Zdravje bo ključno v drugi polovici januarja

EBEL: hokejisti Telemacha Olimpije danes (19.15) doma proti Gradcu Iva Jana.

Objavljeno
04. januar 2016 19.56
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Pred hokejisti je v razširjenem avstrijskem prvenstvu le še pet tekmovalnih večerov rednega dela in temu primerno zanimanje za predstave v severni soseščini narašča. V Ljubljani, kjer je že dolgo jasno, da Olimpije ne bo med neposrednimi udeleženci končnice, je drugače. Danes bo sicer v Tivoliju gostovalo moštvo iz Gradca.

Misli obiskovalcev hokejskih tekem v osrednjem parku glavnega mesta večinoma že uhajajo h kvalifikacijskemu delu za končnico, ki se bo začel v drugi januarski polovici. Takrat se bodo moštva, ki so si po 44 kolih rednega dela priborila uvrstitve med 7. in 12. mestom, borila za dva prosta vizuma za končnico, v kateri sicer zmajev ni bilo že od leta 2012. Sodeč po sedanjem pogledu na dno lestvice jim tudi tokrat ne gre pripisati prav veliko možnosti za nadaljevanje sezone v izločilnih bojih, res pa je, da so prav na nekaj zadnjih tekmah pokazali kakovostni premik navzgor, v lepem spominu sta navzočim ostali predvsem sklepna tivolska predstava lanskega leta proti Linzu in uvodna januarska tekma z Madžari iz Szekesfehervarja. Sledil je pričakovani poraz v Bolzanu, kjer je Olimpija ob vseh zdravstvenih težavah nastopila le s 15 akterji. Morda se bo kdo od nazadnje manjkajočih vrnil že za današnjo tekmo proti graškemu moštvu trenerja Iva Jana, iz sedanjega zornega kota pa je precej bolj pomembno, da bo moštvo v boljšem stanju v odločilnih bojih za končnico.

Olimpijin predsednik Marko Popovič je v posebnem pogovoru za naš časnik izrazil optimizem glede izplačil denarja, ki ga klub dolguje igralcem, »injekcijo« bodo predvidoma prispevali pokrovitelji. Prav od teh pa bo v največji meri odvisna tudi prihodnost hokeja na Jesenicah. Na jutrišnji dan se bodo častilci izjemne preteklosti palice in ploščka v železarskem mestu spomnili 6. januarja 1948 in ustanovitve kluba, ki je nato vzgajal izjemne športnike, tudi našega prvega zvezdnika v NHL, Anžeta Kopitarja. A po potopu v morju dolgov in izstopu iz EBEL, spomladi 2012, so na Jesenicah še komaj obdržali hokej na članski ravni, zdaj je spet živa želja za vrnitvijo med avstrijsko elito, nenazadnje je o tej kot domala nujni za novi vzpon slovenskega hokeja govoril tudi prvi mož ljubljanskega kluba.

Sicer pa je na nedeljski večer nekaj več kot 500 gledalcev spremljajo najbolj kakovostno predstavo te sezone v Podmežakli. Zmage se je po kazenskih strelih veselil Feldkirch, vodilno moštvo INL, na tribunah je bilo spet slišati namige o možnosti, da se železarji vrnejo v EBEL. »Res je veliko govoric o tem, toda jaz ne bi ničesar prehiteval. Sam imam veliko dela s pripravo moštva, ki je v zadnjih tednih vidno napredovalo. Kot vsi na Jesenicah bi bil vesel novega vzpona kluba, a najbolj pomembno je, da ohranimo mirno kri in še naprej napredujemo korak za korakom,« je poudaril Dejan Varl, trener železarjev.

Pari 40. kola v EBEL (danes) - 18.45: Znojmo – Vienna Capitals; 19.15: Telemach Olimpija – Graz 99ers, KAC – Salzburg, Linz – Fehervar, Innsbruck – Bolzano, Dornbirn – VSV.