Tako kot v Katovicah tudi v Innsbrucku agresivno

Prva tekma slovenske hokejske reprezentance na turnirju v Innsbrucku drevi, ob 20.20, z Avstrijo.

Objavljeno
10. februar 2016 20.25
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Običajno pestro jutro med delovnikom na osrednji železniški postaji glavnega mesta so včeraj popestrili še hokejisti slovenske reprezentance. Namesto z avtobusom, kot so bili dolga leta vajeni, bodo poslej potovali na tekme po srednji Evropi po tračnicah. Vlak jih je odpeljal proti Innsbrucku, kjer se bodo drevi za uvod v močan turnir pomerili z domačo izbrano vrsto.

Že dolga desetletja poteka med avstrijskim in slovenskim hokejem prav poseben boj za prestiž. Opazen je tako na klubski sceni – nekoč v karavanškem pokalu in alpski ligi, danes pa v EBEL – kot tudi na reprezentančni, zlasti med posameznimi tekmami odločilnega pomena na velikih tekmovanjih. Današnji boj orlov z risi je pripravljalnega značaja, a kot vedno si bodo hokejisti obeh moštev želeli zmago. Ta bi nenazadnje lahko prinesla tudi merico samozavesti pred naslednjo medsebojno tekmo, aprila na svetovnem prvenstvu skupine B v Katovicah na jugu Poljskem, ko bo šlo še kako zares – prav ti dve reprezentanci bosta v konkurenci domače zasedbe, Italije, Japonske in Koreje zelo resni kandidatki za uvrstitev v najvišji razred. V zadnjih letih sta na prvenstvih z oznako B med elito napredovali najboljši dve moštvi, za letošnje aprilsko tekmovanje pa to še ni gotovo; napredovanje bo namreč odvisno tudi od poznejšega razpleta prvenstva elite v Rusiji, na katerem bosta med 16 navzočimi nastopili tudi izbrani vrsti Francije in Nemčije, torej držav šampionata, ki bo leta 2017 v Kölnu in Parizu. Svoji mesti med elito imata tako zagotovljeni, zato se prav lahko zgodi, da bi v skupino B izpadla le ena reprezentanca, to pa bi nadomestila le najboljša iz Katovic.

»Naš cilj na turnirju v Innsbrucku? Moštvo vedno znova pripravljam za zmago, naj gre za tekmo kakršnekoli ravni, res pa je, da sta na tem turnirju bolj kot končni izid pomembna uigravanje in preizkušanje posameznih peterk ter vratarjev. Stavil pa bom na agresivno igro, s kakršno bomo nato poskusili tudi v Katovicah. Trije tekmeci v Innsbrucku bodo močni, skupno na višji ravni od tistih v skupini B,« je poudaril selektor Nik Zupančič, ki pa je tik pred odhodom ostal brez obolelega Jana Urbasa. Hokejista Västeråsa, švedskega drugoligaša, se očitno drži smola – še danes ostaja v spominu njegova bolezen pred uvodno tekmo slovenske vrste na lanskem svetovnem prvenstvu na Češkem. Čez noč sta tako morala selektor Matjaž Kopitar in njegov tedanji pomočnik Zupančič premešati udarne napadalne trojke, podoba igre na premieri proti Belorusiji (2:4) ni bila na želeni ravni.

A v športu se pač vzponi in padci med seboj prepletajo, zdaj so po zadnjem izpadu pri slovenski reprezentanci trdno odločeni zgodbo zasukati navzgor. Današnja tekma proti Avstriji je kot nalašč za novo lepo poglavje in tudi nadaljevanje ugodne bilance s severnimi sosedi v zadnjih letih.