Vstopnice kopnijo, a za Slovenijo ni preplaha

Češka čaka na Jaromira Jagra in rekorden obisk svetovnega prvenstva. Na tekmo risov že za 11 evrov.

Objavljeno
07. april 2015 12.42
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Praga – Četudi je češka metropola marca gostila odmevno dvoransko prvenstvo stare celine v atletiki, v Ostravi pa se je predstavila domača teniška reprezentanca v Davisovem pokalu proti Avstraliji, je hokejsko SP (od 1. do 17. maja) na koledarju obeh omenjenih mest prav posebej podčrtano. Vstopnice kopnijo, a za vse tekme slovenskih hokejistov so še na voljo.

Do lanskega maja v Minsku so se Čehi ponašali z rekordnim obiskom svetovnega prvenstva. Prav v Pragi in Ostravi, tako kot letos prizoriščih tekmovanja, se je pomladi 2004 namreč zbralo 552.000 obiskovalcev in te številke niso presegli nikjer do lanskega premiernega prvenstva na beloruskem ledu. V dveh sodobnih arenah v Minsku si je skupaj ogledalo prvenstvo 643.000 navzočih, zdaj pa češki prireditelji sanjajo o novem rekordu.

Kot je tik pred podaljšanim prazničnim koncem tedna uradno objavil organizacijski odbor, so doslej za tekme v Pragi in Ostravi prodali okrog 450.000 vstopnic, kar znaša 62 odstotkov vseh razpoložljivih sedežev. Kajpak so najprej »izginile« vstopnice za tekme domače izbrane vrste, ki bo tako kot pred 11 leti igrala le v osrednji praški areni O2. V Ostravi je slab mesec pred začetkom prvenstva največ zanimanja za nastope slovaških sosedov. Iz dežele pod Tatrami dnevno pričakujejo več tisoč gostov, v dvorani za nekaj več kot 9000 gledalcev so najprej prodali vstopnice za predstave Slovakov proti Fincem, Rusom in Američanom. To so obenem tudi najuglednejši tekmeci tudi naših hokejistov.

Pogled k stanju z vstopnicami razkriva, da so te še vedno na voljo za vseh 7 slovenskih tekem v skupini uvodnega dela. Najdražje so tiste, ki jih je ostalo najmanj, za dvoboj s Slovaško (1690 kron; 62,6 evra), najcenejši bo ogled tekme med Slovenijo in Norveško (290 kron; 10,75 evra), cena vstopnice za preostalih pet nastopov risov (Belorusija, Rusija, Danska, Finska, ZDA) pa znaša med 490 (18,15 €) in 1290 (47,8 €) kron.

V obeh dvoranah je sicer na ledenih ploskvah le redko dolgčas, saj v največji na Češkem v domači hokejski ligi nastopa Slavia, v ostravski redno gostijo tekmece Vitkovice, a podoba omenjenih prizorišč bo za prvenstvo še precej bolj praznična in sodobna kot ponavadi. Ograda bo z izjemno kakovostnim zaščitnim steklom za 11 cm nižja kot na običajnih tekmah med sezono, slačilnice bodo razkošne in za vsako od 16 reprezentanc razdeljene v dva prostora. Tista v Pragi, v kateri med sezono bivajo hokejisti Slavie, bo zdaj pripadla domači izbrani vrsti, ta bo tudi prva, 27. t. m., preizkusila led. V obeh mestih bodo sicer slačilnice izbirale reprezentance po rejtingu mednarodne zveze, tako gre pričakovati, da bosta najboljši v Ostravi na voljo finskim in ruskim akterjem.

Prireditelji bodo za hokejiste na prvenstvu pripravili 70.000 litrov vode, 2300 brisač in 2500 ploščkov za trening, poleg poslovnega uspeha pa Čehi razmišljajo tudi o domačem zmagoslavju. Zato bi radi sestavili najboljšo možno reprezentanco, prvi zvezdnik češkega hokeja Jaromir Jagr, ki se s Florido ne bo uvrstil v končnico NHL, se še ni odzval na klice selektorja Vladimirja Ružičke. A slednji ga bo čakal do konca. Tako kot vedno. Hokejistu, staremu 42 let, pri češkem moštvu pripada posebna vloga, kajpak nanj drugače gledajo tudi sodniki in tekmeci. Njegov prihod ne bi zagotavljal naslova prvakov, a samozavest moštva in občinstva bi bila zagotovo na zelo visoki ravni.