Test risov v deželi zadnjega spodrsljaja

Hokej: Kari Savolainen jutri prvič po 12 letih na slovenski reprezentančni klopi.

Objavljeno
07. november 2017 23.34
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Pred slovensko hokejsko reprezentanco je uvodni test v sezoni. Ta bo tokrat pod še natančnejšim drobnogledom, kot je ponavadi v novembrskih dneh, saj bo nato že prav kmalu napočil čas za uvodni tekmovalni cilj sezone – februarski olimpijski turnir. Sledilo mu bo še SP skupine B, konec aprila v Budimpešti.

Ko so se v ponedeljek zbirali risi, so jim misli seveda uhajale tudi k zadnjemu prvenstvu. Takrat jim namreč v Parizu ni šlo po načrtih, prav ta uvodni turnir sezone (od jutri do sobote) bo spet v Franciji. Tokrat sicer ne v metropoli, temveč v dobrih 20 km od nje oddaljenem Cergyju, novem nacionalnem hokejskem centru. Gre sicer za znano zasedbo udeležencev: lani ob tem času na Bledu so se namreč pomerile Slovenija, Latvija, Belorusija in Francija, takrat je bil to prvi turnir od predvidoma štirih med omenjenimi reprezentancami. Dogovor vodilnih iz hokejske zveze, Matjaža Rakovca in Dejana Kontreca, s stanovskimi kolegi iz Latvije, Belorusije in Francije, da bi sleherno sezono v »štiriletki« odprli z medsebojnim turnirjem, je pospremil aplavz – za naše rise je (bilo) pogosto moteče le, da v sklepnem delu priprav za velika tekmovanja nimajo tako močnih preizkušenj, kot jih ponuja ta turnir. V Cergyju se bodo pomerili s tekmicami, ki že vrsto let nastopajo v najvišjem razredu svetovnega hokeja, prav vse tri so se že uvrščale tudi v prestižni izločilni del svetovnega prvenstva, kar se slovenski vrsti doslej še ni posrečilo. Slednji se zdaj že več kot desetletje zatika pri obstanku v družbi najboljših, nazadnje si ga je priborila leta 2005 pod vodstvom finskega strokovnjaka Karija Savolainena.

In prav zdaj se je po 12 letih severnjak vrnil k slovenski izbrani vrsti, poskusil jo bo pripraviti za novi olimpijski čudež, nato pa v skupini B za še en napad na najvišji svetovni razred. »In potem bi bilo dobro, da bi se med elito vsaj nekaj časa obdržali,« se zaveda povratnik v vrata risov Robert Kristan, ki je nazadnje branil za Slovenijo prav na prvenstvu skupine B, aprila lani v Katovicah na Poljskem, zdaj bo predvidoma dobil priložnost na eni od treh tekem francoskega turnirja. Ob Kristanu bosta med čuvaji mreže na ledeni ploskvi v Cergyju še Matija Pintarič in Gašper Krošelj. Več ugank je okrog slednjega, saj je po poškodbi v Zagrebu ostal brez kluba. Presenečala sta nazadnje vpoklica Jurija Repeta in zlasti Anžeta Ropreta, saj je bilo igralcev za nastop na turnirju, predvsem v napadu, dovolj, prav za konec pa je poškodovanega Luko Vidmarja zamenjal Maks Selan. Pri izbrani vrsti se je tako pridružil ljubljanskima klubskima soigralcema Andreju Hebarju in Kristanu, na seznamu je vključno z železarjema Aleksandrom Magovcem in Nikom Pemom kar pet akterjev iz AHL.

Na slovenski klopi bo tako prvič po 12 letih Savolainen, moteče je, ker tokrat še ne bo imel novega reprezentančnega sodelavca, rojaka Rista Dufvo, v strokovnem štabu ostajajo Nik Zupančič, Edo Terglav, Gaber Glavič in Aleš Burnik.