Že danes tudi za temelj nove jeseniške zgodbe

Hokej: ob 18.30 v Podmežakli uvod v četrtfinale AHL z Lustenauom. Pogovor sedanjega in prejšnjega selektorja.

Objavljeno
01. marec 2017 00.10
šipić hokej
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Na včerajšnji dan pred začetkom končnice v Alpski ligi deževna Podmežakla še ni ponudila kakšnega posebnega vrveža. A ob ploskvi po koncu treninga se je zbrala zanimiva druščina. Trenerju Niku Zupančiču in predsedniku Anžetu Pogačarju pa so misli seveda najbolj uhajale k želji o današnjem uspešnem začetku četrtfinala.

Jeseničani so v elitni skupini šesterice drugega dela sezone zasedli 4. mesto, nekajkrat navdušili s svojimi predstavami, premagovali tudi vodilni Ritten, privabili v dvorano nazaj številne privržence, a doživeli tudi zdrs v zadnjih dveh kolih, ko niso dosegli želenega 3. mesta in možnosti izbire tekmeca za prihajajoče izločilne boje. Toda zdaj se s tem ne ukvarjajo več. Ob pogledu na druščino ob ledu, kjer je bil tudi nekdanji selektor Matjaž Kopitar, na svoj trening z mlajšim jeseniškim moštvom pa je prišel Gaber Glavič, nam je kajpak spomin uhajal k nekdanjemu strokovnemu štabu risov, ki je zadnje dejanje v postavi Kopitar-Zupančič-Glavič opravil na svetovnem prvenstvu 2015. Revolucije pozneje ni bilo, slednja sta ostala na reprezentančni klopi, Zupančič zdaj kot selektor piše nova lepa poglavja slovenske hokejske zgodbe, med katerimi sta nazadnje izstopali uvrstitev na olimpijske igre prek silno zahtevnega kvalifikacijskega sita v Belorusiji ter vrnitev na svetovno prvenstvo elitnega razreda, takrat na Poljskem v močno zdesetkani zasedbi.

Kopitarjev obisk jeseniškega hokejskega hrama je ponujal tudi uganke. V klepetu z nekdanjim sodelavcem Zupančičem, zdaj tudi uspešnim trenerjem železarjev, sta si najbrž izmenjala izkušnje zadnjih mesecev, obenem očeta vodilnega slovenskega hokejskega zvezdnika iz dneva v dan na Jesenicah pogosteje omenjajo tudi v novem projektu prihodnosti, povezovalni člen med navzočimi doma bi bil kajpak Tomaž Razingar – kot kapetan je zgledno sodeloval s selektorjem, kar sta oba tudi potrdila na Razingarjevi poslovilni tekmi lani na Bledu.

A pred naslednjo sezono je najprej treba poskrbeti za dobro odskočno desko. In k tej sodi dosežek te končnice. Za SIJ Acroni Jesenice se danes začenja četrtfinale, v seriji na le tri zmage bo zato že uvodna tekma proti Lustenauu, ob 18.30 v Podmežakli, zelo pomembna. »Sleherna tekma je pomembna, dobro pa se zavedamo, v kakšno spodbudo bi nam bil četrtfinalni štart z zmago,« pravi trener Zupančič in se ne ozira k neugodni tradiciji svojega moštva na tekmah z Lustenauom: »Ne želim si slabih spominov, ker to ne bi prineslo ničesar dobrega. Prepričan sem, da imamo več kakovosti ter da smo bolje telesno pripravljeni, a to moramo pokazati na ledu.« Zupančič je vesel tudi vrnitve navijačev na tekme jeseniškega moštva, nad občinstvom je navdušen tudi kapetan Miha Brus, ki se ni pozabil javno opravičiti za sobotni spodrsljaj, ko so železarji proti Feldkirchu zapravil vodstvo s 3:0 in izgubili s 3:4. »Sicer pa je bilo lepo igrati v ozračju, kot so nam ga na zadnjih tekmah pripravili privrženci in le upam, da bo ta naša vez trdna tudi na prihajajočih tekmah,« si je še zaželel Brus.