V lov po novi čudež na ledu

Hokej Olimpijin uvod v drugi del EBEL danes v Beljaku

Objavljeno
19. januar 2017 17.49
Hokej Olimpija VSV,Ljubljana Slovenija 27.11.2016 [hOKEJ]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Ogrevanja je dovolj, zdaj se začenja zares. Odprto hokejsko prvenstvo Avstrije je od septembrskega štarta ponudilo 44 kol, a v vsem tem času je šlo le za izhodišča pred drugim, pomembnejšim delom. Ducat moštev se je razdelil v dve skupini, Olimpija, edini slovenski klub v tekmovanju, bo vnovič štartala brez nagradnih točk.


Toda glede zeleno-belega tabora to niti ni najhuje. Izidi na ledu le razgrinjajo stanje na organizacijski ravni kluba, ki je že dolgo prav porazno. V pisarni domala ni nikogar, predsednik Marko Popovič poslovno deluje v tujini, trženje je borno, priliv pokroviteljev prav tako. Pravzaprav je edina svetla točka Olimpije 2016/17 izjemna bojevitost slačilnice, a ta se je – v primerjavi z začetkom sezone – tudi že dodobra razredčila. Nazadnje jo je pred dnevi zapustil prvi strelec Chris Langkow, ni več niti vodje ekipe Jožeta Kovača, ki je ob koncu lanskega DP odstopil z mesta vodilnega pri državni reprezentanci (takrat zaradi nestrinjanja s HZS okrog delegiranja sodnikov v finalu končnice), nato je med to sezono predčasno hotel skozi izhodna vrata ob prevzemu odgovornosti za napako kluba pri štetju tujih hokejistov za tekmo superpokala, zdaj pa je razočaran ob neuresničevanju obljub.

Tivolski dolgovi se v slogu zadnjih sezon kopičijo, ta čas dejansko ni jasno, kako se bo Olimpija lotila v prihodnosti tekmovanja v EBEL, četudi predsednik Marko Popovič in trener Bojan Zajc vztrajata, da bi še naprej – vsem težavam navkljub – morala igrati v tem najbolj uglednem regiolnalnem hokejskem tekmovanju.

A najprej je seveda treba spraviti pod streho to zimo, v kateri se bo danes začel drugi del. Moštva so se razdelila v dve skupini, najboljših šest – Vienna, Salzburg, Linz, Bolzano, Innsbruck in KAC – so glede nastopa v končnici brez skrbi. Prestižne izločilne boje so si zagotovili, zdaj jim gre le še za štartna mesta. V skupini B pa sta za VSV, Znojmo, Graz 99ers, Dornbirn, Fehervar in Olimpijo prosta le dva vizuma končnice. Udarni favorit je nedvomno VSV iz Beljaka, drevišnji Olimpijin tekmec, med drugimi gre pričakovati izenačen in negotov boj. Če bi se zgolj ozirali k pristopu in prikazani igri na nekaterih zadnjih tekmah, bi bilo ljubljansko moštvo v družbi prihajajočih tekmecev – nedvomno lažjih od Vienne ali Salzburga – zagotovo konkurenčno, a v boju za končnico sta moteča tako zaostanek v točkah (vodilni VSV bo danes v drugi del štartal s šestimi več od Olimpije) kot seveda tudi to moreče stanje okrog hokeja v Ljubljani, ki ga pravzaprav nad površjem držita le še denarna podpora mestne oblasti in priliv dveh večjih pokroviteljev.

Danes se bodo zmaji lotili lova na čudež, kar bi dejansko bila zmaga na beljaškem ledu proti favoritu skupine B, pri katerem vidni vlogi pripadata tudi slovenskima reprezentantoma Janu Urbasu in Mihi Verliču. A precej bolj bodo jasne delnice ljubljanskega moštva v nedeljskem tivolskem popoldnevu proti Znojmu. Takrat bodo tri točke morda že odločilne …