SP v hokeju: v polfinalu Češka, Finska, Rusija in Slovaška

Finci so se z zadetkom devet sekund pred koncem dvoboja z ZDA prebili v polfinale (3:2), tudi Čehi slavili v zadnji minuti.

Objavljeno
17. maj 2012 12.33
Posodobljeno
17. maj 2012 12.55
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Helsinki, Stockholm - Na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Helsinkih in Stockholmu smo dobili vse potnike v polfinale, kamor pa se presenetljivo ni uspelo uvrstiti Američanom in Kanadčanom. V polfinalu bomo namreč videli dvoboj Slovaške in Češke, za veliki finale pa se bosta pomerila še Finska in Rusija.

Prvi sta na led stopili Kanada in Slovaška. V polfinale se je z nekoliko presentljivo uvrstila Slovaška, ki je z golom dve minuti pred koncem zmagala s 4:3.

Odločilni gol je ob številčni prednosti ga je dosegel Michal Handzuš. Izključitev ob koncu tekme je za Kanado zakrivil Ryan Getzla, ki je s koleno grdo trčil z Jurajem Mikušem. Slednjemu so morali pomagati z ledu.

Slovaki so na domačem prvenstvu lani doživeli pravi polom, tokrat pa razveselili navijače, ko so izločili najboljšo ekipo v skupini A v predtekmovanju. Kanada je namreč v predtekmovanju doživela le en poraz (po podaljšku z ZDA), sicer pa končali na vrhu lestvice.

Joensuu devet sekund pred koncem popeljal Fince v polfinale

V Helsinkih pa sta se na drugi tekmi pomerila še Finska in ZDA. Po pravi drami so se napredovanja v polfinale veselili Finci, ki so odločilen gol dosegli le devet sekund pred koncem dvoboja (3:2). Veliki junak dvoboja je bil Jesse Joensuu, ki je dosegel prvi ter zadnji gol na tekmi. Američani so tekmo sicer pričeli bolje, saj so bili v uvodnih minutah boljši nasprotnik, a jim ni uspelo zatresti mreže skandinavskih tekmecev. Po izenačeni drugi tretjini smo v zadnjem delu dvoboja videli hud boj, iz katerega so kot zmagovalci izšli svetovni prvaki Finci.

»Kar 18 let sem tekme SP spremljal le po televizijo, tako da je odličen občutek sodelovati na tem tekmovanju. Toda o tem nisem želel preveč razmišljati, ampak sem se posvetil le svoji igri. Ko smo v zadnji tretjini zaostajali za gol se je izkazal naš prvi napad,« je dejal junak Joensuu, ki je tokrat dosegel sploh prva zadetka za finsko izbrano vrsto.

Ovečkin že na prvi tekmi med strelci

V Stockholmu je bil najprej na sporedu obračun med Rusijo in Norveško. Favorit je bil jasen, saj je bila Rusija na prvenstvu še edina neporažena reprezentanca, hkrati pa sta prvič na tem SP zaigrala tudi NHL zvezdnika Aleksander Ovečkin in Aleksander Syomin. Norvežani so se prvi dve tretjini upirali presenetljivo dobro, nato pa so Rusi v zadnji tretjini zadeli kar trikrat in se še šestič zapored na SP prebili v polfinale.

»Ponosni smo na naš uspeh na tem turnirju. Proti boljšim reprezentancam smo od sebe dali 110 odstotkov, hkrati pa je večina naših igralcev na ledu preživela precej minut. Ni sramotno izgubiti proti tako močni reprezentanci kot je Rusija. V zadnji tretjini nam je preprosto zmanjkalo moči, čeprav smo imeli nekaj priložnosti,« je po tekmi dejal norveški branilec Mats Trygg.

V večernih urah pa sta se za zadnjo polfinalo vstopnico pomerila še Švedska in Češka. Tudi ta dvoboj je bil izenačen do zadnje minute, ko so Čehi 30 sekund pred koncem tekme prek Milana Michaleka zadeli za končno zmago s 4:3.

SP elitne divizije, četrtfinale:

skupina Helsinki:

Kanada - Slovaška 3:4 (2:1, 0:2, 2:0)

Perry 17., Skinner 27., Burrows 38.; Kopecky 6., Šatan 10., Bartovic 54., Handzuš 58.

Finska – ZDA 3:2 (0:0, 1:1, 1:2)

Palmieri 34., Ryan 42.; Joensuu 34., 60., Koivu 54.

skupina Stockholm:

Rusija – Norveška 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)

Ovečkin 8., Popov 15., Jemelin 41., Žerdev 51., Nikulin 55.; Skröder 12., Thorensen 21.

Švedska – Češka 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)

Eriksson 8., 41., Zetterberg 40.; Nedved 12., Novotny 17., Erat 31., Michalek 60.

Polfinalni pari

Slovaška - Češka

Finska - Rusija