Uvodni dan po notah favoritov, »levi« so se znesli nad »polarnimi medvedi«

V Helsinkih in Tampereju je prvi tekmovalni dan na 85. svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu elitne skupine A minil brez presenečenj.
Fotografija: Američani so v prvi današnji tekmi premagali Latvijce. FOTO: Emmi Korhonen/AFP
Odpri galerijo
Američani so v prvi današnji tekmi premagali Latvijce. FOTO: Emmi Korhonen/AFP

Na Finskem se je začelo že 85. svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Uvodne zmage so ob gostiteljih vpisali tudi Kanadčani, Američani in Slovaki.

Slovaki so popoldne z goli Pavola Regende (11. in 59.), Tomaša Tatarja (22.) in Samuela Takača (39.) v Helsinkih s 4:2 (1:0, 2:2, 1:0) premagali Francoze, za katere sta bila natančna Anthony Rech (27.) in Jordann Perret (33.), Američani pa so bili v Tampereju s 4:1 (3:0, 1:0, 0:1) boljši od Latvijcev. Za reprezentanco ZDA so v polno zadeli Riley Barber (8.), Seth Jones (11.), Thomas Bordeleau (12.) in Sam Lafferty (21.), častni zadetek za Latvijo pa je dosegel Andris Džerinš (42.).

Finci (na fotografiji v modrem dresu najboljši igralec tekme Joel Armia) so brez večjih težav odpravili Norvežane. FOTO: Emmi Korhonen/AFP
Finci (na fotografiji v modrem dresu najboljši igralec tekme Joel Armia) so brez večjih težav odpravili Norvežane. FOTO: Emmi Korhonen/AFP

V večernih tekmah so Finci s 5:0 (1:0, 2:0, 2:0) odpravili Norvežane, Kanadčani pa so vlogo favoritov potrdili proti Nemcem z zmago s 5:3 (2:0, 3:1, 0:2). Za veliko veselico domačih navijačev, ki so do zadnjega sedeža napolnili tribune Arene Nokia v Tampereju, so z goli poskrbeli »levi« Harri Pesonen (19.), Toni Rajala (32.), Hannes Björninen (37.), Joel Armia (42.) in Jere Sallinen (58.). 

ReprezentanceNaHokejSP
ReprezentanceNaHokejSP

»Na začetku smo bili še malo živčni, kar so Norvežani izkoristili in v uvodni tretjini močno pritisnili na nas. Na srečo smo uspešno odbili njihove napade, v nadaljevanju pa prevzeli pobudo na ledu in na koncu zanesljivo zmagali,« je povedal finski vratar Jussi Olkinuora, ki je ubranil vseh 20 strelov »polarnih medvedov« in tako svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Za izbrano vrsto Kanade so v Helsinkih ob dvakratnem strelcu Pierru-Lucu Duboisu (18. in 32.) nemško mrežo zatresli še Cole Sillinger (9.), Kent Johnson (34.) in Noah Gregor (38.), za poraženo moštvo pa so bili uspešni Marc Michaelis (28.), Matthias Plachta (42.) in Moritz Seider (53.).

Naslov svetovnih prvakov branijo Kanadčani, ki so v lanskem velikem finalu v Rigi po podaljšku strli odpor Fincev, letošnjih olimpijskih prvakov iz Pekinga.

Preberite še:

Komentarji: