Uganka je forma aprilskega junaka

Na hokejskem reprezentančnem zboru pet igralcev brez pogodb za novo sezono.

Objavljeno
25. avgust 2016 02.35
Trening hokejske reprezentance. Na Bledu 24.8.2016[hokej.trening]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Počitnice so za najboljše slovenske hokejiste minile že pred časom, četverica iz KHL (Žiga Jeglič, Jan Muršak, Robert Sabolič, Rok Tičar) je vstopila v novo prvenstveno sezono. Večina kandidatov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah, te bodo prihodnji teden v Minsku, se je zbrala na Bledu, omenjeni štirje se jim bodo pridružili pozneje.

Časa za pripravo v prihajajočih dneh ni prav veliko, zato bo do konca tedna selektor Nik Zupančič s svojimi sodelavci poskusil kar najbolj izkoristiti termine v blejski dvorani. Za uvod je bila včerajšnja vadba na ledu najprej v dopoldanskem času, sledila ji je nato še večerna. Do ponedeljkove pripravljalne tekme z Italijo, prav tako udeleženko sklepnega dela olimpijskih kvalifikacij, bo na Bledu že skoraj popolna zasedba risov, pozneje bosta v brlog vstopila le še Žiga Jeglič, dan pred sredinim odhodom v belorusko metropolo, in Rok Tičar, ki se bo soigralcem pridružil neposredno na prizorišču turnirja v Minsku.

Jedro igralcev, ki si je pomladi na Poljskem priborilo vrnitev v elitni razred, ostaja v jati, ob začetku sezone je manj poškodovanih kot takrat. Med tistimi, ki jih zdaj na Bledu ni zaradi zdravstvenih težav, sta David Rodman in Boštjan Goličič, ob tem je Nik Zupančič omenil: »Razumljivo, da je po tej plati manj težav kot pomladi, bojim pa se, da bi nas podobno kot v preteklosti lahko kaj presenetilo med pripravami.« A realno je v teh dneh za strokovni štab več skrbi ob spoznanju, da pri posameznikih še ni podpisanih klubskih pogodb za novo sezono kot pa zavoljo poškodb.

Na novem Zupančičevem seznamu je v obrambnih vrstah moteč pogled na rubriko pri posameznikih, saj teh še vedno nimata niti udarna vratarja Robert Kristan in Gašper Krošelj niti trije branilci Sabahudin Kovačevič, Žiga Pavlin ter Luka Vidmar. »O Kristanu lahko rečem, da je v zadnjih tednih vadil pri jeseniškem moštvu in zares dobro opravljal svoje delo, kako pa je pripravljen Krošelj, nam bo razkril v tem tednu,« je pred včerajšnjim uvodnim zborom omenil selektor, ki je prvega spremljal tudi kot trener železarjev, Krošelj pa mu je, podobno kot vsem drugim navzočim na prvenstvu skupine B v Katovicah, ostal v lepem spominu po imenitnih aprilskih obrambah. Ni še jasno, kdo bo v končni postavi 23 reprezentantov v Minsku, kandidatov je 28. Zupančič je razkril, da bodo na seznamu trije vratarji, sedem branilcev in trinajst napadalcev. Med slednjimi je še najmanj skrbi, verjeti gre deležu izbrane četverice iz KHL, ki je v tekmovalnem ritmu. Po poškodbi, zaradi katere je moral izpustiti aprilsko SP na Poljskem, se je k slovitemu moskovskemu CSKA vrnil Jan Muršak. Kajpak bo pod posebnimi žarometi Anže Kopitar, zvezdnik s severnoameriških ploskev.

»Kadar imamo na razpolago Kopitarja in Muršaka, gre seveda za dodano vrednost na ledu. O njuni kakovosti ne kaže razglabljati, jasno je tudi, da navzočnost obeh ni pomembna le za igrišče, temveč tudi za slačilnico,« je omenil prvi mož slovenske klopi, ki bo podrobneje o izbrani vrsti in pričakovanjih pred odhodom v Minsk spregovoril danes. In tudi ta bo tako kot nekaj zadnjih v duhu sodelovanja s Slovenskimi železnicami. Le da tokrat ne bo »pod uro« v Ljubljani, temveč v idiličnem gorenjskem okolju postaje Bled Jezero.