Muršak: Zdaj smo Slovakom trn v peti

Štajerec Jan Muršak boljši proti znancem iz Rusije.

Objavljeno
03. maj 2015 21.48
Jan Muršak na treningu hokejske reprezentance v Ljubljani, 17. aprila 2015
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ostrava – Uvodni dve tekmici slovenske reprezentance, Belorusijo in Rusijo, med tukaj navzočimi risi najbolje pozna Jan Muršak. Kot hokejist slovitega moskovskega CSKA, pred tem pa Amurja iz Habarovska, se je v klubskem dresu pogosto pomeril z akterji teh dveh reprezentanc. Potem ko na prvi tekmi ni upravičil svojega ugleda, je bil včeraj precej nevarnejši.

Kako bi ocenili predstavo slovenske reprezentance proti favorizirani ruski vrsti?

Menim, da smo tokrat odigrali kar dobro tekmo. Resda smo si privoščili spet nekaj napak v obrambni tretjini, a drsali smo precej več kot na premieri, pokazali več ustvarjalnosti, zato je tudi skupni vtis dober.

Kaj pa je bilo pravzaprav narobe na sobotni premieri z Belorusijo?

Preprosto nismo bili pravi. Že pristop ni bil tak, kakršnega zahteva takšno tekmovanje. Mislili smo si, da bo naša naloga lažja, a ko so Belorusi z dvema igralcema napadali naše branilce, ni bilo ustreznega odgovora. Rusi so nato igrali drugače, z enim igralcem na našo obrambno vrsto, kar nam je očitno bolj ustrezalo. Vsekakor pa moramo nekatere pozitivne izkušnje s tekme z rusko reprezentanco prenesti v nadaljevanje turnirja.

Tudi vi osebno ste včeraj pokazali občutno več kot pa dan prej na prvi tekmi – kako to?

Svojo igro sem poenostavil, tako tudi lažje drsal, si priboril več prostora za strele. Žal mi je le, da niti v prvo niti v drugo nismo imeli več priložnosti za igro v trenutkih številčne premoči. V tem primeru bi bilo več manevrskega prostora, bližje bi bili kakšni točki.

Sta bili za vas ti dve tekmi posebni, ker pač po dveh sezonah v Rusiji bolje od kogarkoli med našimi igralci poznate tekmece?

Na prvi tekmi sem pri beloruski reprezentanci opazil tri hokejiste, s katerimi sem že igral skupaj, zanimivo pa, da zdaj ni pri ruskem moštvu nikogar iz vrst mojega CSKA. A akterje res poznam, vedno znova rad igram igrati proti hokejistom visoke kakovostne ravni iz KHL. Pa ne gre le za Ruse. Sleherni dvoboj z odličnim hokejistom je zame prav poseben.

Pred vami je po izjemno natrpanem urniku prvih dveh kol prost dan, najbrž vam bo dobro del.

Na takšnem prvenstvu se moraš prilagoditi slehernemu urniku. Ne moreš vplivati nanj, sam nočem iskati izgovorov, češ da je za poraze kriv naporen ritem. Smo v sklepnem delu sezone, malo je še tekem do konca, zato se je vredno potruditi. Seveda pa prost dan kaže izkoristiti za umirjeno pripravo pred nadaljevanjem tekmovanja.

Vaša naslednja tekmica bo Slovaška, kakšna so pričakovanja?

Na papirju so Slovaki nedvomno v primerjavi z nami favoriti. Slovenija ima nenazadnje le enega akterja iz NHL, Slovaška se ponaša z večjim številom igralcev iz najmočnejšega klubskega tekmovanja. Drži, nazadnje smo jih lani na olimpijskih igrah premagali, očitno nas zdaj obravnavajo kot trn v peti in nas hočejo ugnati. Verjamem pa, da lahko prikažemo dobro igro, vsaj na ravni te z Rusijo.

Kako gledate na številne spremembe v slovenski postavi že takoj po premierni predstavi v Ostravi?

Za začetek sva z Anžetom Kopitarjem ostala v napadu brez obolelega Jana Urbasa, verjamem, da bomo pri moštvu veseli njegove vrnitve. A tako je to v športu, kamor sodijo tudi poškodbe in bolezni, na kar ne moreš vplivati. Zato je bolje, da o tem ne razmišljaš, temveč se je treba kar najbolje prilagoditi trenutnim razmeram.