Tatar v podaljšku popeljal Evropo v finale

Hokejisti Evrope so v polfinalu svetovnega pokala po podaljšku porazili Švedsko s 3:2. Kopitar je prispeval dve podaji.

Objavljeno
25. september 2016 20.59
Posodobljeno
25. september 2016 22.12
SPO-HKI-WCH-WORLD-CUP-OF-HOCKEY-2016---SEMIFINALS---EUROPE-V-SWE
M. Ž.
M. Ž.

Toronto - Reprezentanca Evrope je v polfinalu svetovnega pokala po podaljšku presenetila Švedsko s 3:2 in se bo v velikem finalu zoperstavila Kanadi.

Glavni junak tekme je bil slovaški napadalec v evropski reprezentanci Tomaš Tatar z dvema goloma. Prvega je dosegel na začetku zadnje tretjine za vodstvo z 2:1, drugega pa v četrti minuti podaljška, s katerim je Evropo popeljal v finale (v spodnjem videu).

Vidno vlogo je imel tudi kapetan evropske reprezentance Anže Kopitar, ki je bil podajalec pri dveh golih.

Prva tekma finala med Kanado in Evropo bo v noči s torka na sredo ob 2. uri zjutraj po slovenskem času. Turnir bo osvojila ekipa, ki bo prva dosegla dve zmagi.

POTEK POLFINALA

Reprezentanci v prvi tretjini nista zadeli. Gledalci so sicer videli številne priložnosti na obeh straneh, vendar pa sta vratar Evrope Jaroslav Halak (10 obramb) in vratar Švedske Henrik Lundqvist (5 obramb) ostala nepremagana.

V drugi tretjini so prvi zadeli Švedi. To se je zgodilo v 23. minuti, ko je Anton Stralman udaril z desne strani, Halak je strel ubranil, odbiti plošček pa je v mrežo potisnil Nicklas Bäckström.

Evropa je izenačila v 37. minuti. Akcijo je začel Anže Kopitar in na desni strani podal Christianu Ehrhoffu, ta je plošček poslal pred gol, kjer je Marian Gaborik iz bližine s strelom med nogama premagal Lundqvista. Ekipi sta bili po dveh tretjinah izenačeni na 1:1.

Selekcija Evrope je zadnjo tretjino začela z bliskovitim golom. Kmalu po sodniškem metu si je plošček priboril Tomaš Tatar in proti švedskemu golu sprožil močan strel, ki ga je Lundvist stežka ustavil, a nato je bil pri ploščku prvi Tatar in ga po zgolj 12 sekundah poslal v mrežo.

Evropejci so bili v 50. minuti zelo blizu podvojitvi vodstva. Thomas Vanek je krenil v protinapad in že premagal Lundqvista, ki pa mu je na pomoč priskočil Anton Stralman in plošček izbil z golove črte.

Švedski hokejisti so tako ostali v igri za napredovanje, svoje možnosti za so še izboljšali z golom v 56. minuti. Strelec je bil branilec Erik Karlsson, ki je sprožil z modre črte, plošček je zletel v palico branilca Evrope Romana Josija, nekoliko spremenil smer in končal za hrbtom Halaka. Redni del se je končal z izidom 2:2.

V podaljšku je odločitev o zmagovalcu padla v 64. minuti. Tudi tokrat je bil v akcijo udeležen Kopitar, ki je z desne strani plošček ob ogradi poslal na levo stran, tam ga je pričakal Mats Zuccarello in ga podal pred gol, kjer je plošček zadel v drsalko Tatarja in končal v mreži. Sodniki so po ogledu posnetka priznali gol.

Svetovni pokal, polfinale

Švedska - Evropa 2:3 (0:0, 1:1, 1:1; 0:1) *po podaljšku

(Bäckström 23., Karlsson 56.; Gaborik 37., Tatar 41., 64.)