Za Rakovca moteči le izidi risov

Seja skupščine Hokejske zveze Slovenije tako kot lani zelo mirna.

Objavljeno
30. junij 2015 23.34
Okrogla miza o prihodnostih in izzivih slovenskega finančnega trga v okviru sejma za kreiranje financ Kapital 2013 v Ljubljani, 24. aprila 2013
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Če bi čas zasukali za poldrugi mesec v preteklost ter se ob novem slovesu slovenske hokejske reprezentance od svetovne elite spomnili namigov »vsevedov«, češ da so vodstvu HZS šteti dnevi, kot tudi besed selektorja Matjaža Kopitarja o negativni energiji, bi pričakovali burno dogajanje na seji skupščine zveze. A ta je včeraj – tako kot lani – spet minila zelo mirno.

Pred enim letom so bile na sporedu volitve, Matjaž Rakovec si je takrat brez protikandidata priboril drugi mandat zapored. Nova seja sprva tako ni napovedovala ničesar pretresljivega, nakar so se v burnih dneh svetovnega prvenstva na Češkem, ko je kajpak tudi znamenito domače pivo spodbujalo domišljijo, med slovenskimi hokejskimi zanesenjaki širile govorice o prebujeni opoziciji. Tako naj bi Celjan Mitja Terče, neznanec na slovenskem hokejskem zemljevidu, trkal na dveri naših klubov, a ker pravega odziva in zaupanja ni bilo, je zamisel o prevratu hitro izginila z obzorja: sodeč po včerajšnjih glasovanjih pri posameznih točkah dnevnega reda na osrednji seji HZS, navzoči funkcionarji delujejo enotno. Med 27 delegati jih je bilo v Tivoliju 22, vedno znova je bilo v zraku v podporo posameznim poročilom vsaj 20 rok …

Med zanimivostmi sicer bolj kot ne formalnega srečanja – dan prej je jeseniški občni zbor ponudil za zvedavo javnost krepko več oprijemljive vsebine – sta bili medsebojno različni oceni o učinku na ledu omenjenega predsednika ter Braneta Terglava, vodilnega člana nadzornega sveta zveze. Rakovec je namreč jasno označil dosežke posameznih reprezentančnih selekcij za slabe, zato so si tudi sledile zamenjave strokovnih štabov, nadzornik pa je podčrtal delo zveze kot dobro tako po organizacijski plati kot tudi tekmovalni. »A nadzornik pač lahko razmišlja tudi drugače, zame pa v tej sezoni nikakor nismo bili uspešni,« nam je omenil po koncu enournega zasedanja Rakovec, čigar obraz pa ponudi več vedrine ob nekaterih drugih spoznanjih; to o izpadu kakovostne zasedbe risov z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom je zanj kot tudi armado navijačev boleče!

Skupaj s sodelavci zadovoljno predstavlja denarno bilanco in zmanjšan dolg v letu za prek 50.000 evrov, skupna vsota hudega minusa iz preteklosti znaša sicer 954.615 evrov. Tudi predstavnica revizorskih vrst je nenehno prizadevanje Rakovčeve ekipa iz vodstva zveze v zadnji petletki označila kot pozitivno, na prvi stopnji pa so pri HZS slavili zmago ob tožbi nekdanjega predsednika Nestla Aljančiča. Zgodba na sodišču naj bi se sicer do konca zavlekla vsaj še za leto ali dve. Aljančiča včeraj ni bilo med navzočimi na seji, saj je te dni na zasebnem obisku v Romuniji, v Tivoliju pa je bil Janko Popovič, častni predsednik HZS, sicer prvi mož zveze v časih osamosvojitve in nato ob nepozabnem sprejemu pod streho IIHF na letnem kongresu, leta 1992 v Pragi. Odtlej se je tako na mednarodni hokejski sceni kot kajpak tudi slovenski dogajalo marsikaj, Popovič se je umaknil v pokoj, novi rod pri nas precej bolje pozna njegovega sina Marka, zdaj režiserja Olimpijinega projekta. Za zmaje se bodo priprave začele v ponedeljek, 27. t. m., uvodno kolo EBEL bo v petek, 11. septembra, sodeč po včerajšnjem tivolskem utripu bo moštvo še naprej vodil nemški strokovnjak Fabian Dahlem.

Slovenske klube v novi sezoni čaka tudi pokalno tekmovanje, po treh krogih bosta finalni tekmi 6. in 8. novembra. In jasno je, da bodo tudi tu cilji tako Olimpije kot tudi državnih prvakov z Jesenic visoki. Sleherna lovorika krepi stanje kateregakoli moštva. Kajpak tudi reprezentance. Pred katero so vidno podčrtane zmage na naslednjem SP skupine B, aprila 2016 na Poljskem, za vrnitev v najvišji razred.