Zajc in Zupančič enotna: Olimpija je favoritinja

Nocoj ob 19.15 prva finalna tekma državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami.

Objavljeno
05. april 2017 23.46
Slovenija Ljubljana 23.10.2012 - Hokej OLIMPIJA– INNSBRUCK. Trener Bojan ZAJC. Foto: Leon Vidic/Delo
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Z današnjo tekmo v Tivoliju (19.15) bosta ekipi Olimpije in Jesenic začeli zaključno bitko za naslov državnega prvaka. Naslov branijo Ljubljančani, ki bodo lovili 16. šampionsko zvezdico v samostojni Sloveniji, Jeseničani 11. Pred finalno serijo na tri zmage sta svoja pričakovanja predstavila oba trenerja, ljubljanski Bojan Zajc in jeseniški Nik Zupančič.

Kdo je v vlogi favorita?

Zajc: Olimpija in od te vloge ne bežimo. Igrali smo kakovostnejšo ligo, a smo že mesec in pol v tekmovalnem mrtvilu. Zato pričakujem napeto in zahtevno serijo ter veliko borbo za vsako zmago.

Zupančič: Ne glede na vse je Olimpija tekmovala v močnejši ligi in si v njej pridobivala izkušnje ter se najbrž tudi kaj naučila. To bi se moralo poznati, ne vem pa, v kolikšni meri bo vplivalo na razplet finala. Zavoljo tega ji namenjam vlogo favoritinje.

Olimpija je imela več časa za pripravo, Jesenice so formo vzdrževala v tekmovalnem ritmu v alpski ligi. Kdo je v prednosti?

Zajc: Prednost Jeseničanov je tekmovalni ritem, v katerem so imeli težke tekme. Kot trener bi raje izbral jeseniško pot, s katero bi vzdrževal tekmovalni naboj. Priprave brez naboja in adrenalina ter samo treningi so za športnika nekaj najtežjega. Motiv ne bo nikakršen problem, to je finale DP in v naših dvobojih je vselej prisoten velik naboj. Zupančič: Kdo je v prednosti, bi težko presodil. Imam izkušnje iz preteklosti, ko smo v domače prvenstvo prišli tako rekoč iz lige EBEL in bili povsem iztrošeni. Ni lahko primerjati obeh izhodišč, predvsem zaradi različnega odziva igralcev. Mislim, da bo že prva tekma delno dogovorila na to, komu je kaj koristilo, Olimpiji daljši tekmovalni počitek ali Jesenicam tekmovalni ritem.

V kakšnem stanju moštvi pričakujeta finale?

Zajc: Lahko samo ugibam, proti Slaviji smo se nazadnje mučili, zabili samo dva gola, toda zdaj bo druga pesem. Smo samozavestni, smo superpokalni in državni prvaki. Tako bo tudi ostalo.

Zupančič: Naš preskok iz alpske lige v DP je bil normalen in je minil korektno. Fantje so pokazali željo, utrujenosti ni bilo čutiti, tako da ocenjujem, da gremo v finale v normalnem stanju, tudi brez zdravstvenih težav.

Kakšno vlogo bodo igrali tujci?

Zajc: Jemljem jih kot sestavni del ekipe in jih ne ločujem od drugih. Vsaka dodana vrednost je dobrodošla, toda tudi domači igralci so kakovostni. Slovenci bolj vedo, kaj pomeni ta derbi.

Zupančič: Pri Olimpiji bodo imeli zagotovo veliko vlogo. Ima odličnega vratarja Jeffa Frazeeja, strelca Raphaëla Bussieresa, ki ni bil zaman izbran v prvem krogu nabora za NHL. Tudi branilec Sacha Guimond je solidne kakovosti. Naše moštvo je bolj enakovredno sestavljeno, tujca sta del moštva, sicer odlična, a sta del ekipe.

Koliko tekem bo odločalo o naslovu?

Zajc: Tri zmage. Upam, da jih bomo dosegli kar najhitreje.

Zupančič: Ne vem in o tem ne razmišljam. Moje vodilo je, da gremo iz tekme v tekmo in da ni ničesar mogoče preskakovati.

V kolikšni meri bodo na razplet vplivale odločitve trenerjev?

Zajc: Nik odlično opravlja svojo nalogo. Vsak od naju ima svoje »finte«, kako najbolje pripraviti moštvo, svoj sistem, a nihče ne more presenetiti. Poznava se do obisti, tako kot se igralci. Odločilna bo dnevna forma.

Zupančič: Poznava eden drugega in izhajava iz stare šole trenerjev. Kakšne bodo moje odločitve, je skrivnost. Z Bojanom sva prijatelja, a od jutri bova tudi tekmeca. Na najin dvoboj pa ne gledam nič drugače kot na moštvenega. 

Je DP v takšni obliki optimalna rešitev?

Zajc: Težava je, da tekmujemo v različnih ligah, da je ena močnejša od druge, da eden pride v končnico, drugi ne. Mi se vanjo nismo uvrstili in smo morali narekovati formo, Jeseničane pa sem videl v finalu. Težko je najti najbolj idealen sistem, najboljše bi bilo, da bi oboji igrali v EBEL, ki ohranja stik s kakovostjo. Alpska liga je le razvojna in tako je bila tudi zamišljena. Zupančič: Na vsak način bo treba nekaj spremeniti. Že nekaj let se ponavlja, da eden čaka na drugega. Upam, da bodo Olimpija in Jesenice igrale v isti ligi, in ne v različnih, s čimer bi olajšale ustrezne odločitve. Zdaj se vse križa, reprezentančne priprave, dvorane so zasedene in ni mogoče trenirati v normalnih terminih. Vse je treba improvizirano usklajevati. Kakšna je idealna formula, ne vem. Zanimiva je bila italijanska, ki je imela v končnici vikend turnir. A v njem ni tekmoval Bolzano.

Kateri bi lahko bili ključni igralci v finalni seriji?

Zajc: Ne gledam na posameznike, ne podcenjujem nikogar, a tudi ne precenjujem. Eni so vodje na ledu in v slačilnici, drugi so odlični strelci. Pomembna je širina, več je imaš, uspešnejši si. Dnevna forma bo odločilna, forma vratarjev.

Zupančič: Mislim, da Olimpijini tujci in trener.