Olimpija na tretji tekmi nadigrala Jeseničane

Hokejisti Olimpije so na tretjem obračunu finala DP goste z Jesenic premagali s kar 8:3 in v seriji povedli z 2:1.

Objavljeno
30. marec 2012 16.03
Posodobljeno
30. marec 2012 18.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Tilia Olimpija je z današnjo prepričljivo zmago nad Jeseničani (8:3) naredila velik korak proti morebitni osvojitvi naslova državnega prvaka, ki bi bil za ljubljansko moštvo prvi po sezoni 2006/07.

Če sta bila uvodna dvoboja Olimpije in Jesenic zelo izenačena, pa je bil tretji vse prej kot tak, saj so domači delovali kot izredno uigrano moštvo in železarjem niso dovolili presenečenja. Domači so bili še posebej razpoloženi v prvi in drugi tretjini, v katerih so skupaj dosegli kar sedem golov (7:2). Pri zeleno-belih sta se med strelce dvakrat vpisala Domen Vedlin in Aleš Mušič, John Hughes pa je prispeval pet podaj.

Ljubljančani bodo imeli v ponedeljek prvo priložnost za osvojitev naslova državnega prvaka, medtem ko bodo Jeseničani upali na nadaljevanje vzorca v finalu, po katerem naj bi se zmage veselilo domače moštvo.

Štirje zadetki v uvodni tretjini

Prvi resnejši priložnosti so si v uvodu priigrali gostje, za katere sta neuspešno poskušala Luka Tošič in Nejc Berlisk. Odgovor Ljubljančanov je bil hiter, v peti minuti je po lepi kombinaciji Mihe Verliča in Žige Panceta plošček prišel do Domna Vedlina, ki je zadel iz neposredne bližine. Slavje navijačev Olimpije se še ni dobro poleglo, ko so Železarji izenačili. Le minuto kasneje je namreč po desni strani prodrl Anže Kuralt, obit plošek pa je za hrbet Matije Pintariča poslal Tomi Hafner.

Ljubljančanov prejeti gol ni ustavil, uspešno so ustavili vse napade Jeseničanov z igralcem več in znova povedli v 12. minuti, ko se je pred gostujočimi vrati odlično znašel Žiga Pance. Po drugem golu ni preteklo niti 60 sekund, ko je Michal Fikrt klonil še tretjič. Olimpijo je v visoko vodstvo s 3:1 popeljal kapetan Aleš Mušič, rezultat pa se nato do konca uvodne tretjine ni spremenil. Prvih dvajset minut obračuna so zaznamovali številni fizični obračuni igralcev obeh moštev, Olimpija si je prislužila 22 kazenskih minut, Jeseničani 18.

Olimpija brez popuščanja

Ljubljanski hokejisti so bili v nadaljevanju odločni povesti v finalni seriji, kar se je poznalo tudi na ledu, saj so v drugih dvajsetih minutah dosegli kar štiri gole. Po le dveh minutah igre je lepo akcijo z igralcem več izpeljal Domen Vedlin, ki je najprej nakazal strel, nato zadrsal mimo Fikrta in plošček skoraj iz mrtvega kota poslal v mrežo. Le minto kasneje so zeleno-beli povedli že s 5:1, svoj drugi gol na tekmi je dosegel Aleš Mušič. Izjemen večer domačih sta v 26. in 27. minuti nadaljevala Brock McBride in Igor Cvetek, Olimpija je vodila s 7:1.

Železarji so pred koncem druge tretjine vendarle znova uspeli premagati Matijo Pintariča, lepo podajo Jana Berčiča z leve strani napada je v 37. minuti izkoristil Anže Kuralt.

Kljub sedmim zadetkom v mreži Fikrta pa so Ljubljančani še naprej igrali na vso moč. To se jim je obrestovalo v 44. minuti, ko je po strelu Davida Sefiča plošček zadel drsalko Luke Tošiča in končal v mreži nemočnega jeseniškega vratarja. Na njegovo srečo so bili njegovi soigralci še vedno motivirani za doseganje golov, v 50. minuti je Matija Pintarič strel Marjana Manfrede še uspel ubraniti, odbit plošček pa je v tretji gol gostov spremenil Branislav Bendik.

Gledalci v Hali Tivoli so tako videli kar enajst zadetkov, osem v mreži Jeseničanov. Četrta tekma, ki že lahko odloči zmagovalca državnega prvenstva, bo v ponedeljek v Podmežakli.

Järvenpää: zadovoljen sem s pristopom

Domači trener Hannu Järvenpää je bil po tekmi navdušen nad predstavo svojih varovancev. »Pred tekmo smo se pogovorili o pristopu. Samo za to gre in danes sem lahko zadovoljen s tem, z odnosom igralcev. A nismo zaspali na lovorikah, zdaj bomo uživali v tej zmagi, potem pa se bomo pripravili na naslednjo tekmo. Ker lahko smo prepričani, da se Jeseničani ne bodo predali in se bodo borili do konca, dolgo so čakali na te tekme in nič ne morejo izgubiti. Čakajo nas težko delo, znoj in morda solze, a bomo zmagali,« napoveduje Finec.

Magazin: ne bomo se predali

Na drugi strani je bil z uspehom svojega moštva manj zadovoljen Bojan Magazin, ki pa napoveduje borbo vse do konca. »Olimpija vodi z 2:1, a nič še ni odločeno. Na današnji tekmi ni bilo gromozanske želje, ni nam šlo. Glave niso bile prave, a tudi to se zgodi. Hokej je hitra igra, lahko zaostaneš, lahko se pobereš. Olimpiji čestitamo, predali pa se ne bomo. V ponedeljek bo vse drugače kot danes, fantom bom pomagal pri spoznanju, da je to možno. Igrali bomo tako, kot na prvih dveh tekmah.«

Finalna serija DP:

1. tekma: Tilia Olimpija - Acroni Jesenice 6:4 (2:0, 1:2, 3:2)

2. tekma: Acroni Jesenice - Tilia Olimpija 3:2 (1:1,0:1,1:0,1:0)

3. tekma: Tilia Olimpija - Acroni Jesenice 8:3 (3:1, 4:1, 1:1)

4. tekma: HK Acroni Jesenice - Tilia Olimpija (2. april ob 19.15)

5. tekma: Tilia Olimpija - Acroni Jesenice (4. april ob 19.15)