Tudi novi rod risov je Kristana že navdušil

Slovenski hokejski vratar Robert Kristan v reprezentanci ne pričakuje pretiranih sprememb.

Objavljeno
04. november 2015 01.33
reu-ICEHOCKEY-WORLD/
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Bled – Na zadnji nastop slovenskih hokejskih reprezentantov med svetovno elito, spomladi na Češkem, ostajajo mešani spomini, najbolj boleča je bila kajpak selitev v drugi kakovostni razred. A risi so z novim selektorjem Nikom Zupančičem zelo motivirani, med njimi kajpak tudi dolgoletni prvi vratar izbrane vrste Robert Kristan.

Že po uvodnem reprezentančnem treningu v novi sezoni je bil Kristan prav dobre volje in četudi na ledu zaradi različnih razlogov tokrat ni bilo številnih starih znancev, je bil prav navdušen tudi nad prihajajočim novim valom. »Prav lepo je, ko ti že uvodni trening razkrije voljo igralcev, ki jih doslej ni bilo v izbrani vrsti ali pa so se ji priključili le občasno. Seveda pa zgolj volja za uspeh ne zadostuje, zato je tudi razveseljiva lepa raven hokejskega znanja tukaj navzočih,« je poudaril ob ledeni ploskvi blejske dvorane, kjer je tokrat prvič kot reprezentančni selektor vadbo vodil Zupančič: »Pri tej spremembi res ne gre za nikakršen revolucionaren zasuk, saj je bil zdajšnji selektor zadnjih pet let v strokovnem štabu, tako da dosedanje jedro kandidatov za izbrano vrsto dobro pozna. Zato tudi verjamem, da bo način dela podoben kot doslej.«

Naš udarni vratar, ki si bo čas na treh tekmah prihajajočega turnirja v Katowicah razdelil z mlajšim Luko Gračnarjem, se kot ponavadi veseli izziva v dresu slovenske reprezentance, kakšnega silovitega zasuka pa v teh dneh reprezentančnega zbora ne pričakuje. »Preprosto je zdaj premalo časa za posebne taktične priprave. Pravzaprav je za nas, ki smo že več let pri izbrani vrsti, najbolj pomembno ohraniti stik z ledom, novinci pa morajo spoznati okolje in sistem dela. Vedno znova si želim, da bi na ledu uživali, ohranili moštveni duh, preizkusili tudi kakšne nove peterke, saj nikdar ne veš, v kakšni postavi bomo nato pomladi igrali na svetovnem prvenstvu,« se dobro zaveda 32-letni Jeseničan, zdaj drugo sezono član enega najuglednejših čeških hokejskih klubov iz Pardubic.

A moštvu izjemne tradicije v prvih mesecih te sezone nikakor ne gre, sledila je tudi že menjava trenerja. »Ne gre še zganjati popolnega preplaha, saj je sezona dolga, dovolj časa imamo, da strnemo moči in se prebijemo k zgornji polovici prvenstvene razpredelnice,« je omenil vratar, znan po zelo realnih in umirjenih ocenah, zato ga tudi zadnja zmaga Pardubic pred prihodom na ta reprezentančni zbor ne more uspavati: »Po zadnjih spremembah pri vodstvu moštva je majhen pozitiven korak naprej opazen, a nikakor še ni čas za pretirani optimizem po tej nedeljski zmagi proti Chomutovu. Osebno mi je pomembno, da se dobro počutim, ni težav z zdravjem in po tej plati naj kar ostane tako …«

Kljub številnim porazom v sezoni se Kristan ne more pritoževati nad statusom pri klubu, v Pardubicah ga nikdar ne ovirajo pri odhodih na reprezentančne priprave med sezono. Sam tako že usmerja svoje misli k turnirju, na katerem se bodo risi od jutri do sobote merili s Poljaki, Avstrijci in Korejci. »Takšno tekmovanje je za začetek reprezentančne sezone vedno koristno, predvsem me zanima korejska reprezentanca, ki se je okrepila z nekaterimi igralci iz severnoameriškega prostora. Poljsko moštvo v zadnjem letu ali dveh napreduje, Avstrijce, proti katerim igramo najbolj pogosto, dobro poznamo,« je misli strnil »Lix«, ki že več kot desetletje nastopa za člansko slovensko vrsto. Večkrat je doživel nastop med najboljšimi na svetu, zato bi se prihodnjo pomlad z risi spet rad vrnil med izbranih 16 hokejskih reprezentanc.