Vyborny spet navdušen nad Kopitarjem, v Moskvi napadajo vodstvo NHL

Slovenski as Anže Kopitar v središču pozornosti odmevov po prvi tekmi finala NHL v Severni Ameriki, a tudi hokejski Evropi.

Objavljeno
31. maj 2012 15.48
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana - Slovenski zvezdnik se je že po uvodni tekmi finala NHL znašel v središču pozornosti spremljevalcev hokejskega utripa, v udarnih naslovih športnih strani časnikov tako onstran Atlantika kot tudi po nekaterih evropskih deželah, o njegovi mojstrovini za odločilni gol razpredajo tako strokovnjaki kot tudi navijači.

»Anže Kopitar na pravem mestu ob pravem času,« so evforično zapisali v dnevniku Los Angeles Times, kot ponavadi v sezoni nanizali kopico pohvalnih besed na naslov slovenskega aduta in podčrtali pomembnost zmage na uvodni tekmi finala v savni, kot so poimenovali vročo dvorano v New Jerseyju. Tudi na uradnem portalu tekmovanja (nhl.com) niso varčevali z zapisi o Kopitarju in so ga imenovali za velikana ter seveda prvega zvezdnika dvoboja.

Zapisi časnikov iz New Jerseyja so seveda polni besed o zapravljeni uvodni priložnosti, Ilja Kovaljčuk, najučikovitejši strelec te končnice, pa je predstavo svojega moštva označil za najslabšo v dosedanjem izločilnem delu sezone.
Zanimivo tezo pa so navrgli v spletni izdaji moskovskega dnevnika Sovjetskij sport in poudarili, da sodniki ne ščitijo dovolj ruskega asa med Vragi. Obenem so se spotaknili ob nekatere predstave Los Angelesa, češ da jim vodstvo NHL omogoča razcvet in stavi na Kalifornijo kot bogat trg v primerjavi s krepko revnejšim New Jerseyjem ...

Povsem drugače pa odmeva včerajšnji zapis v Dnesu, vodilnem češkem resnem časniku. Za izjemno hokejsko reklamo Sloveniji je vnovič poskrbel nekdanji selektor risov František Vyborny. Četudi je izjemno cenjeni češki trener in rekorder po številu zmag v domači končnici neutemeljeno moral zapustiti naš hokejski prostor, je vedno po vrnitvi v domačo Prago - tako tudi v svoji avtobiografiji - z izbranimi besedami govoril o naših igralcih in sploh čudežnih uspehih.

V daljšem pogovoru za včerajšnji Dnes (z naslovom Kopitar pobira milijone, a je še vedno navaden fant) je ponudil številne podrobnosti iz dosedanje poti našega zvezdnika, omenil tudi Miho Rebolja, Roka Pajiča in Aleša Kranjca, pri Anžetu pa podčrtal tudi značajsko plat: »Všeč mi je, kako skrbi za družino ter pomaga mlajšemu bratu, ki je prav tako hokejist.«