Tivolskega Gorenjca čaka zahteven izziv

Novi Olimpijin trener Ivo Jan za pobeg z dna lestvice lige EBEL. V soboto doma z Innsbruckom (17.30).

Objavljeno
17. oktober 2013 20.08
SLOVENIJA,LJUBLJANA,03.08.2009.IVO JAN NA TK HOKEJISTOV .FOTO /MAVRIC PIVK/DELO/
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Iz tedna v teden privrženci Olimpijinih hokejistov nestrpno pričakujejo pobeg z dna lestvice. Zdaj pa je neučakanost še bolj opazna, saj so po 11 porazih v 12 nastopih pri klubu sprejeli nepreklicno odpoved trenerja Bojana Zajca. Na klopi ga je v glavni vlogi zamenjal dosedanji sodelavec Ivo Jan.

Zeleno-beli dres je obleklo že precej učencev jeseniške hokejske šole, mnogi med njimi so v Tivoliju uživali v izjemni priljubljenosti, nikogar od Gorenjcev pa v dobrih 20 letih samostojnosti ljubljanski navijači niso tako častili kot Iva Jana. Nekoč je blestel na ledu v sijajni navezi z Dejanom Kontrecem in Ildarjem Rahmatulinom, vrsto let je bil nepogrešljiv reprezentant, nepozabna ostaja predvsem njegova predstava s tremi goli sredi Innsbrucka proti Avstriji, ko so si risi z zmago s 6:2 leta 2005 nazadnje priborili obstanek v elitnem razredu svetovnega hokeja.

Spomini so kajpak lepi, sedanjost pa ponuja izjemno zahteven izziv vrnitve ljubljanskega moštva pod vidnejše žaromete EBEL. V tem tekmovanju so zmaji, pred poldrugim letom polfinalisti končnice, po nizu porazov padli prav na dno, v avstrijskih hokejskih krogih pa že ugibajo o izstopu edinega preostalega moštva iz Slovenija iz lige. Seznam čakajočih je dolg – po uspešnem štartu Bolzana se ogrevajo predvsem italijanska moštva (najresneje Milano, Brunico in Ritten), skozi vhodna vrata bi radi vstopili tudi hokejisti Českih Budejovic in Pieštanov (Svk).

A pri Olimpiji je zdaj pomembno ohraniti zbranost, Jan pa se bo s prvimi spremembami pri postavitvi in načinu igre moštva lotil tako želenega nabiranja točk. »Zame je zagotovo dobro to, da tako naš kader kot tudi vse tekmece, zadolžen sem bil namreč za videoanalize, zelo dobro poznam. Znane so mi sposobnosti posameznikov, v primerjavi z Bojanom Zajcem, s katerim sem res dobro sodeloval in mu želim veliko uspeha v nadaljevanju trenerske poti, pa imam srečo, saj pri našem moštvu ni več huje poškodovanih igralcev. Pascal Morency, poslej bo igral v drugem napadu, prinaša moštvu izjemno energijo, Scott Howes pa učinkovitost, kar je nazadnje potrdil z dvema goloma na treh tekmah,« ocenjuje novi Olimpijin trener, ki se kajpak dobro zaveda največje pomanjkljivosti pri igri v dosedanjem delu sezone: »Če imaš komaj 8 ali 9 odstotkov učinkovitosti v trenutkih številčne premoči, potem se v tako močni konkurenci, kot jo ponuja EBEL, lahko kar posloviš od sanj o visoki uvrstitvi. Ko bomo imeli igralca več, bomo igrali s štirimi napadalci in z le enim branilcem, naš tretji napad Koblar-Ograjenšek-Pešut pa bo prevzel vlogo naše druge naveze za postavitev v trenutkih številčne premoči.«

Kot vedno in povsod, ko gre za trenersko usodo, bodo tudi Janovo krojili izidi. Za začetek v Tivoliju proti Innsbrucku (jutri) in VSV (nedelja). »Prav točke, ki smo jih v prejšnji sezoni zapravili proti Tirolcem, so nas oddaljile od končnice. Proti Beljačanom pa smo se nazadnje osramotili (0:8, o. p.) in zdaj moramo pokazati, da je takrat šlo le za slab dan,« pravi »zeleni Ivo«, kar je bil vrsto let, ko je igral za zmaje, njegov vzdevek.