Tivoli: brezskrbnega spanca še ni, a vrnil se je mir

Hokej Olimpiji druga zmaga zapored, tokrat v spomin na napovedovalca Jožeta Rojka – Na Jesenicah trije asi iz KHL

Objavljeno
01. februar 2018 22.17
Bašič Luka. Hokej Acroni Jesenice in Rittner Buam. Jesenice, 29. november 2017 [Hokej,Acroni Jesenice,Rittner Buam,Jesenice,Bašič Luka]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Prava hokejska vročica se bo na Slovenskem začela v prihodnjih dneh, v pričakovanju začetka olimpijskega turnirja, zdaj drugič zapored tudi z našimi risi. A dotlej največjim zanesenjakom ostajajo domače zgodbe – tako v alpski ligi (AHL) kot tudi končnici slovenskega prvenstva.

Siniša Uroševič

Slednje, razumljivo, ne ohranja več takšnega odmeva kot nekoč, ko v zimskih dneh ni bilo drugih mednarodnih tekmovanj na ledu. Tako pa v Podmežakli in Tivoliju čakajo na tradicionalni finalni dvoboj za slovensko lovoriko. Branijo jo železarji, ki so pred slabim letom ugnali Olimpijo, takrat še članico EBEL.

»No, naj se vam te besede pozlatijo,« nam je pred dobrim mesecem dejal Tomaž Vnuk, nekdanji reprezentančni kapetan, zdaj prvi mož novega tivolskega projekta. Sprva je namreč spregovoril o cilju finalnega dvoboja za DP z Jesenicami, nakar smo mu namignili, da bi se moštvi lahko med seboj »udarili« tudi v končnici AHL. Slednjo so si železarji že pred časom zagotovili, pri Ljubljančanih pa dolgo ni bilo brezskrbnega spanca, a zdaj je vsaj več miru po dveh zaporednih zmagah pod vodstvom novega trenerja Jureta Vnuka. Njegov predhodnik Andrej Brodnik se je med tem že preselil v Szekesfehervar, kjer dela v akademiji za madžarske hokejske upe.

Olimpija je tokrat v Tivoliju ugnala Gardeno s 6:2 (2:2, 3:0, 1:0; Orehek, Zorko, Čepon, Snoj, Hebar, Rajsar), ob pomembnih treh točkah za utrditev v zgornji polovici lestvice, pa je kazalo podčrtati še nekaj značilnosti tivolskega večera: zmago so zmaji namenili preminulemu Jožetu Rojku, vrsto let nepogrešljivemu napovedovalcu na tekmah Olimpijinih hokejistov kot tudi na drugih športnih prireditvah, denimo ob lanskih nepozabnih evropskih preizkušnjah nogometašev Domžal proti Freiburgu in Marseillu. Z golom se je predstavil Sašo Rajsar, Olimpijina okrepitev iz Medveščaka. Trenerju Vnuku pa je tudi odleglo, ker so njegovi igralci tokrat ohranjali disciplino na ledu – niso si privoščili niti ene izključitve …

Trije asi iz KHL v Podmežakli

Jesenice? Sedem tekem pred koncem rednega dela je za železarje bolj ali manj jasno, da bodo v končnico štartali s 3. mesta. Feldkirchu, ki ima resda tri tekme manj, bežijo z 12 točkami prednosti, vodilna Asiago (+12) in Ritten (+7, tekma manj) sta videti nedosegljiva. Železarji so pred 700 navijači proti solidnemu Zell am Seeju igrali suvereno (6:2 – 1:0, 2:2, 3:0; Bašič, Kalan po 2, J. Sodja, Piispanen). Sicer pa je v teh dneh v Podmežakli prav zanimivo. Tudi danes bodo namreč na treningu Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič, slovenski trije asi iz KHL, ki po prihodu iz Rusije tu ohranjajo stik z ledom pred torkovim poletom proti Južni Koreji.