V nenavadni tekmi brez Slovenk pri vrhu

Smučarski tek: V finalu ni bilo Norvežank, med našimi pa le Višnarjeva v končnici.

Objavljeno
24. november 2017 23.05
Portret Katja Višnar, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ruka – Prvi so med nordijskimi športniki v novo sezono vstopili pred enim tednom skakalci, med njimi člani slovenske reprezentance večinoma niso uresničili uvodnih ciljev. Prav podobno pa se je na premieri pripetilo tudi naši falangi med karavano smučarskega teka. Sicer pa je uvodna tekma ponudila nekaj presenečenj.

Vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije, Blejec Simon Jan, je pred sezono razgrnil polno paleto optimizma in visoko začrtanih ciljev o večkratnih uvrstitvah naših reprezentantov na stopničke in zlasti precej pogostejših nastopih v finalnih predstavah šprinta kot pa v prejšnji zimi. Seveda je pred tekaško karavano še kup preizkušenj (najprej danes na razdalji; naslednji šprint bo ob prihodnjem koncu tedna na Norveškem), a vsaj sodeč po premieri sezone opaznega premika še ni. Uvrstitev na 17. mesto Katje Višnar in tako le en slovenski nastop v četrtfinalu ne zadostuje tistemu, kar so si pri reprezentanci začrtali, zlasti obetavno Anamarijo Lampič je bilo pričakovati višje od 32. mesta, pa četudi je bila uvodna tekma, zlasti v ženski konkurenci, prav nenavadna. V finalnem nastopu šesterice ni bilo namreč niti ene Norvežanke!

Seveda so v slovenskem taboru upali, da bi se med izbrano šesterico lahko uvrstila tudi naša reprezentantka (glede na napovedi naj bi bila ob odsotnosti Vesne Fabjan najbližje podvigu Lampičeva), toda za začetek je ostala ta želja daleč od uresničitve. Edina, ki je nastopila v končnici, je bila Višnarjeva, a se ji je nato pot ustavila že v četrtfinalni skupini, v kateri je bila 4., ob koncu pa tako skupno 17. Druge naše tekmovalke so ostale krepko zadaj, mlada moška vrsta je bila na premieri zelo daleč od uvrstitev med dobitnike točk.

»Dan se je začel dobro, s hitrimi kvalifikacijami, tudi smuči sem imela takrat brezhibne. Res pa je bilo opazno, da je imelo precej ekip težave glede materiala. Nekatere tekmovalke so imele preveč oprijema, pri drugih ga je bilo premalo. Za četrtfinale pa menim, da so mi fantje preveč namazali smuči. Vem, da se v servisu vedno trudijo tako kot jaz na progi, ne gre pa vedno vse, kot si želiš. Upam, da bo že na naslednji tekmi drugače, saj sem sezono pričakala dobro pripravljena,« je strnila misli po uvodni tekmi Višnarjeva, naša izkušena tekačica.

Potem ko se je preselila na Norveško, je v zadnjih sezonah precej pogosteje kot v domovini vadila na severu, letos poleti pa je z družino preživela dva meseca v domačem Zasipu pri Bledu in takrat s partnerjem, sicer dolgoletnim norveškim reprezentantom, Olo Vigenom Hattestadom, namenila pozornost temeljitemu treningu.

Njegovi rojaki so bili na premierni preizkušnji uspešni, prvi dve mesti sta zasedla Johannes Høsflot in Paal Golberg, povsem pa se je zataknilo sicer izjemnim tekačicam rdeče-modrega tabora. Med razlogi sicer Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla in druge niso hotele pretirano omenjati dela serviserjev, a eden med njimi je sam v izjavi za spletno izdajo najbolj branega norveškega tabloida VG dejal, da mu je hudo žal, ker tokrat s kolegi ni izbral pravih maž …

Med tistimi, ki si uvodne tekme sezone ne bodo ohranili v prav lepi luči, je bila tudi Lampičeva, sicer najmočnejša prav v šprintu s klasično tehniko. Ostala je brez izločilnih bojev, v slabo tolažbo ji je bilo spoznanje, da je bila 32., le mesto pred njo pa omenjena norveška šampionka Falla. Zmage se je veselila Švedinja Stina Nilsson (»Sijajno, bolje ne bi mogla tekmovati, kot sem tokrat.«), na stopničkah sta bili še Američanka Sadie Bjornsen in Rusinja Julija Belorukova. V Ruki bosta danes posamični preizkušnji, jutri pa še zasledovalni.