V dneh jubileja po premierni finale v AHL

Za hokejiste Jesenic danes ob 18.30 v Podmežakli veliki boj z Asiagom. 25 let od prve slovenske zvezdice.

Objavljeno
28. marec 2017 00.23
Eric Pance,Ljubljana Slovenija 09.08.2016 [Portret]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Več kot en mesec še loči hokejsko Slovenijo do vrhunca sezone na ledenih ploskvah, štarta na svetovnem prvenstvu v Parizu, 6. maja proti Švici, a dotlej se bo dogajalo še marsikaj. Za začetek danes pred številnimi gledalci v Podmežakli, kjer si bodo jeseniški hokejisti poskusili priigrati nastop v finalu alpske lige.

Ko so jeseni vstopali v to oživljeno tekmovanje v družbi avstrijskih in italijanskih klubov, je bilo precej pomislekov in ugibanj. Zlasti moč zahodnih sosedov je bila zavita v skrivnost, saj v tej deželi tradicionalno pozno začenjajo poletne priprave, zato v prvih tekmovalnih mesecih ne kažejo prav pretirane tekmovalne konkurenčnosti. Toda pozneje je drugače in zdaj je tako, da so v polfinalu tekmovanja ob edinem slovenskem moštvu še tri italijanska. Navsezadnje bo prav iz klubov v AHL zbrano tudi jedro »azzurrov«, ki bodo prav tako kot naši risi igrali maja na svetovnem prvenstvu najvišjega razreda.

Hokejske Jesenice pa se danes veselijo novega živahnega večera. Moštvo trenerja Nika Zupančiča, ki očitno spet vrača zaupanje v hokej pod Mežaklo, namreč vodi v polfinalni seriji proti Asiagu z 2:1 in za uresničitev cilja, torej nastop v velikem finalu z zmagovalcem dvoboja Ritten – Cortina, potrebuje le še eno zmago. Želi si seveda, da bi jo doseglo danes (tekma se bo začela ob 18.30), tako ne bi bilo nadaljevanja drame in končne odločitve na igrišču tekmeca.

Tekme z Asiagom razkrivajo izenačenost v končnici, v kateri so Jeseničani dobro uigrali svoje moštvo. V njem ni zvezdnikov, kot je denimo pri Italijanih nekdanji kanadski reprezentant Krystofer Kolanos, svetovni prvak leta 2003, toda zasedba je z zanesljivima Žanom Usom in Rokom Stojanovičem v vratih, ustvarjalnim Jako Ankerstom, učinkovitim Juretom Sotlarjem, spet ambicioznim Ericom Pancetom in drugimi zdaj v boju za odmeven dosežek v hokejski regiji. Zato tudi ni presenetljivo, da privrženci že sanjajo o spet lepem domačem hokejskem finalu in napadu na šampionsko zvezdico prav v času jubileja – pred dvema dnevoma, torej 26. marca, je minilo četrt stoletja od naslova državnih prvakov za Jeseničane v prvem prvenstvu samostojne Slovenije.

Sicer pa je te dni v hokejski Podmežakli srečati precej več nasmejanih obrazov kot ob tem času pred enim letom. Takrat so se na Jesenicah soočili z bolečim spoznanjem, da niti z eno od selekcij niso osvojili domače lovorike, zdaj imajo že dve (do 16 in do 18 let), eno moštvo je v finalu EBEL za mlade, kjer je v seriji na tri zmage izid proti Vienni 1:1, udarna zasedba pa je pred vrati finalnega dvoboja v AHL. Edino širšo skrb bi v tem primeru ponudila hkratno nastopanje Jesenic in začetek priprav za SP slovenskih reprezentantov, ki jih prav tako kot železarje vodi Zupančič. A zdaj je po slovesu Grenobla v francoski končnici prost Edo Terglav, prvi Zupančičev sodelavec. Na nekatere rise pa bosta oba morala še počakati: Mitja Robar in Žiga Pance sta se s KAC uvrstila v finale EBEL, Blaž Gregorc (Hradec Kralove) igra v polfinalu močnega češkega prvenstva, Rok Pajič in Žiga Pavlin se pri Českih Budejovicah borita za vstop v extraligo, Sabahudin Kovačevič in Klemen Pretnar pa nastopata v finalu beloruske končnice.