V Zagrebu prve uganke, v Berlinu pa postava za hokejsko SP

Po uvodnih dveh dneh skupnih priprav slovenska reprezentanca danes na Hrvaškem. Kristan še naprej pri Pardubicah.

Objavljeno
07. april 2015 02.15
Trening hokejske reprezentance v Podmežaklji. Na Jesenicah 5.4.2015
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice – Gneča poročevalcev je pospremila uvodni skupni zbor slovenskih hokejistov, slabe štiri tedne pred uvodno tekmo proti Belorusom na svetovnem prvenstvu. Do izziva v Ostravi na češkem severovzhodu ob meji s Poljsko je tako dovolj časa, najprej je pred risi danes ob 19. uri v Zagrebu uvodna pripravljalna tekma s Hrvaško.

Kakšna bo končna postava slovenske vrste za največje hokejsko reprezentančno tekmovanje v poolimpijski sezoni, bodo razkrili prihajajoči tedni, za začetek se je na Gorenjskem pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja zbralo 22 kandidatov za nastop na SP. Med njimi je večina že uveljavljenih igralcev in pričakovati je, da bodo seveda ti na seznamu 25 potnikov za svetovno prvenstvo. V slovenskem strokovnem štabu bodo s tem počakali predvidoma do zadnjega tedna priprav, gostovanje v Berlinu, 29. t. m., pa bi že moralo razkriti vsa imena v moštvu za omenjeni šampionat.

»Res bi bilo lepo, ko bi imeli podobno postavo kot lani na olimpijskih igrah. Zdaj smo že ostali brez poškodovanega Davida Rodmana in le upam, da se nam v zdravstvenem biltenu ne bo še kaj zapletlo, saj bi tako svoje tekmovalne cilje težje uresničevali,« se dobro zaveda Robert Kristan, že dolgo vodilni slovenski hokejski vratar, čigar prihoda se veselijo tudi danes v Zagrebu. Dokler je namreč branil v EBEL za Medveščak, je bil ljubljenec navijačev. »Tudi iz Zagreba so me pred to tekmo že klicali po telefonu, a res nočem vsega skupaj obešati na velik zvon. Pred nami je prvi pripravljalni nastop v tem aprilskem obdobju, veselim se ga, ker pač sleherna tekma ohranja v primerjavi z običajnim treningom poseben pomen, a zvečer se bomo vrnili v Slovenijo in nato nadaljevali začrtane priprave,« je še omenil 32-letni reprezentant, ki je sicer zadovoljen s svojim učinkom pri Pardubicah, zato je tudi na Češkem že podpisal pogodbo tudi za naslednjo sezono. Podobno brezskrben je med navzočimi risi v teh dneh na Jesenicah tudi Žiga Pance, saj tudi zanj ni več ugank okrog nove zime, ki jo bo nadaljeval v Beljaku. Koroško pa bo zapustil branilec Klemen Pretnar in se od VSV predvidoma preselil bodisi k bogatejši Vienni ali pa k novemu izzivu v najmočnejši nemški ligi.

A seveda rdečo nit teh dni pri reprezentanci namenjajo kar najboljši možni pripravi za svetovno prvenstvo. Z elito so se risi nazadnje uspešno kosali na olimpijskem turnirju, februarja lani v Sočiju, pred tem so nastopili na prvenstvu najvišjega razreda, maja 2013 v Stockholmu. Takrat pri končni beri točk želenega učinka ni bilo, zato so se morali v družbo najboljših spet prebiti prek skupine B. Med morebitnimi razlogi stockholmskega neuspeha so bile tudi dolge in kar monotone priprave zgolj na enem prizorišču (Maribor), po tej plati je zdaj zgodba drugačna. »V prenovljeni jeseniški dvorani imamo res sijajne razmere za delo, bivamo v Kranjski Gori, drugi del priprav bomo opravili v Ljubljani,« je v pogovoru s številnimi poročevalci na uvodnem zboru v Podmežakli poudaril selektor Kopitar, prikimal tudi našemu namigu o uresničeni želji reprezentančnega vodstva, da bi izbrano moštvo tik pred SP imelo še eno močno tekmovalno preizkušnjo, omenjeno v Berlinu, ostal je pa skrivnosten glede današnje postave (»Boste že sami videli na tekmi v Zagrebu«). Ob začetku priprav je med drugim zanimivo, kdo bo soigralec v napadu Žige Jegliča in Roka Tičarja, saj je bil Robert Sabolič sinoči še v Pragi, zabil gol za Sparto, a se vseeno s soigralci po skupnem polfinalnem izidu v zmagah z 2:4 proti Trincu poslovil od češke končnice. Danes bo sicer 7. tekma odločitve za uvrstitev v finale KHL pred Muršakovim CSKA proti St. Peterburgu.

V tej najmočnejši evropski hokejski ligi naj bi svojo pot nadaljevala tudi Jeglič in Tičar, saj njunemu Slovanu iz Bratislave vendarle dobro kaže glede prihodnosti v tekmovanju z bogatimi ruskimi klubi. Oba sta se sicer razveselila novega prihoda v jeseniško dvorano, Tičar je tudi posebej omenil, da se prav veseli petkove tekme z Japonsko. »Že dolgo nisem igral pred sorodniki in prijatelji,« je poudaril eden vodilnih adutov slovenskega moštva za SP in dodal: »Sicer pa je naša reprezentanca iz leta v leto bolj zrela. Nikogar v Ostravi se ne smemo ustrašiti, samozavestni lahko preskočimo marsikatero oviro …«