V generalki sladka zmaga nad člani elite

Slovenci na zadnji pripravljalni tekmi premagali Madžarsko in odrinili proti Poljski.

Objavljeno
21. april 2016 02.22
Špela Robnik
Špela Robnik

Budimpešta – Ogrevanja je konec, zdaj se začenja zares. Slovenska hokejska reprezentanca je odkljukala še zadnjo, četrto pripravljalno tekmo pred SP in tudi četrto zmago. Madžarska, ki se pripravlja na SP skupine A, je veljala za najtežjega tekmeca, a risi so bili v vseh pogledih boljši na ledu in si priborili spodudno popotnico v Katovice, kjer bodo uvodno tekmo SP skupine B v soboto odigrali proti Japonski.

Člani elite so bili idealen tekmec za generalko in toliko slajši posladek za rise, ki so odločno krenili po zmago. Že v uvodnih minutah so pokazali velik motiv in željo ter gostiteljem uspešno skrivali plošček. Prvi nevaren poskus je sprožil Rok Tičar, za njim še Jakob Milovanovič. Madžari so šele po sedmih minutah zadihali in prvič ustrelili proti vratarju Gašperju Krošlju, brez idej so bili ob igri z igralcem več. Priložnosti so ostale neizkoriščene na obeh straneh, uvodna tretjina pa je minila brez golov.

Če so bili risi v prvem delu veliko nevarnejši, je bilo razmerje moči v drugem delu bolj izenačeno. Domači so pritisnili, a niso presenetili slovenske obrambe. Po priložnostih Žige Panceta in Jana Urbasa so imeli izbranci selektorja Nika Zupančiča igralca več na ledu, Aleš Kranjc pa je zadel vratnico. Že se je zdelo, da se bo tudi druga tretjina končala z izidom 0:0, ko je v 34. minuti Slovenijo v napad popeljal Klemen Pretnar, imel pred vrati veliko prostora in tudi udobno zadel za vodstvo. Že pred tem sta oba selektorja tudi zamenjala vratarja, Krošlja je nadomestil Robert Kristan in se hitro ogrel, ko je reševal vročo situacijo po napaki slovenske obrambe. Vseeno pa do konca druge tretjine ni bil v pretirani nevarnosti, niti v »power-playu« v zadnjih dveh minutah.

Še veliko več akcije je prinesel zadnji del, v katerem je že po pol minute Madžarom zagrozil Andrej Hebar, z novo obrambo se je moral izkazati tudi Kristan. V odprti in napadalni igri so se streli vrstili. Lepo priložnost je imel Blaž Gregorc, a po protinapadu slabo zadel plošček. Po podobnem scenariju je povišanje vodstva zapravil Tičar, ki je po obetavni akciji s strani preslabo zadel podajo Žige Jegliča. Dišalo je po zadetku, pritisk Slovencev se je stopnjeval, v osmi minuti zadnje tretjine pa je vendarle padel tudi drugi gol na tekmi. Po desni strani je prodrl Gregorc, na koncu tudi igralec tekme, in natančno podal do Žige Panceta, ki se je veselil svojega 15. reprezentančnega zadetka. Pred koncem je moral še enkrat v akcijo prvi slovenski čuvaj mreže in odlično posredoval po strelu Balazsa Somogyija, v zadnji minuti pa so nato Slovenci popolnoma obkolili madžarska vrata. Domači so poskusili z dodatnim napadalcem, a se tveganje ni izplačalo, saj je Tičar ukradel plošček in ga potisnil v prazna vrata za končnih 3:0.

Risi so tako še enkrat potrdili boljšo statistiko v medsebojnih dvobojih z vzhodnimi sosedi (v 26 dvobojih imajo 20 zmag, zadnjo s SP v Južni Koreji 2014), predvsem pa potrdili dobro pripravljenost pred začetkom prvenstva v Katovicah, kjer se bodo že v soboto na uvodni tekmi pomerili z Japonsko, ki so jo prav tako zanesljivo premagali že v sklopu priprav.

Pripravljalna tekma

Madžarska : Slovenija 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

(Pretnar 34., Pance 48., Tičar 60.)

Kazenske minute: Madžarska 2, Slovenija 4.

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Tičar, Hebar, Gregorc, Repe, Pance, Verlič, Urbas, Pretnar, Vidmar, Ograjenšek, Mušič, Kuralt, Milovanovič, Ropret, Pešut, Koblar, Jezovšek.