Strelska suša ni uničila samozavesti

NHL: slovenski hokejist Anže Kopitar s Kralji po 30 tekmah spet na mejnem mestu za končnico.

Objavljeno
30. december 2016 00.53
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Los Angeles – »Dnevi okrog božiča prvič v sezoni razkrijejo realna razmerja moči in šele takrat se zares začenjajo namigovanja o možnostih posameznih moštev za končnico,« je že večkrat ob analizi sezone dejal naš edini as v NHL, 29-letni Anže Kopitar. V to zimo, že svojo 11. onstran Atlantika, je vstopil kot kapetan moštva.

Slovenec uživa izjemno spoštovanje v Los Angelesu pravzaprav že od prvih dni, tiste jeseni 2006. Odtlej je njegova pot drvela strmo navzgor. Iz leta v leto je bila njegova vloga na ledu in v slačilnici bolj vidna, po severnoameriških arenah, v katerih so se zbirali privrženci Kraljev, je bilo veliko dresov prav z njegovim priimkom in »enajstico«, izjemne zasluge sta mu tako stroka kot navijaško občinstvo pripisovala za oba Stanleyjeva pokala (2012 in 2014), sploh prva v zgodovini moštva iz mesta, kjer hokej še zdaleč ne uživa takšne veljave kot v Montrealu, Torontu ali v Detroitu, a prav ob veličastnih zmagah in tako tudi Kopitarjevih predstavah je v Kaliforniji postal bolj prepoznaven kot nekoč.

Los Angeles Kings 2016/17? V vodstvu kluba pred sezono niso skrivali visokih ciljev, tudi o novem motivu slovenskega zvezdnika po sanjskem nastopu za reprezentanco v olimpijskih kvalifikacijah ni bilo dvomov. Prvi meseci pa razkrivajo, da je moštvo na 8. mestu, torej ravno na tistem zadnjem v konferenci za vizum končnice, konkurenčno, ni pa še zdaleč tako prepričljivo kot v tistih največjih trenutkih. Vključno z Anžetom Kopitarjem.

Trenutno je s 16 točkami za tri gole in 13 podaj na dosedanjih 30 tekmah na 6. mestu klubskih strelcev (vodi Jeff Carter; 19 golov, 11 podaj), kajpak je zanj posebej moteče, da strelska suša traja že dolgo – v zadnjih 24 nastopih je zadel le enkrat, na zadnjih 10 tekmah je zbral dve točki (1+1). »Seveda mi ni vseeno. Rad bi zadel večkrat, a o tem poskušam kar najmanj razmišljati. Sicer pa menim, da smo se v zadnjem nizu gostovanj nekajkrat odrezali z lepimi predstavami, zdaj se lahko samozavestno lotimo domačih preizkušenj, verjamem, da se mi bo tudi v osebni statistiki odprlo,« je dejal kapetan za spletno stran lakingsinsider.com, ki pod uradno klubsko streho dnevno spremlja utrip dvakratnih prvakov NHL.

Vključno z zadnjo predstavo v Edmontonu, po srednjeevropskem času davi, je za Kralji kar devet zaporednih gostovanj, na svojo domačo ploskev se vračajo za silvestrovo, ko se bodo pomerili s kalifornijskimi tekmeci iz San Joseja. Navijači se veselijo snidenja po dolgem času s svojimi hokejisti in nestrpno pričakujejo tudi predstavo zdaj spet na novo sestavljenega napada Anže Kopitar-Dustin Brown-Marian Gaborik. Ta naj bi namreč po ustvarjalnih zmožnostih kot tudi potencialni učinkovitosti sodil med najmočnejše v ligi. Zlasti slednji slovi po izjemni spretnosti pred vrati tekmecev, Kopitar in Brown sta po tehnični plati izjemna graditelja napadov, edini Slovenec v NHL ohranja tudi prav poseben ugled zaradi silno odgovornega pristopa k obrambnim nalogam. Poznavalci zlepa ne morejo pozabiti sanjskih iger prav tega napada v končnici šampionske sezone 2013/14.

Izkušeni trener Darryl Sutter (Kralje vodi od jeseni 2011, pred tem je bil na klopi Chicaga, San Joseja in Calgaryja) je razmišljal prav o tej trojki že v pripravah za to sezono, a se mu je načrt sesul ob Gaborikovi poškodbi v septembrskem svetovnem pokalu. Nato se je brez napadalca iz Trenčina, najbolj znane slovaške valilnice vrhunskih hokejistov, lotil postavitve drugače, prav na tekmi v Vancouvru (1:2; Kopitar 0+0), zadnji pred omenjenim davišnjim gostovanjem v Edmontonu, pa je z ozdravelim Gaborikom od prve minute poslal na led to nestrpno pričakovano navezo. »Takole, ko poznamo drug drugega, nam je lažje, veselim se, da bomo spet imeli ta napad,« je v pričakovanju novih preizkušenj in nadaljevanja boja za končnico dejal Kopitar. V preteklosti je s soigralci dolgo trepetal za vizum prestižnih izločilnih bojev, sodeč po sedanjem stanju na lestvici bi se videna zgodba lahko spet ponovila …