Tičar med rise v Minsk naravnost iz Rusije

Jutri bo na Bledu zbor slovenske hokejske reprezentance za olimpijske kvalifikacije v Belorusiji.

Objavljeno
23. avgust 2016 01.19
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Olimpijskih iger je konec, a športno kolesje se seveda vrti naprej. Tokrat krepko bolj zgodaj kot ponavadi tudi za slovensko hokejsko reprezentanco, ki bo prihodnji teden, od četrtka do nedelje, nastopila na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku. V metropoli Belorusije bo selektor Nik Zupančič predstavil močno moštvo, vključno z Anžetom Kopitarjem.

Zvezdnik iz Los Angelesa in obenem edini Slovenec v NHL se bo tako prvič po lanskem svetovnem prvenstvu na Češkem vrnil k izbrani slovenski vrsti, s katero bi rad vnovič doživel tiste nepozabne dni iz Sočija, februarja 2014. Takrat so risi prvič v letih slovenske samostojnosti nastopili med olimpijsko elito, se povrhu uvrstili v četrtfinale in zapustili zares imeniten vtis med odličnimi poznavalci hokejske igre.

Slovenija si je vizum za Soči priborila po 1. mestu v kvalifikacijah na Danskem, zdaj se bo za Korejo 2018 borila v glavnem mestu Belorusije, kjer seveda gostitelji pričakujejo uspeh. Nenazadnje se bodo z jedrom svojih igralcev iz KHL, ki v tem tekmovanju večinoma nastopajo za Dinamo Minsk, zelo resno pripravili, omenjeno moštvo pa v razširjeni ruski ligi, včeraj sta sezono odprla prvak Magnitogorsk in CSKA (3:2), do konca kvalifikacijskega turnirja ne bo igralo niti ene tekme. Povsem drugače je s klubi naših adutov, zato slovenske četverica iz KHL jutri še ne bo na Bledu na uvodnem zboru. Rok Tičar bo iz vrst svojega novega delodajalca, Avtomobilista iz Jekaterinburga, prišel kar neposredno na turnir v Minsk, Žiga Jeglič se bo iz Bratislave preselil na Bled dan pred odhodom, torej 30. t. m., dva dni prej bosta na Gorenjskem Robert Sabolič (Vladivostok) in Jan Muršak (CSKA), podobno tudi Klemen Pretnar (Junost Minsk) in Blaž Gregorc (Hradec Kralove), tako da bodo ti štirje lahko igrali na pripravljalni tekmi z Italijo na blejskem ledu, 29. t. m.

Seznam kandidatov za nastop na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku – vratarji: Robert Kristan, Gašper Krošelj (oba brez kluba), Luka Gračnar (Salzburg); branilci: Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC), Žiga Pavlin (brez kluba), Klemen Pretnar (Junost Minsk), Miha Štebih (Slavia Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (SIJ Acroni Jesenice); napadalci: Anže Kopitar (Los Angeles), Jan Muršak (CSKA), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresden), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Žiga Pance (KAC), Nik Pem, Žiga Pešut, Aleš Mušič (vsi Olimpija), Andrej Hebar (UTE Budimpešta), Eric Pance (SIJ Acroni Jesenice).