Spet nekaj posebnega v slovenski slačilnici

Slovenska reprezentanca je v Minsku podrla realna razmerja moči na hokejskem zemljevidu.

Objavljeno
06. september 2016 03.03
hokejska reprezetanca Slovenije Rok Tičar,Gašper Krošelj in Jan Urbas Brnik 05.09.2016 foto:Igor Mali
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Minsk – Nekaj krajev in mest se je že nabralo v zakladnici uspehov slovenskih hokejistov, zdaj je na tem seznamu tudi metropola Belorusije. Tu so si namreč izbranci selektorja Nika Zupančiča v velikem finalu kvalifikacijskega turnirja z imenitnim bojem in zbranostjo v odločilnih trenutkih tekme proti domači reprezentanci priborili nov nastop na olimpijskih igrah.

In če v bilanci tekem s svetovnih prvenstev – na prvem v najvišjem razredu je Slovenija nastopila leta 2002 – pogrešamo več zmag (mnogim so bili risi zelo blizu, a jim je vsakič zmanjkala malenkost), pogled k izidom olimpijskih kvalifikacij razkriva drugačno podobo. Nedeljska zmaga proti Belorusiji je bila za našo hokejsko vrsto že šesta zapored! Po dvakrat so risi pohrustali danski in beloruski plen ter tako tudi na glavo postavili realna razmerja moči svetovnega hokejskega zemljevida.

Skandinavci so namreč v elitni skupini svetovnega hokeja neprekinjeno že 13 let, v beloruskem prostoru pa hokeju pripada prav posebna vloga, med drugim je igra s palicami in ploščkom med priljubljenimi konjički avtoritativnega predsednika države Aleksandra Lukašenka, ki je seveda z zanimanjem pospremil turnir v domovini, najbrž tudi v prepričanju, da ljubljencem nacije na domačem ledu ne more spodleteti. Povrh so res Belorusi pripravili imenitno tekmovanje, organizacijsko na ravni svetovnega prvenstva, a tudi z jasno vidno preprogo za uspeh svoje reprezentance. Več kot polovica igralcev prihaja iz Dinama, edinega domačega kluba v prestižni KHL, pri vodstvu tega tekmovanja so celo za dobra dva tedna prestavili tekme moštva iz Minska, da bi se jedro reprezentantov kar najbolje skupaj pripravilo za olimpijske kvalifikacije. A na koncu je bilo iz njihovega zornega kota vse zaman – v Koreji 2018 bo nastopila slovenska izbrana vrsta!

»Ne vem, nekaj posebnega je bilo spet v tej naši slačilnici, česar druga tri moštva na tem turnirju niso imela,« je razmišljal prvi zvezdnik turnirja Anže Kopitar. Novi kapetan moštva Los Angeles Kings je nekoč poslušal opazke, češ da se bo ob slovesu očeta Matjaža od reprezentance tudi sam poslovil od dresa z risom na prsih. A na mnenja »vsevedov« se nikdar ni oziral, drsal je po svoji poti, povsod v hokejskem svetu zelo cenjeni. »Sam se vedno znova poskusim kar najmanj obremenjevati z mnenji širšega okolja. Pomembno mi je, kako razmišljajo najbližji, za modrovanja tistih, ki ne poznajo zadev, mi je pravzaprav vseeno,« je v novinarskem središču povedal as, ki je včeraj prek Frankfurta že odpotoval v pripravljalni tabor evropske reprezentance v Quebec. Čez dober teden ga namreč kot edinega Slovenca čaka nastop v svetovnem hokejskem pokalu.

K moštvu trenerja Ralpha Kruegerja in menedžerja Miroslava Šatana bo prišel torej z imenitno popotnico, dosežek v Minsku bi moral biti lepa odskočna deska tudi za druge slovenske rise. Zlasti tiste, ki sploh še nimajo pogodb za novo sezono. In med njimi je tudi eden udarnih junakov novega poglavja te pravljice, vratar Gašper Krošelj. »Verjamem, da se mi bo zdaj glede kluba hitro spremenilo,« je odšel s prizorišča, na katerem je navdušil tako z zbranostjo v podaljšku kot pri kazenskih strelih, v spominu ostaja tudi njegova »špaga«, ko se je v trenutkih odločitve imenitno raztegnil ob močnem strelu Andreja Kosticina: »Takrat sva bila oba pod psihičnim bremenom, najbrž on še bolj, ker je doma moral zabiti gol.«

Prav breme so risi bolje prenesli, dasiravno je Jan Urbas nastopil s poškodovanim prstom, Žiga Jeglič z močnimi bolečinami v preponi, Aleš Kranjc pa je na zadnji tekmi bojevitost plačal s poškodbo v predelu ličnice in nosne votline. Za nekaj ur je izgubil spomin, oskrba v kliniki beloruske metropole je bila vrhunska, kot se je pač tudi za organizacijo tega turnirja spodobilo. Sicer pa je moštveni duh vnovič vladal v brlogu risov, ti se bodo ob naslednjem zboru predstavili doma. Novembra bo na Bledu močan turnir z udeleženkami najvišjega svetovnega razreda – Slovenijo, Belorusijo, Latvijo in Francijo. Med temi pa bodo le hokejisti selektorja Nika Zupančiča nastopili na naslednjih olimpijskih igrah …