Pri Švicarjih sta bila še posebej razpoložena kapetan Mark Streit in Ivo Rüthemann, ki sta prispevala po dva gola in podajo.

»Lepo je bilo doseči dva gola, vendar ni časa za sprostitev, saj nas že jutri čaka pomembna tekma z Belorusijo. Današnja tekma je stvar preteklosti, zdaj se moramo osredotočiti na naslednjo preizkušnjo,« je po tekmi povedal Streit.

Rusija s petardo v mreži Latvije

Visoko zmago so drugi dan vknjižili tudi Rusi, ki so po 33. minutah zaostajali z 1:0, nato pa v nadaljevanju petkrat premagali vratarja Latvije Edgarsa Masalskisa (5:2). Eden izmed ključnih igralcev Rusije je bil zvezdnik Pittsburgha Jevgenij Malkin (2 gola in podaja), omeniti velja tudi Iljo Nikulina in Alexandra Popova (oba 1+1).

»V ligi NHL je 29 moštev, ki vsak dan poskušajo ustaviti Malkina. To nam je dobro uspelo v prvi tretjini, vendar je tekma sestavljena iz treh,« je po porazu dejal trener Latvije Ted Nolan.

Švedi ugnali Čehe

Drugi dan svetovnega prvenstva so sklenili hokejisti Švedske in Čehi. Prvi si pred domačimi navijači niso privoščili spodrsljaja in so zmagali s 4:1. Čehom je po zaostanku z 0:2 nato v 44. minuti uspelo znižati izid, vendar sta zmago Švedov potrdila Niklas Kronwall in Niklas Persson, ki je zadel v prazna vrata.

Današnji spored na SP:

Švica - Kazahstan 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)

(Rüthemann 10', 33', Streit 12', 25', du Bois 37'; Savchenko 22')

Latvija - Rusija 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)

(Indrasis 12', Daugavins 56'; Nikulin 34', Malkin 37', 46', Popov 51', Kuznetsov 57')

Kanada - ZDA 4:5 (1:1, 1:1, 2:2; 0:1)

(Tavares 7', Skinner 28', Kane 50', Keith 59'; Slater 2', Johnson 34', 62' Dwyer 47', Thompson 57')

Švedska - Češka 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

(Franzen 3', Kronwall 21', Lundqvist 51', Persson 59'; Petružalek 44')