V Tivoliju spet ugasnili luči

V razširjenem avstrijskem prvenstvu EBEL se bo danes začela končnica. Najzanimivejši dvoboj je Salzburg – KAC.

Objavljeno
25. februar 2016 19.59
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Četrto leto zapored se bo drevi končnica razširjene avstrijske hokejske lige (EBEL) začela brez slovenskega kluba. Olimpija je namreč nazadnje nastopila v izločilnih bojih, takrat v polfinalu, spomladi 2012, kmalu zatem so tekmovanje zapustile Jesenice, našemu hokeju pa je odtlej v najodmevnejši hokejski ligi v regiji pripadala le obrobna vloga.

Prihodnost bo razkrila možnost za vrnitev železarjev na zemljevid ugledne avstrijske lige, a dokler v Podmežakli ne bodo vsaj za uvod zagotovili milijona evrov, bo EBEL ostala le želja zvestih hokejskih zanesenjakov iz Gornjesavske doline. Ti sicer v teh dneh spremljajo končnico INL, drugega kakovostnega razreda severne soseščine, kjer Jeseničani v četrtfinalni seriji na štiri zmage vodijo proti Kitzbühlu z 2:1.

Ob tem času so v Tivoliju ugasnili luči, trener Bojan Zajc je po porazni sezoni z le 10 zmagami in motečimi dolgovi klubskega vodstva do akterjev iz slačilnice za nekaj dni igralce poslal na počitnice, nato se bodo ti začeli pripravljati za napad na domačo lovoriko. Lani so jo osvojili Gorenjci, Olimpija, ta čas edini profesionalni hokejski klub pri nas, je plačala davek tako podcenjevanju kot tudi interno neurejenim razmeram. A kakorkoli, danes se bo začela končnica EBEL, največ zanimanja za začetek zbuja dvoboj Salzburg – KAC, torej prvega favorita in najbogatejšega kluba proti ponosu športnega Celovca in s 30 naslovi vodilnega kluba avstrijske hokejske zgodovine. Pri Salzburgu bo sicer v vratih Luka Gračnar, predvidoma eden od treh vratarjev na seznamu selektorja Nika Zupančiča za aprilsko svetovno prvenstvo skupine B.

V paru Vienna Capitals – VSV bodo kar trije risi, pri Dunajčanih Klemen Pretnar, na strani beljaškega moštva pa Miha Verlič in Žiga Pance. Para četrtfinala sta še Znojmo – Dornbirn in Bolzano – Linz. Serijo bodo igrali na štiri zmage, v končnici bosta sledila še polfinale in finale, zadnja možna tekma bo 14. aprila, en teden pred odhodom reprezentanc na SP skupine B.

EBEL, četrtfinale (prve tekme)

Orli Znojmo - Dornbirn (18.30)

Red Bull Salzburg - KAC Celovec (19.15)

Vienna Capitals - VSV Beljak (19.40)

Bolzano - Black Wings Linz (19.45)