Zdaj pa v boj z nočno moro

V sredo se v ligi AHL začenja končnica, Jesenice se bodo v četrtfinalu pomerile z Lustenauom.

Objavljeno
27. februar 2017 00.14
Hokej Jesenice Asiago 16.2.2017 Jesenice Slovenija [hokej,Jesenice,Asiago,Jesenice,Slovenija]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Sinoči se je začela končnica v EBEL, zdaj že peto leto zapored brez Olimpije, nad izločilnimi boji v alpski ligi (AHL) se bo dvignil zastor v sredo. Slovenske barve bodo branili Jeseničani, ki pa bodo doma v seriji na tri zmage začeli proti tekmecu, ki so si ga najmanj želeli – moštvu iz Lustenaua.

Podmežakla je oživela, po izjemno odmevni predstavi z Asiagom, ko je bilo v dvorani več kot 3000 navzočih, so imeli železarji tudi na zadnjih dveh tekmah drugega dela AHL precej več podpore s tribun kot v prejšnjih mesecih. A končnega želenega scenarija na ledu ni bilo. Poraza v zadnjih dveh kolih sta oddaljila moštvo od želenega 3. mesta med elitno šesterico in tako možnosti izbiranja tekmeca za uvodno kolo končnice.

Nato pa se je zgodilo tisto, česar so se v jeseniškem taboru bali – moštvo se bo za vstop v načrtovani polfinale pomerilo na tri zmage z Lustenauom, pravo nočno moro železarjev, odkar igrajo v skupnem tekmovanju. Gorenjci premagujejo kakovostnejše tekmece od teh z avstrijsko-švicarske meje, proti slednjim pa doslej pravega protiorožja še niso našli. Zato je pred trenerjem Nikom Zupančičem in njegovimi igralci novi izziv, saj si v Podmežakli pozitivno energijo zadnjih tednov seveda silno želijo nadaljevati tudi z zgodbo o uspehu na ledu. Uvrstitev med elitno četverico v AHL je začrtana kot minimalni cilj. Jasno pa je, da si za popotnico prihodnosti, naklonjenost pri pokroviteljih in privržencih na Jesenicah želijo finale, če že ne kar naslova prvakov v tem tekmovanju.

V soboto so železarji pred 1300 gledalci doma s Feldkirchom vodili že s 3:0, na koncu pa ob napakah in nezbranosti – ko je bilo med tem že jasno, da tudi v primeru zmage ne morejo višje od 4. mesta – tekmo izgubili s 3:4. A v sredo se mednarodna sezona za edino slovensko moštvo v tem tekmovanju začenja znova, nato pa bo na vrsti še boj za domačo lovoriko. Očitno zanimiv in ob polnih tribunah.

Muršak po preplahu postal junak

Za moštvi v končnici KHL so v uvodni seriji na štiri zmage že tri tekme. Sloviti moskovski CSKA, najboljši v rednem delu tekmovanja v zahodni konferenci, pa je že pred vrati uvrstitve v naslednje kolo. Proti Jokeritu iz Helsinkov vodi s 3:0, danes bo imelo na Finskem prvo zaključno žogico. Junak te zadnje zmage pa je bil slovenski reprezentančni kapetan Jan Muršak, strelec odločilnega gola v podaljšku. Tako se je najbolje oddolžil tekmecem za grob prekršek iz druge tretjine: Jesse Joensuu ga je z rezilom palice grobo udaril v predel prsnega koša, slovenski hokejist je moral ob pomoči zdravnika in soigralcev z ledu, pri priči je nastal preplah, saj se je ta odlični napadalec komaj dobro vrnil k moštvu po poškodbi rame. A na srečo ni bilo hujšega, v nadaljevanju tekme je bil spet na ledu in povrhu z golom odločil zmagovalca!