Tarasenko in Husso podaljšala niz porazov kraljev

Na drugi zaporedni tekmi St. Louis Blues in Los Angeles Kings tokrat gledalci niso videli desetih golov, toda zmaga je spet ostala doma (3:0).
Fotografija: Vladimir Tarasenko in soigralci slavijo po golu ruskega krila v mreži LA Kings v dvorani Enterprise Center. FOTO: Jeff Curry/USA Today Sports
Odpri galerijo
Vladimir Tarasenko in soigralci slavijo po golu ruskega krila v mreži LA Kings v dvorani Enterprise Center. FOTO: Jeff Curry/USA Today Sports

Po tem, ko so sezono začeli z visoko zmago nad Vegas Golden Knights (6:2) in hat-trickom Anžeta Kopitarja, so Los Angeles Kings izgubili že peto tekmo v nizu. Na drugem zaporednem obračunu v dveh dneh so bili od kraljev boljši St. Louis Blues, ki so pred dvema dnevoma slavili s 7:3, tokrat pa s 3:0. Vladimir Tarasenko je dosegel dva gola, Ville Husso (34 obramb) pa je prvič v karieri ohranil svojo mrežo nedotaknjeno na prvi tekmi, ki jo je Finec v sezoni začel med vratnicama. St. Louis je pet zmag nanizal prvič v zgodovini franšize in je z Edmonton Oilers vodilni v zahodni konferenci. Jonathan Quick je zbral 32 obramb v vratih kraljev.

Golov v prvih dveh tretjinah ni bilo, nato pa je Tarasenko zablestel z izjemno potezo po dobrih treh minutah igre v zadnji tretjini, ko je po podaji Toryja Kruga prodrl mimo Mikeyja Andersona in zadel iz zapestja v zgornji kot vrat. Pri golu za 2:0 ga je v protinapadu našel Ivan Barbašev, Tarasenko pa pred Quickom ni grešil. Ruski krilni napadalec je po dolgem času, natančneje po februarju 2019, dosegel več kot en gol na tekmi in bil deležen glasnih vzklikov: »Vladi, Vladi, Vladi!« Končni izid je s strelom v prazno mrežo postavil David Perron, ki je na zadnjih treh tekmah dosegel kar šest golov.

Kraljem je tudi tokrat grozil visok poraz, saj so Blues v prvih sedmih minutah proti Quicku poslali že deset strelov, preden je Kopitarju in soigralcem uspelo odgovoriti s svojim prvim udarcem na vrata Hussa. Po prvi tretjini je razmerje v strelih znašalo 18:7, a se je nato vse skupaj obrnilo na glavo v drugi tretjini (3:11). Po tem, ko se je v grozljivem naletu na obračunu z Dallasom poškodoval Drew Doughty, je poškodovan tekmo s St. Louisom zapustil še en branilec, Sean Walker, ki je grdo padel na koleno in se ni več vrnil na led. Kings v naslednjem kolu gostijo Winnipeg Jets.

McLellan: Odločale so malenkosti

Kopitar je na ledu preživel 20:26 minute in proti vratom sprožil dva strela. Za dve minuti se je usedel tudi na klop za kaznovane, dobil pa je 41 odstotkov sodniških metov. To je bila druga zaporedna tekma, na kateri 34-letni Hrušičan ni dosegel točke. Skupno jih ima v tej sezoni devet (6 golov, 3 podaje), kar ga na lestvici strelcev še vedno uvršča na četrto mesto.

»Na začetku smo bili še nekoliko negotovi, tekmec pa je 'jezdil na valu' nedeljske tekme. Branili smo se, pazili, da ne napravimo kakšne napake. Ko smo šli prebili čez to obdobje, smo zaigrali bolje. Quick nas je držal v igri od samega začetka. Poskušali smo igrati z vsemi štirimi napadi, a za uspeh moraš doseči zadetek. Na koncu so nas od zmage ločile malenkosti ter tu in tam kakšna napaka,« je po tekmi razlagal trener kraljev Todd McLellan.

Buffalo s petardo nad prvake

Izid večera prav gotovo beležijo Buffalo Sabres, ki so s kar 5:1 odpravili branilce naslova Tampa Bay Lightning. Sabres, v minulih sezonah praviloma ena najslabših ekip lige, so novo sezono začeli izvrstno in z goloma Viktorja Olofssona ter 35 obrambami Craiga Andersona visoko ugnali dvakratne zaporedne prvake. Robert Hagg je prispeval gol in podajo, Tage Thompson pa dve podaji – zadela sta še Drake Caggiula in Vinnie Hinostroza za prvo zmago na osmih dvobojih s Tampo. Buffalo se v domači dvorani letos ponaša z izkupičkom 4-1-0.

»Za nami ni veliko dela, zato smo še povsem v nastajanju. A nocoj je to, jasno, še en večer, ki nam lahko služi kot dokaz, kaj nam lahko uspe. Jedro fantov, jedro starejših fantov, je resnično, resnično ključno pri tem. Craig je bil fenomenalen. Bil je izvrsten. Vodja je,« je dejal trener Buffala Don Granato. 40-letni Anderson je na zadnjih štirih tekmah, ki jih je začel v prvi postavi, zbral tri zmage in se ponaša s 94,4-odstotno uspešnostjo branjenja. Za Lightning je edini gol na tekmi prispeval Alex Killorn. V vratih Bliskov, ki so izgubili prvo gostujočo tekmo sezone, je debitant Brian Elliott ustavil 20 strelov.

V vzhodni konferenci točk za zdaj še niso oddali Florida Panthers in Carolina Hurricanes. Prvi so za šesto zmago v sezoni s 5:3 ugnali Arizona Coyotes. Po zadetku Claytona Kellerja za goste je domače moštvo strnilo vrste in si s štirimi zaporednimi goli zagotovila mirnejšo končnico, četudi so gostje znižali na 3:4 v 53. minuti. Za šesto zmago v sezoni je piko na i postavil Anthony Duclair z zadetkom v prazno mrežo. Hokejisti Caroline so peti par točk vknjižili proti Toronto Maple Leafs (4:1). Tudi na tej tekmi so povedli gosti prek Austona Matthewsa, a so nato sledili štirje zadetki domačih za še nekoliko bolj prepričljivo zmago. V vratih Caroline se je s 24 obrambami izkazal Danec Frederik Andersen.

Na lestvici zahodne konference na tretjem mestu Floridi in Carolini sledijo Washington Capitals, ki so s 7:5 ugnali Ottawa Sanators. Rusa Aleksandra Ovečkina, dosegel je dva zadetka, le še štirje goli ločijo od Bretta Hulla, ki je četrti na večni lestvici s 741 doseženimi zadetki. Še gol več je za Washington na tekmi dosegel TJ Oshie, na drugi strani ledu pa je isti dosežek uspel še Draku Bathersonu. Slednji je v sedmi minuti zadnje tretjine znižal na 5:6, a je nato Ovečkin s sedmim zadetkom v sezoni in skupno 737. zapečatil usodo senatorjev.

Na dveh preostalih tekmah so Columbus Blue Jackets na domačem ledu s 4:1 ugnali Dallas Stars, Calgary pa je bil v gosteh še za gol boljši od New York Rangers (5:1).

Ponedeljkovi izidi:

St. Louis Blues : Los Angeles Kings 3:0
(Anže Kopitar brez točke v 20:26 minute za Los Angeles.) 

Buffalo Sabres : Tampa Bay Lightning 5:1
Carolina Hurricanes : Toronto Maple Leafs 4:1
Columbus Blue Jackets : Dallas Stars 4:1
Florida Panthers : Arizona Coyotes 5:3
New York Rangers : Calgary Flames 1:5
Ottawa Senators : Washington Capitals 5:7

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: