V čakanju na uradno potrdilo iz Stockholma

Utrip ob ledu: če Švedov ne bi bilo v Slovenijo, bi pred odhodom na SP v Ostravo povabili ZDA.

Objavljeno
25. maj 2014 22.42
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Minsk – V pričakovanju finalnega večera 78. SP v hokeju je največ zanimanja ob ledeni ploskvi pritegnila odločitev o kazni ruskemu selektorju Olegu Znaroku. A v zakulisju letnega kongresa mednarodne zveze je bilo zanimivo tudi za slovenski tabor – vrstili so se pogovori o pripravljalnih tekmah, EBEL, prihodnosti v Tivoliju in Podmežakli …

Resda uradne potrditve gostovanja švedske reprezentance na Slovenskem tik pred odhodom na naslednje svetovno prvenstvo včeraj še ni bilo, a Dejan Kontrec, glavni tajnik HZS, je poudaril, da so bili pogovori zelo resni ter da realno upa na prihod lanskih svetovnih prvakov. Obenem še ni povsem odrinil možnosti pripravljalnega dvoboja z Američani, ki bodo pred odhodom v Ostravo prileteli na Dunaj in se tam pomerili z našimi severnimi sosedi, sfižil pa se je poskus zanimive tekme s Finci. Do njih naj bi bila pot prek Karija Savolainena, svetovalca v slovenskem strokovnem štabu, vsekakor lažja kot h katerikoli izbrani vrsti iz svetovnega hokejskega vrha, toda spored tekem belo-modrih je že začrtan in vsaj za zdaj ni možnosti za njihov prihod na sončno stran Alp.

Slovenija bo sicer čez eno leto igrali v skupini v Ostravi na skrajnem severovzhodu Češke, blizu meje s Poljsko. Uradnih sestav skupin včeraj še ni bilo, risi naj bi zagotovo igrali proti Slovakom, Američanom, Belorusom, Dancem in Norvežanom ter z dvema reprezentancama iz izbrane četverice Finska-Švedska-Rusija-Kanada.

Kot smo že pisali, bodo naši hokejisti gostili Avstrijce, Beloruse in Japonce na novembrskem turnirju v Ljubljani, en mesec pozneje bodo gostovali v Franciji, v prvem februarskem tednu pa še na Dunaju. Predsednik slovenske zveze Matjaž Rakovec se bo o pripravah v novi sezoni podrobneje pogovoril s selektorjem Matjažem Kopitarjem po njegovi vrniti iz ZDA – to bo seveda krojil koledar tekem Los Angelesa – in četudi prvi mož slovenske klopi ohranja pogodbo do leta 2015, bo sledil še temeljit dogovor z njim. »Vsekakor upam, da ne bo kakšnih zapletov, res si predstavljam nadaljevanje začrtane poti z dosedanjim strokovnim štabom, tako tudi selektorjem,« je pred odhodom iz Minska poudaril Rakovec. Čez en mesec bo na volilni skupščini vnovič kandidiral za mesto predsednika, o morebitnih tekmecih ni seznanjen: »Vedno so možni različni scenariji, a če je sedanji strokovni štab izrazil jasno željo po nadaljevanju naše skupne poti, potem ne vem, kdo je lahko tako močan, da bi povsem na novo začrtal smernice v slovenskem hokeju.«

Sicer glede udarne reprezentančne selekcije, letos celo 7. na olimpijskem turnirju, seveda ni nikakršnih pripomb, bolj boleče je klubsko stanje brez atraktivne domače lige in z drugo zaporedno Olimpijino sezono brez končnice EBEL. »Christian Feichtinger, direktor EBEL, me je spraševal o denarnem stanju pri tivolskem klubu, saj naj bi ta plačal nižjo vsoto kot zagotovilo za nastop kot v prejšnjih letih, a na to vprašanje mu res ne morem odgovoriti, ker preprosto ne poznam podrobnosti iz Olimpijine pisarne. Bolj mi je znano stanje na Jesenicah,« nam je včeraj dejal Kontrec in nato potrdil, da sta z Rakovcem pred odhodom na kongres v Minsk obiskala železarski kraj ter se tam sestala z županom Tomažem Tomom Mencingerjem, Blažem Jasničem, direktorjem Acronija ter najožjim vodstvom novega jeseniškega kluba.

»V sedanjem denarnem stanju EBEL za Jesenice ni dosegljiva, za začetek pa bi morala lokalna skupnost zagotoviti približno 100.000 evrov in Acroni prav takšno vsoto. Moštvo bi s približno 250.000 evri proračuna lahko ambiciozno vstopilo v INL,« je prepričan Rakovec in v svojem znanem nepopustljivem slogu ohranil optimizem glede slovenske hokejske prihodnosti. A ta je vendarle negotova, četudi dosežki in ozračje udarne reprezentančne vrste tega nikakor ne razkrivajo.