Uvodni zaplet z opremo med hokejisti že dobro znan

Risi opravili prvi trening na prizorišču svetovnega prvenstva skupine B, peterica vadila le ob ledu.

Objavljeno
17. april 2014 20.56
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Ni dvoma o nestrpnem odštevanju slovenskih hokejistov do nedeljskega prvega nastopa na svetovnem prvenstvu skupine B. Po prihodu v Seul so včeraj opravili prvi trening, kot že pogosto po dolgih potovanjih z letali ob prihodu ni bilo vse hokejske opreme, obenem pa selektor Matjaž Kopitar že razmišlja o postavi za uvodno nedeljsko tekmo proti Japonski.

Tako uvodna vadba ni minila po načrtu, saj so brez opreme za začetek ostali David Rodman, Aleš Mušič, Miha Verlič, Jan Urbas in Mitja Robar. Te peterice ni bilo na ledu, opravili so klasični trening na suhem, v slovenskem taboru seveda upajo, da čakanje na pošiljko z letališča zdaj ne bo predolgo in se bodo tako lahko danes vsi navzoči resno pripravljali za nedeljsko premiero z Japonsko.

»Res za začetek vaje na treningu niso bile takšne, kot če bi bili vsi na ledeni ploskvi, a morali smo se pač prilagoditi in se lotiti nalog po najboljših močeh,« je omenil Marcel Rodman, član izkušenega jedra slovenske izbrane vrste in tako že vrsto let udeleženec velikih tekmovanj, nazadnje tudi olimpijskih iger. Na teh se je odrezal z odlično igro že na premieri proti Rusiji, ko je igral v napadu skupaj s Tomažem Razingarjem in Janom Urbasom. Na zadnji pripravljalni tekmi pred prihodom v Seul je bil v navezi skupaj z mlajšim bratom Davidom ter obetavnim Celjanom Kenom Ograjenškom. Slednji je ostal doma, kako bo selektor sestavil peterke za nedeljsko premiero, še ni jasno.

V uganko je za začetek skrit že odgovor ob ugibanju o vratarski št. 1. Tako jasne »enice«, kot je pri nas že dolgo Robert Kristan, zdaj pač ni, saj Jeseničan brani v finalu slovaškega prvenstva za Nitro. Tako bo treba izbrati med Luko Gračnarjem, po prvih nastopih na lanskem svetovnem prvenstvu kot tudi februarskih olimpijskih igrah načrtovanim Kristanovim naslednikom, a v zadnjih tednih na rezervni klopi pri podprvakih EBEL iz Salzburga, izkušenim Andrejem Hočevarjem, dvakrat že zmagovalcem skupine B, ter povratnikom Gašperjem Krošljem. »Pa ne gre le za ugibanje o vratarju. Zdaj je sploh pri našem moštvu precej novih obrazov, uigravanje bo zelo pomembno,« pravi Krošelj, ki je zadovoljen s svojo sezono na Norveškem, a po vrnitvi iz Koreje se bo preselil na sosednjo Švedsko k Oskarshamnu, dosedanjem moštvu Davida Rodmana.

Učinek na prvenstvu skupine B seveda ni pod pretirano natančnim drobnogledom menedžerjev, a nekaterim slovenskim hokejistom se vendarle obetajo pred naslednjo zimo odmevni prestopi. Tako sta najbližje selitvi iz Nemčije v KHL, najbolj cenjeno tekmovanje evropskega hokejskega prostora, Žiga Jeglič in Rok Tičar, morda bi pot na vzhod lahko odpeljala tudi Mitjo Robarja, v prihajajočih dneh pomembnega aduta med slovenskimi branilci. »Seveda bi bilo sanjsko, ko bi se mi uresničila želja o odhodu v KHL, a zdaj o novi klubski pogodbi še ne razmišljam,« nam je dejal Mariborčan, nazadnje hokejist Krefelda.

Med sezono je njegovemu klubu iz Porenja kazalo bolje, kot se je nato razpletlo v končnici, v kateri se zdaj za naslov nemških prvakov borita moštvi Ingolstadta z Žigo Jegličem in Robertom Saboličem ter Kölna z Alešem Kranjcem in Rokom Tičarjem. »Prav ničesar ne bi napovedoval. Lepo je, ko štirim Slovencem pripadajo pomembne vloge, s tremi mušketirji – Jegličem, Tičarjem in Saboličem – sem igral nekoč na Jesenicah v eni peterki,« se je spomnil Robar, omenil slabo voljo ob hitrem slovesu svojega moštva od končnice v DEL, a obenem se je zdaj zbral za reprezentančni izziv vrnitve v najvišji razred svetovnega hokeja: »Resda zadnji tekmi na Dunaju in v Budimpešti nista ponudili tekmovalnega naboja za točke, a tudi ti dve zmagi sta pomembni. Prikazali smo konkurenčno igro, tudi novinci se nikakor niso mučili s ploščkom, temveč so se prav dobro uigrali z jedrom našega moštva. Jasno, da bo v Seulu drugače, a nikakršnih izgovorov si ne smemo privoščiti. Odločno se moramo lotiti napada na prvi dve mesti, ki vodita v skupino A.«