Že v tej sezoni vsaj enkrat napolniti Podmežaklo

Hokej: SIJ in Acroni temelj nove jeseniške zgodbe, a po pokrovitelje bo za vrnitev v EBEL treba še drugam.

Objavljeno
24. oktober 2014 23.41
n.k. hokejskega kluba Jesenice Jesenice 24.10. 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice – Dolga leta so hladni petkovi večeri v Podmežakli privabljali spektakla in velikih predstav željne hokejske zanesenjake. V hramu jeseniških reprezentantov zdaj že dolgo ni polnih tribun, a včerajšnji petek bi lahko pomenil začetek nove uspešne hokejske zgodbe na Jesenicah. Vrnil se je dolgoletni pokrovitelj, cilji o novem vzponu so spet na dlani.

Resda se morajo najbolj evforični ob novicah o že bolj spodbudni denarni podobi moštva in novem prispevku k hokeju družbe SIJ s podjetjem Acroni še malce umiriti, saj zasuka s šampionskimi obrisi še ni na pragu Podmežakle, pa vendarle je ugibanja o prihodnosti te igre na Jesenicah, tu z naskokom vrsto desetletij najbolj priljubljene, konec. Pravzaprav je je bilo že ob koncu poletja, ko je vodstvo novega jeseniškega kluba s predsednikom Anžetom Pogačarjem vendarle doseglo dogovor o sodelovanju z največjim gospodarskim subjektom v domačem kraju, a glede na slabe zadnje izkušnje in izstop železarjev iz EBEL je (bilo) treba graditi nove čvrste temelje.

»O zdajšnjih ni nikakršnih dvomov. Stavimo na transparentnost, čisto poslovanje in nenehno informiranost pokrovitelja o našem delovanju na ledu in v pisarni. Sam pa sem še kako vesel, da smo na Jesenicah obdržali članski hokej ter privabili še kopico pokroviteljev, katerih napisi so napolnili ta naš reklamni pano,« se je Pogačar ozrl v ozadje prostora včerajšnje novinarske konference ter nam nato pozneje razgrnil načrt o vrnitvi velikih pokroviteljev, ki nimajo svojega stalnega naslova le v Gornjesavski dolini ali še kje drugje na Gorenjskem: »Seveda lahko vrhunski hokej zgradimo le ob širši podpori, zato bomo spet potrkali na vrata Zavarovalnice Triglav, Petrola, Geoplina in še koga …«

A sedanja realnost Jesenicam razkriva nastopanje v INL, drugem kakovostnem razredu avstrijskega in slovenskega prostora, zagotovo koristnem za mlajše igralce, nikakor pa ne širše dobičkonosnem za odmev kluba kot nekoč. Toda v Podmežakli bi z jedrom doma vzgojenih hokejistov radi nadaljevali po ambiciozni poti, drevi na tekmi s Playboyem Slavijo (ob 18. uri) pritegnili na tribune kakšnega radovedneža več, vrnitev velikih večerov pa napovedali v prihajajočem torku, ko se bosta prvič v sezoni za točke domačega prvenstva udarila večna jeseniško-ljubljansko tekmeca. Seveda gre za povsem drugačna izhodišča kot nekoč, obe moštvi sta bili tudi na tujem pred leti precej bolj konkurenčni kot zdaj, a če je že septembrski dvoboj pripravljalnega značaja privabil v dvorano Podmežakla več kot 1500 obiskovalcev, na Jesenicah ne skrivajo načrta o še vidnejši vrnitvi privržencev na tribune. »Za torek si mislimo, da bi nas lahko spodbujalo vsaj 2000 gledalcev, sicer pa je naš cilj vsaj enkrat v tej sezoni napolniti dvorano,« je včeraj poudaril predsednik kluba. Sicer pa na uvodnem prvenstvenem derbiju nikakor ne bo dolgčas; domača navijaška skupina Ultras praznuje 10-letnico delovanja, zato bo prav v 10. minuti tekme poskrbela za posebno koreografijo.

Ni dvoma, da brez vodilnih pri SIJ in Acroniju – Antona Černiha, Blaža Jasniča in Denisa Manceviča – ne bi bilo novih premikov na Jesenicah, seveda pa zgolj denarna injekcija ne bo dovolj, če ne bo kakovostnega premika na ledu. Sicer v predvidenem proračunu sezone, ki se bo sukal do meje 250.000 evrov, približno tretjina pripada deležu glavnega pokrovitelja, drugi dve tretjini priskrbijo drugi pokrovitelji. Na Jesenicah smo včeraj slišali, da povsem jasen cilj ostaja vrnitev železarjev v EBEL, a to bo pač moč doseči le ob omenjeni širši podpori. In takrat naj železarji nikakor ne bi bili prikovani na dnu lestvice, kot se jim je tudi že pripetilo, zdaj pa se prav to v odprtem prvenstvu Avstrije dogaja Ljubljančanom.

Jeseniškega hokejskega poslanstva o boju vedno le za vrh se dobro zaveda tudi Gorazd Rekelj, trener moštva. Zato je tudi prikimal namigu iz novinarskih vrst o uvrstitvi v finale INL kot tekmovalnem cilju sezone. In odtlej naj bi pot vodila le še navzgor. Tudi z vrnitvijo nekaterih jeseniških reprezentantov iz tujine. Kajti v Podmežakli verjamejo svoji šoli kot najboljši daleč naokrog.