Težave v Celovcu le niso usodne

Hokejisti SIJ Acronija Jesenic na Poljsko po polfinalni vizum za pot v Italijo.

Objavljeno
21. oktober 2016 02.10
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Kolesje v razširjenem avstrijskem hokejskem prvenstvu se bo danes spet vrtelo, pred Olimpijo je gostovanje v tradicionalno vroči dvorani celovškega sejmišča, Jeseničani, edini slovenski udeleženci, pa se tokrat na Poljskem vračajo pod žaromete celinskega pokala IIHF.

V Tivoliju so na torkov večer sanjali o nadaljevanju niza zmag, potem ko se je moštvo odrezalo proti tekmecem iz Gradca ter nato s prvo zmago v sezoni na tujem pri Znojmu. Toda KAC iz Celovca je zeleno-beli zasedbi, ki vendarle pogreša več hokejistov dodane vrednosti, postavil previsoko oviro. Tudi v celovškem taboru ne gre vse po željah, v povprečju je vsaj tisoč manj obiskovalcev na tekmah v koroški metropoli – privrženci so se v zadnji končnici zmrdovali nad visokiimi cenami vstopnic – kot ob tem času lani, bogati klub je s prejšnjih šestih milijonov proračuna za sezono omenjeno vsoto znižal skoraj za tretjino …

A tudi v takšnem stanju o usodi kluba s 30 naslovi najboljšega v Avstriji ne gre skrbeti. Pri Ljubljančanih je pač drugače. Dolgovi iz preteklosti, zlasti po senzacionalni uvrstitvi v finale zmajev v njihovi uvodni sezoni EBEL (2007/08), razžirajo ambicije kluba, sedanji predsednik Marko Popovič še zdaleč ni uresničil načrta o stabilnejšem in bolj dobičkonosnem delovanju kluba. Ni denarja niti za uglednejšega strokovnjaka iz tujine, niti za res vidne okrepitve, niti za novo pogodbo s prejšnjim kapetanom Alešem Mušičem. Na področju trženja v Tivoliju krepko zaostajajo za konkurenco, prikrade se jim celo spodrsljaj, ko v domačem tekmovanju nastopijo z višjim številom tujcev, kot to dovoljuje pravilnik HZS …

Realno bo končnica tudi v tej sezoni za Ljubljančane predaleč, posamezni prebliski pa bi vsaj delno lahko vrnili dobro voljo v slačilnico. Po podobnem scenariju kot pred dnevi v Znojmu, mestu ob češki meji z Avstrijo, torej z izjemno bojevitostjo in zanesljivim vratarjem, se bo Olimpija lotila tudi drevišnjega izziva v Celovcu.

Zanimiv konec tedna pa je pred Jeseničani, sicer prepričljivo vodilnimi v drugem kakovostnem razredu »avstroogrskega« prostora. Tokrat se namreč ne bodo borili za točke v AHL, temveč bodo napadali uvrstitev v polfinale celinskega pokala IIHF. V tem so nekoč uspešno nastopali prav na Poljskem, Madžarskem, v Romuniji, Latviji, ostaja spomin tudi na zadnji turnir te ravni v Podmežakli, pred 11 leti. Zdaj bodo igrali v Tichyju na jugu Poljske, najprej danes z Miskolcem (Mad, ob 15.30), nato jutri z gostitelji (18) in v nedeljo z Galatijem (Rom, 14.30). Zmagovalec se bo uvrstil na polfinalni turnir v Ritten (Ita).